Ο τουρκικός στρατός στέλνει ενισχύσεις στην Ιντλίμπ της Συρίας

Ο τουρκικός στρατός στέλνει ενισχύσεις στην Ιντλίμπ της Συρίας Facebook Twitter
EPA (φωτογραφία αρχείου)
0

Μία εβδομάδα μετά τη ρωσοτουρκική συμφωνία που προβλέπει τη δημιουργία μιας «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» στην Ιντλίμπ, ενισχύσεις του τουρκικού στρατού έφθασαν σήμερα στη συριακή επαρχία. 

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε πως περίπου 35 στρατιωτικά οχήματα έκαναν στη διάρκεια της νύχτας τη διαδρομή πάνω στον κύριο αυτοκινητόδρομο από την τουρκική μεθόριο μέχρι την πόλη Σαρακέμπ. 

Η αυτοκινητοπομπή συνοδευόταν από μαχητές του Εθνικού Μετώπου Απελευθέρωσης (FNL), ενός φιλοτουρκικού ανταρτικού συνασπισμού που ελέγχει ένα τμήμα του θύλακα στη μεθόριο με την Τουρκία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως τουρκικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν σε πολλά φυλάκια παρατήρησης που διαθέτει ο στρατός της Άγκυρας στην επαρχία.

Μετά την έγκριση πέρυσι από τη Ρωσία και το Ιράν, συμμάχους του καθεστώτος της Δαμασκού, και την Τουρκία, που υποστηρίζει τους αντάρτες, ενός σχεδίου για τη δημιουργία «ζωνών αποκλιμάκωσης» --μέρος των οποίων αποτελεί η Ιντλίμπ-- τα στρατεύματα της Άγκυρας κατέχουν 12 φυλάκια παρατήρησης στην επαρχία.

Την περασμένη εβδομάδα, η Άγκυρα και η Μόσχα ανακοίνωσαν άλλη μια συμφωνία σκοπός της οποίας είναι να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που θα λειτουργεί ως ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στα εδάφη που κατέχουν οι αντάρτες και οι τζιχαντιστές της Ιντλίμπ και στις περιοχές που ελέγχουν τα κυβερνητικά στρατεύματα εκεί κοντά.

Η συμφωνία αυτή επέτρεψε να αποτραπεί μια επίθεση του κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον της επαρχίας, όπου υπηρεσίες του ΟΗΕ είχαν προειδοποιήσει για «αιματοχυσία» και φοβούνταν «τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή» του 21ου αιώνα.

Περισσότερο από το 50% της περιοχής τελεί υπό τον έλεγχο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), μιας οργάνωσης που σχηματίστηκε από το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, με το υπόλοιπο να τελεί κατά το μεγαλύτερο μέρος υπό τον έλεγχο των φιλοτούρκων ανταρτών.

Με βάση τη ρωσοτουρκική συμφωνία, η Άγκυρα δεσμεύεται οι ομάδες των ανταρτών να καταθέσουν όλα τα βαρέα όπλα τους και ότι οι τζιχαντιστές θα βγουν έως τα μέσα Οκτωβρίου από τη μελλοντική «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» πλάτους 15 έως 20 χλμ.

Το κείμενο προβλέπει επίσης την παρουσία τουρκικών δυνάμεων και ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Το συριακό κράτος θα ανακτήσει την Ιντλίμπ είτε με πόλεμο είτε με ειρηνικά μέσα, δήλωσε σήμερα ένας υπουργός, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να νικήσει τους αντάρτες παρά τη ρωσοτουρκική συμφωνία που σταμάτησε μια αναμενόμενη επίθεση του στρατού.

Ο Φάισαλ Μεκντάντ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, χαρακτήρισε τη συμφωνία για την Ιντλίμπ μέρος μιας ευρύτερης διπλωματικής πορείας που δημιούργησε «ζώνες αποκλιμάκωσης» σε πολλές περιοχές, οι οποίες, σημείωσε, επέστρεψαν αργότερα στον κρατικό έλεγχο, σύμφωνα με τη συριακή εφημερίδα al-Watan.

«Καθώς νικήσαμε σε κάθε τμήμα της Συρίας θα νικήσουμε στην Ιντλίμπ και το μήνυμα είναι πολύ σαφές προς κάθε ενδιαφερόμενο: Ερχόμαστε στην Ιντλίμπ, η οποία θα ανακτηθεί με πόλεμο ή με ειρηνικά μέσα», είπε ο Μεκντάντ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Διεθνή / Πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν: Αναχώρησε ο Ιρανός ΥΠΕΞ από το Πακιστάν - «Δεν θα αποδεχθούμε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις»

Ο Αμπάς Αραγτσί βρέθηκε στο Πακιστάν όπου συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της χώρας και άλλους ανώτατους αξιωματούχους, χωρίς ωστόσο να συναντηθεί με την αμερικανική αντιπροσωπεία
THE LIFO TEAM
ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

Διεθνή / Αγαπάτε τα λουλούδια; - Τέσσερα μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε

O «τουρισμός των λουλουδιών» γνωρίζει άνθηση, όμως ο υπερτουρισμός και η κλιματική αλλαγή αλλάζουν το τοπίο, στρέφοντας τους ταξιδιώτες σε νέους, λιγότερο προβεβλημένους προορισμούς με εξίσου εντυπωσιακές ανθοφορίες
THE LIFO TEAM
Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους - Τουλάχιστον 30 τραυματίες

Διεθνή / Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους - Τουλάχιστον 30 τραυματίες

Mετά τη ρωσική νυκτερινή επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, συντρίμμια drone έπεσαν στη νοτιοανατολική ρουμανική πόλη Γαλάτσι προκαλώντας ζημιές σε πυλώνα ηλεκτροδότησης και σε παράρτημα μιας κατοικίας
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ

Διεθνή / Ηνωμένο Βασίλειο: Νοσηλευτές καλούνται να καλύψουν θέσεις γιατρών

Με τα κενά στο ιατρικό προσωπικό να διευρύνονται, τα νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε έμπειρους νοσηλευτές για να καλύψουν ρόλους γιατρών, προκαλώντας έντονη ανησυχία για την ασφάλεια των ασθενών
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / BBC: Ποιος παίρνει τελικά τις αποφάσεις στο Ιράν;

Εν μέσω πολέμου και αυξανόμενης πίεσης, η εξουσία στο Ιράν εμφανίζεται κατακερματισμένη, με την απουσία ισχυρής ηγετικής παρουσίας να εντείνει την αβεβαιότητα για το ποιος λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις
THE LIFO TEAM