Ο Σι Τζινπίνγκ κατηγόρησε on camera τον Τζάστιν Τριντό για διαρροή ιδιωτικής τους συνομιλίας

Ο Σι Τζινπίνγκ κατηγόρησε on camera τον Τζάστιν Τριντό για διαρροή ιδιωτικής τους συνομιλίας Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επέκρινε κατά πρόσωπο τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό για φερόμενη διαρροή των συνομιλιών τους στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που είχαν στη σύνοδο κορυφής της G20, με τη δυσφορία του Κινέζου ηγέτη να καταγράφεται σε βίντεο.

Σε βίντεο που δημοσίευσαν καναδικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο Σι και ο Τριντό φαίνονται να στέκονται κοντά ο ένας στον άλλο και να συνομιλούν μέσω ενός μεταφραστή.

«Αυτό δεν είναι κατάλληλο και δεν το κάναμε με αυτόν τον τρόπο», είπε χαμογελώντας ο Σι μιλώντας κινέζικα. «Αν υπάρχει ειλικρίνεια, μπορούμε να επικοινωνήσουμε καλά με αμοιβαίο σεβασμό, διαφορετικά δεν θα είναι εύκολο να προβλέψουμε το αποτέλεσμα».

Η δυσαρέσκειά του πιθανότατα αφορούσε δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης ότι ο Τριντό εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» για υποτιθέμενη κατασκοπεία και κινεζική «παρέμβαση» στις καναδικές εκλογές κατά τη συνάντηση με τον Σι χθες Τρίτη, τις πρώτες συνομιλίες που είχε με τον Κινέζο ηγέτη μετά το 2019. Η καναδική κυβέρνηση δεν έδωσε στη δημοσιότητα επίσημη ανακοίνωση όσων ειπώθηκαν μεταξύ των δύο ηγετών σε αυτήν τη συνάντηση.

Ένας μεταφραστής του Σι ακούγεται στο βίντεο να λέει στον Καναδό πρωθυπουργό ότι «όλα όσα συζητήσαμε διέρρευσαν στις εφημερίδες, αυτό δεν είναι πρέπον».

Ο Τριντό απαντά στην αρχική κριτική του Σι λέγοντας «στον Καναδά πιστεύουμε στον ελεύθερο, ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο και αυτόν θα εξακολουθήσουμε να έχουμε, θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να συνεργαστούμε εποικοδομητικά, αλλά θα υπάρχουν πράγματα στα οποία διαφωνούμε». Προτού ολοκληρώσει τη φράση του ο Τριντό, ο Σι, δείχνοντας ελαφρώς εκνευρισμένος, τον διακόπτει και του λέει με τρόπο εμφατικό: «Δημιουργήστε τις συνθήκες! Δημιουργήστε τις συνθήκες, εντάξει;» πριν χαμογελάσει, σφίγγοντας το χέρι του Τριντό και αποχωρήσει.

Ούτε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ούτε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν στη δημοσιότητα κάτι σχετικά με τις συνομιλίες μεταξύ Σι και Τριντό. Οι δυο τους είχαν μια άτυπη συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 χθες Τρίτη, σύμφωνα με μια κυβερνητική πηγή. Ο Σι πραγματοποίησε εννέα επίσημες διμερείς συναντήσεις με άλλους αρχηγούς κρατών κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, σύμφωνα με τον ιστότοπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η σύντομη αλλά αποκαλυπτική ανταλλαγή Σι-Τριντό ανέδειξε τις εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Οτάβας, οι οποίες είναι τεταμένες μετά τη σύλληψη του υψηλόβαθμου στελέχους της Huawei Technologies Μενγκ Γουανζού το 2018 και την επακόλουθη σύλληψη δύο Καναδών από το Πεκίνο με κατηγορίες για κατασκοπεία. Αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι και οι τρεις.

Παρά την αποφυλάκιση, οι εντάσεις έχουν αναζωπυρωθεί πρόσφατα. Ένας εργαζόμενος στη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Καναδά, Hydro-Quebec, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα υλικών μπαταριών, κατηγορήθηκε για κατασκοπεία επειδή φέρεται να προσπάθησε να κλέψει εμπορικά μυστικά προς όφελος της Κίνας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η καναδική αστυνομία. Η είδηση της σύλληψης ήρθε καθώς ο Τριντό και ο Σι συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρτυρίες για τον φονικό σεισμό 6R στο Αφγανιστάν: «Υπάρχει θάνατος σε κάθε σπίτι, παιδιά και γυναίκες ούρλιαζαν»

Διεθνή / Μαρτυρίες για τον φονικό σεισμό 6R στο Αφγανιστάν: «Υπάρχει θάνατος σε κάθε σπίτι, παιδιά και γυναίκες ούρλιαζαν»

Ένας άνδρας είπε πως 10 συγγενείς του, συμπεριλαμβανομένων των πέντε παιδιών του, σκοτώθηκαν - Τουλάχιστον πέντε ισχυροί μετασεισμοί - Έρευνες σε απομονωμένες, ορεινές περιοχές
LIFO NEWSROOM
Σικάγο εναντίον Τραμπ: Ο κυβερνήτης και ο δήμαρχος αψηφούν την εθνοφρουρά

Διεθνή / Σικάγο εναντίον Τραμπ: Ο κυβερνήτης και ο δήμαρχος αψηφούν την εθνοφρουρά

Ο Κυβερνήτης του Ιλινόις και ο Δήμαρχος Σικάγου αντιστέκονται στα σχέδια του Τραμπ για ανάπτυξη στρατού στην πόλη, ενώ οι αντιδράσεις κλιμακώνονται και οι αριθμοί δείχνουν μείωση εγκληματικότητας
LIFO NEWSROOM
Από Λευκός Οίκος σε Χρυσό Οίκο: Το Οβάλ Γραφείο έγινε… Παλάτι των Βερσαλλιών επί Τραμπ

Διεθνή / Από Λευκός Οίκος σε Χρυσό Οίκο: Το Οβάλ Γραφείο έγινε… Παλάτι των Βερσαλλιών επί Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ μετέτρεψε το Οβάλ Γραφείο σε… χρυσό παλάτι με πολυτέλειες που διχάζουν την Αμερική. Από πορτρέτα και οικογενειακές φωτογραφίες μέχρι χρυσές λεπτομέρειες εμπνευσμένες από τις Βερσαλλίες
LIFO NEWSROOM
Γάλλοι σοσιαλιστές, ακροδεξιοί και πράσινοι εναντίον Μπαϊρού – Η κυβέρνηση κρέμεται από μία κλωστή

Διεθνή / Γάλλοι σοσιαλιστές, ακροδεξιοί και πράσινοι εναντίον Μπαϊρού – Η κυβέρνηση κρέμεται από μία κλωστή

Η κυβέρνηση Μπαϊρού στη Γαλλία κινδυνεύει να πέσει στην ψηφοφορία εμπιστοσύνης την επόμενη εβδομάδα, με σοσιαλιστές, ακροδεξιούς, Πράσινους και κομμουνιστές να δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν κατά, ενώ οι αγορές παρακολουθούν με ανησυχία
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Πάντα μια αβάσταχτη μέρα» - Η κίνηση του αδελφού της στον τόπο ταφής της 28 χρόνια μετά τον θάνατό της

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Πάντα μια αβάσταχτη μέρα» - Η κίνηση του αδελφού της στον τόπο ταφής της 28 χρόνια μετά τον θάνατό της

Ο λόγος που είναι θαμμένη σε ένα απομονωμένο, ιδιωτικό νησί - «Συμφωνήσαμε όλοι ότι αυτό ήταν το κατάλληλο μέρος για να βρίσκεται η Νταϊάνα» υποστηρίζει
LIFO NEWSROOM
Δύο τρισ. ευρώ σε κίνδυνο: Οι συντάξεις στην Ολλανδία απειλούν τις ευρωπαϊκές αγορές

Διεθνή / Δύο τρισ. ευρώ σε κίνδυνο: Οι συντάξεις στην Ολλανδία απειλούν τις ευρωπαϊκές αγορές

Η μεταρρύθμιση του ολλανδικού συνταξιοδοτικού συστήματος απειλεί να αναστατώσει τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, με 2 τρισ. ευρώ σε κίνδυνο και αβεβαιότητα για επενδυτές και τράπεζες
LIFO NEWSROOM