Ο Σαρκοζί αρνείται όλες τις κατηγορίες - «Η τιμή μου θα θριαμβεύσει»

Ο Σαρκοζί αρνείται όλες τις κατηγορίες - «Η τιμή μου θα θριαμβεύσει» Facebook Twitter
EPA
0

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί αρνήθηκε εκ νέου σήμερα τις κατηγορίες για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του καμπάνιας από τη Λιβύη, διαβεβαιώνοντας ότι «ουδέποτε πρόδωσε την εμπιστοσύνη των Γάλλων».

Μία ημέρα αφότου του απαγγέλθηκαν επισήμως κατηγορίες για «παθητική δωροληψία», «παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας» και «αποδοχή λιβυκών κρατικών πόρων», ο Σαρκοζί εκτίμησε πως η τιμή του θα «θριαμβεύσει».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TF1, έκανε λόγο για συκοφαντία σε βάρος του. «Δεν υπάρχει παρά μόνο το μίσος, η λάσπη, η μετριότητα, η συκοφαντία», είπε.

Ο Σαρκοζί αρνείται όλες τις κατηγορίες - «Η τιμή μου θα θριαμβεύσει» Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την συνάντηση του Σαρκοζί με τον Καντάφι, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Γαλλία το 2007 (EPA)

Όταν ρωτήθηκε για την ανάκρισή του από στελέχη της υπηρεσίας πάταξης της διαφθοράς, την Τρίτη και την Τετάρτη, υποστήριξε ότι δεν παρουσιάστηκε κανένα νέο στοιχείο σε βάρος του.

Πρόσθεσε όμως ότι μέχρι τότε δεν γνώριζε κανένα στοιχείο επειδή δεν είχε πρόσβαση στον φάκελο της υπόθεσης και ότι απάντησε στους ανακριτές χωρίς να έλθει σε δύσκολη θέση σε καμία στιγμή.


Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα, οι αρχές έχουν απαγορεύσει στον Σαρκοζί να ταξιδέψει στη Λιβύη και να συναντηθεί με εννέα πρόσωπα, εκ των πρωταγωνιστών αυτής της υπόθεσης.

Μεταξύ αυτών είναι και δύο στενοί συνεργάτες του, ο Κλοντ Γκεάν και ο Μπρις Ορτεφέ.

Του απαγορεύεται επίσης να μεταβεί στην Αίγυπτο, στην Τυνησία και στη Νότια Αφρική, πρόσθεσε η ίδια πηγή επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία του τηλεοπτικού δικτύου RTL.


Στη Νότια Αφρική ζούσε για μεγάλο διάστημα εξόριστος ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης, ο Μπασίρ Σάλεχ, ο πρώην «ταμίας» του Μουαμάρ Καντάφι.

Τραυματίστηκε από σφαίρες τον Φεβρουάριο στο Γιοχάνεσμπουργκ και σήμερα, για λόγους ασφαλείας, νοσηλεύεται σε άλλη χώρα.


Ο Σαρκοζί δεν μπορεί επίσης να συναντηθεί με τον πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας (DCRI) Μπερνάρ Σκαρσινί και τον επιχειρηματία Ζιάντ Τακιεντίν.

Ο τελευταίος διαβεβαιώνει ότι στα τέλη του 2006 με αρχές του 2007 είχε παραδόσει στον Σαρκοζί (σ.σ. τότε ήταν υπουργός Εσωτερικών) και τον Κλοντ Γκεάν τρεις βαλίτσες που περιείχαν 5 εκατομμύρια ευρώ και προέρχονταν από το καθεστώς του Καντάφι.

Ο Γκεάν είναι και ο ίδιος κατηγορούμενος στην υπόθεση αυτή.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΝΤΡΙΟΥ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗΣΗ ΣΠΙΤΙ

Διεθνή / Άντριου Μάουντμπάτεν - Ουίνδσορ: Μετακόμισε μετά από αρκετή καθυστέρηση στο νέο του σπίτι

Ο αδελφός του βασιλιά Καρόλου προσπαθεί να εδραιώσει μια πιο σταθερή και ήρεμη καθημερινότητα μακριά από το Royal Lodge, ενώ συνεχίζονται οι νομικές και προσωπικές του υποθέσεις
THE LIFO TEAM
DISCOVEREU ΕΥΡΩΠΗ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ

Διεθνή / ΕΕ: Δωρεάν εισιτήρια για 40.000 άτομα - Ποιοι οι δικαιούχοι, μέχρι πότε οι αιτήσεις

Η πρωτοβουλία της ΕΕ επιστρέφει το 2026 - Δεκάδες χιλιάδες νέοι Ευρωπαίοι μπορούν να ανακαλύψουν προορισμούς που αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική, τις καλές τέχνες, τη γαστρονομία
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ LGBTQI+ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Τουρκία: Σε δίκη στελέχη οργάνωσης για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας - Κατηγορούνται για «ανηθικότητα»

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στην Τουρκία, αλλά η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αποτελεί συχνά στόχο των αρχών, οι οποίες την κατηγορούν για τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων στη χώρα
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ ΝΑΡΚΕΣ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ανακοίνωσε δύο εναλλακτικές διαδρομές «για προστασία των πλοίων από νάρκες»

Για την είσοδο στον Κόλπο από τη θάλασσα του Ομάν, τα πλοία πρέπει να περνούν ανάμεσα στις ιρανικές ακτές και το νησί Λαράκ, τον «σταθμό διοδίων της Τεχεράνης»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΣΧΕΔΙΟ 10 ΣΗΜΕΙΩΝ

Διεθνή / Ιράν: Το σχέδιο 10 σημείων για την εκεχειρία και οι βασικές διαφωνίες με τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα, το σχέδιο θέτει ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου την αποδοχή συγκεκριμένων όρων, αρκετοί από τους οποίους έχουν απορριφθεί στο παρελθόν από τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM