Ο Ράσελ Κρόου προσφέρεται να φιλοξενήσει έξι αιτούντες άσυλο

Ο Ράσελ Κρόου προσφέρεται να φιλοξενήσει έξι αιτούντες άσυλο Facebook Twitter
0

Η κατάσταση με τους 600 αιτούντες άσυλο, που βρίσκονται μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένο κέντρο κράτησης στην Παπούα Νέα Γουινέα χωρίς φαγητό ή τρεχούμενο νερό, είναι η «ντροπή» της Αυστραλίας, δήλωσε σήμερα ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Ράσελ Κρόου, ο οποίος μάλιστα προσφέρθηκε να φιλοξενήσει έξι από αυτούς.


Για δύο μέρες, οι άνθρωποι αυτοί έχουν οχυρωθεί στο κέντρο κράτησης προσφύγων της νήσου Μάνους στην Παπούα Νέα Γουινέα, αντιστεκόμενοι στις προσπάθειες της Αυστραλίας και της Παπούα Νέας Γουινέας να κλείσουν τον καταυλισμό, καθώς εκφράζουν φόβους ότι θα πέσουν θύματα βίας από μέλη της τοπικής κοινότητας, αν μεταφερθούν αλλού.


Πρόκειται για «όνειδος», έγραψε ο ηθοποιός στο Twitter, όπου διαθέτει 2,7 εκατομμύρια followers. «Θεωρώ ότι μπορώ να φιλοξενήσω και να βρω δουλειά σε έξι (από αυτούς). Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν και άλλοι Αυστραλοί που θα έκαναν το ίδιο», έγραψε ο Κρόου, ο οποίος είναι Νεοζηλανδός αλλά εδώ και πολλά χρόνια κάτοικος Αυστραλίας.


Η αντιπαράθεση έχει προκαλέσει την καταδίκη πολλών οργανισμών, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, παρότι η παρέμβαση του Κρόου αναμένεται να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στο ζήτημα, τη στιγμή μάλιστα που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα από την στέρηση φαγητού των αιτούντων άσυλο.


Μια εκπρόσωπος του υπουργού Μετανάστευσης της Αυστραλίας, του Πίτερ Ντάτον, αρνήθηκε να σχολιάσει. Δήλωσε ότι δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική που δεν επιτρέπει σε αιτούντες άσυλο να καταπλέουν στις αυστραλιανές ακτές. Αντίθετα, η κυβέρνηση τους μεταφέρει σε κέντρα κράτησης στην Παπούα Νέα Γουινέα και στη νήσο Ναούρου στον Νότιο Ατλαντικό.


Το ζήτημα θα κυριαρχήσει στην ατζέντα των συνομιλιών ανάμεσα στον αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ και την νεοζηλανδή ομόλογό του Τζασίντα Άρντερν την Κυριακή στο Σίδνεϊ.


Η Άρντερν έχει δηλώσει ότι η πρόταση που είχε κάνει το 2013 ο πρώην πρωθυπουργός Τζον Κι για μετεγκατάσταση 150 προσφύγων που κρατούνται σε κέντρα φιλοξενίας της Αυστραλίας παραμένει στο τραπέζι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ