Ο πύργος της Πίζας γίνεται όλο και λιγότερο «κεκλιμένος» και υπάρχει λόγος

Ο πύργος της Πίζας γίνεται όλο και λιγότερο «κεκλιμένος» και υπάρχει λόγος Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ο κεκλιμένος Πύργος της Πίζας έχει ευθυγραμμιστεί κατά περίπου 4 εκατοστά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Το διάσημο αξιοθέατο της Ιταλίας έγινε διάσημο επειδή μοιάζει σαν να είναι έτοιμο να πέσει λόγω της κλίσης σχεδόν τεσσάρων μοιρών.

Αλλά η κλίση αυτή έχει ανησυχήσει εδώ και καιρό τους μηχανικούς και οι ιστορικοί εργάζονται για τη σταθεροποίηση του πύργου επί 11 χρόνια.

Μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο το 2001, είχαν καταφέρει μάλιστα να τον «ισιώσουν» κατά περίπου 38 εκατοστά.

Οι μηχανικοί το κατόρθωσαν αυτό χρησιμοποιώντας εκατοντάδες τόνους αντίβαρων από μόλυβδο στη βάση και εξάγοντας χώμα κάτω από τα θεμέλια.

Στα 21 χρόνια που μεσολάβησαν έκτοτε, στάθηκε κατά 4 εκατοστά πιο όρθιος, σύμφωνα με την Opera Primaziale della Pisana.

Ο οργανισμός συντήρησης είπε στο ιταλικό πρακτορείο National Associated Press Agency ότι «η κατάσταση της υγείας του κεκλιμένου πύργου της Πίζας είναι εξαιρετική».

Ο Nunziante Squeglia, καθηγητής γεωτεχνικής στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, δήλωσε ότι το προηγούμενο έργο βοήθησε τον πύργο να διορθωθεί από μόνος του.

Ο πύργος, ένα από τα πιο διάσημα κτίρια στον κόσμο, χτίστηκε ως μέρος ενός συγκροτήματος καθεδρικού ναού το 1173.

Μετά από περίπου πέντε χρόνια κατασκευής, τα θεμέλια του πύργου είχαν αρχίσει να στεριώνουν ανομοιόμορφα.

Ο πόλεμος, που ξέσπασε μεταξύ Πίζας και ενός άλλου ιταλικού κράτους, σταμάτησε την οικοδόμηση και πιστεύεται ότι αυτό έδωσε χρόνο στα θεμέλια να στεριώσουν ενώ είχαν πάρει κλίση - με αποτέλεσμα το διάσημο κομμάτι αρχιτεκτονικής που γνωρίζουμε σήμερα.

Όσο περισσότερο ισιώνει ο πύργος, τόσο καλύτερα θα διατηρηθεί.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

Διεθνή / Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

«Αναμφίβολα αξίζετε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA για τις πράξεις σας, για όσα έχετε επιτύχει με τον δικό σας τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM