Ο Σαρκοζί αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις στη δίκη των συνεργατών του- Η εξήγηση που έδωσε

Ο Νικολά Σαρκοζί χαιρετά Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Ο Νικολά Σαρκοζί έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας που αναγκάζεται να εμφανιστεί σε δικαστήριο για να καταθέσει ως μάρτυρας, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση. 

«Είναι μία βασική αρχή των δημοκρατιών, γνωστή ως διάκριση των εξουσιών και ως πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είμαι υποχρεωμένος να λογοδοτήσω για την οργάνωση του γραφείου μου ή τον τρόπο με τον οποίο άσκησα εξουσία», είπε σε δικαστήριο του Παρισιού σήμερα, Τρίτη. 

Ο πρώην ηγέτης της Γαλλίας, από το 2007 έως το 2012, είπε στο δικαστήριο ότι ήταν «εντελώς αντισυνταγματική» η εντολή να καταθέσει. Ο δικαστής έκρινε ότι αυτό ήταν απαραίτητο για να «διαπιστωθεί η αλήθεια», από τη στιγμή που ο Σαρκοζί είχε πιθανότατα «επηρεάσει τις ενέργειες για τις οποίες κατηγορούνται οι εναγόμενοι». 

Όμως, ο Σαρκοζί είπε ότι λογοδοτεί «στον γαλλικό λαό και όχι σε ένα δικαστήριο». Ο 66χρονος δεν είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση σε βάρος των πρώην συνεργατών του, ούτε έχει ανακριθεί για αυτή. 


Παρότι είχε δηλώσει ότι θα αρνηθεί να καταθέσει στη δίκη, είπε στο δικαστήριο ότι το ξανασκέφτηκε, επειδή «σέβεται και πάντα σεβόταν» το δικαστικό σύστημα, ακόμη κι αν θεωρεί «απόλυτα δυσανάλογη» την εντολή που τον ανάγκασε να παραστεί. 

Στη συνέχεια, έκανε χρήση τους δικαιώματός του να μην απαντήσει σε μία μακρά σειρά ερωτήσεων από τον δικαστή και τον δικηγόρο της Anticor, οργάνωσης κατά της διαφθοράς που προσέφυγε στη δικαιοσύνη. Τόσο ο εισαγγελέας όσο και η υπεράσπιση αρνήθηκαν να τον ρωτήσουν οτιδήποτε. 

Πέντε πρώην συνεργάτες του Σαρκοζί κατηγορούνται για κατάχρηση δημοσίου χρήματος μεταξύ άλλων, για συμβάσεις με εταιρείες δημοσκοπήσεων ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι συμβάσεις υπεγράφησαν κατά τη θητεία του 66χρονου έπειτα από κρυφές διαπραγματεύσεις και χωρίς διαγωνισμό, κατά παραβίαση των γαλλικών νόμων. 

Ο Σαρκοζί έχει ήδη εμπλακεί σε διάφορες υποθέσεις. Τον Σεπτέμβριο καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους, για παράνομη χρηματοδότηση της αποτυχημένης εκστρατείας επανεκλογής του το 2012. Τον μάρτιο κρίθηκε ένοχος για διαφθορά και καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών- τα δύο με αναστολή- για απόπειρα δωροδοκίας ανώτατου δικαστή. Έχει κάνει έφεση και για τις δύο υποθέσεις. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ