Ο Τραμπ αναχώρησε για τη σύνοδό του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στο Βιετνάμ

Ο Τραμπ αναχώρησε για τη σύνοδό του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στο Βιετνάμ Facebook Twitter
EPA
0

Αναχώρησε από την Ουάσιγκτον με προορισμό το Βιετνάμ ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.


Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συμμετάσχει στη δεύτερη Σύνοδο με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, λίγο αφότου είχε εκ νέου καλέσει για την αποπυρηνικοποίηση του καθεστώτος.

Το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Άντριους, κοντά στην Ουάσιγκτον, λίγο μετά τις 12.35 τοπική ώρα (19.35 ώρα Ελλάδας).

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στο Ανόι την Τετάρτη και την Πέμπτη, οκτώ μήνες μετά την πρώτη σύνοδο μεταξύ τους στη Σιγκαπούρη, τον Ιούνιο του 2018.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος σήμερα το πρωί για την έκβαση των συνομιλιών.

«Θέλουμε την αποπυρηνικοποίηση» δήλωσε ενώπιον Αμερικανών κυβερνητών στον Λευκό Οίκο.

«Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε μια πολύ καλή σύνοδο. Πιστεύω ότι θα έχουμε μια πραγματικά εξαιρετική σύνοδο».

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έστειλε στο Twitter το εξής μήνυμα:

«Με μια πλήρη αποπυρηνικοποίηση, η Βόρεια Κορέα θα εξελιχθεί γρήγορα σε οικονομικό κινητήρα. Χωρίς αυτό, απλά θα παραμείνουμε στο ίδιο σημείο! Ο πρόεδρος Κιμ θα λάβει μια σοφή απόφαση!».

Το προεδρικό αεροσκάφος των ΗΠΑ αναμένεται αύριο το βράδυ στο Ανόι, αφού κάνει μία στάση για ανεφοδιασμό.

Όσον αφορά τον Κιμ Γιονγκ Ουν, έφυγε το Σάββατο για το Βιετνάμ με το θωρακισμένο τρένο του. Θα διανύσει μια απόσταση σχεδόν 4000 χλμ που θα μπορούσε να διαρκέσει 60 ώρες.

Οι διπλωμάτες των δύο χωρών βρίσκονται ήδη στο Ανόι. Ωστόσο, δεν έχει διαρρεύσει καμία πληροφορία σχετικά με τις διαπραγματεύσεις τους.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες διατύπωσε την ελπίδα ότι η επόμενη αμερικανοβορειοκορεατική σύνοδος στο Ανόι θα οδηγήσει στη λήψη «συγκεκριμένων μέτρων» για μια «πλήρη και επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου.

«Ελπίζω ότι, στη Σύνοδο που θα διεξαχθεί στο Ανόι (...) οι ηγέτες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ θα συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα για μια διαρκή, ειρηνική, πλήρη και επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου» επισήμανε ο επικεφαλής του ΟΗΕ, με την ευκαιρία μιας παρέμβασης ενώπιον της Σύνοδο για τον Αφοπλισμό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Η αποξένωση από τη βασιλική οικογένεια και ο μονόλογος της συμφιλίωσης

Ο πρίγκιπας Χάρι, σε νέα συνέντευξή του, εκφράζει την επιθυμία του για συμφιλίωση με τη βασιλική οικογένεια, ωστόσο οι δηλώσεις του περιέχουν θυμό, αιχμές και επιθέσεις κατά του πατέρα του, του θεσμικού κατεστημένου και του δικαστικού σώματος
LIFO NEWSROOM
ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΡΑΜΠ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Διεθνή / Νέο διάταγμα Τραμπ απειλεί την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών στις ΗΠΑ

Το νέο εκτελεστικό διάταγμα Τραμπ, με επίφαση την αξιοκρατία και την «ουδετερότητα», αμφισβητεί κρίσιμες προστασίες κατά των έμφυλων και φυλετικών διακρίσεων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Διεθνή / Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Την Παρασκευή, χιλιάδες Τουρκοκύπριοι κατέκλυσαν τους δρόμους της Λευκωσίας διαδηλώνοντας ενάντια στο νομοθέτημα που επιτρέπει τη χρήση μαντίλας στα σχολεία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τον τόπο μας»
LIFO NEWSROOM