Ο πρόεδρος της Καταλονίας επιμένει: Το δημοψήφισμα θα γίνει, το αποτέλεσμα θα εφαρμοστεί

Ο πρόεδρος της Καταλονίας επιμένει: Το δημοψήφισμα θα γίνει, το αποτέλεσμα θα εφαρμοστεί Facebook Twitter
0

O πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ διεμήνυσε χθες βράδυ πως το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία θα διεξαχθεί την 1η Οκτωβρίου, παρά την απαγόρευσή του από το Συνταγματικό Δικαστήριο, ενώ το αποτέλεσμά του θα εφαρμοσθεί πλήρως, ενώ για σήμερα έχει κληθεί να παρουσιασθεί ενώπιον του Οικονομικού Δικαστηρίου στη Μαδρίτη ο πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας Αρτούρ Μας, που κατηγορείται για εκτροπή δημοσίων πόρων για τη διεξαγωγή του προηγούμενου δημοψηφίσματος της 9ης Νοεμβρίου 2014.

 

Μεταξύ των Καταλανών πρώην αξιωματούχων, πέραν του Μας, έχουν κληθεί να καταθέσουν στο Οικονομικό Δικαστήριο οι πρώην σύμβουλοι (υπουργοί) της τοπικής κυβέρνησης Τζουάνα Ορτέγα, Ιρένε Ριαγκάου, και Φρανσέσκ Ομς, που επίσης κατηγορούνται για την εκτροπή πόρων για το δημοψήφισμα, όπως και άλλα πολιτικά στελέχη και τεχνικοί των συμβουλίων Προεδρία και Διακυβέρνησης της ‘Τζενεραλιτάτ’.

 

Πηγές προσκείμενες στους κατηγορούμενους δήλωσαν στο Ισπανικό Πρακτορείο (EFE), πως κανείς τους δεν προτίθεται να παρουσιασθεί αυτοπροσώπως και θα αφήσουν την εκπροσώπησή τους στους συνηγόρους τους.

 

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Λα Σέξτα, ο Πουτζεμόντ διατράνωσε πως παρά τις δικαστικές απαγορεύσεις και τις αστυνομικές επεμβάσεις για να διαλυθεί ο μηχανισμός διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, οι κάλπες θα στηθούν και θα στελεχωθούν οι επιτροπές στα εκλογικά τμήματα . Ο ίδιος πρόσθεσε πως το μόνο που δεν θα αφήσει να διεξαχθεί είναι το «βρώμικο παιχνίδι».

 

Ο ίδιος παραδέχθηκε πως η Καταλωνία ναι μεν δεν διαθέτει όλα τα «συστατικά» που θα ήθελε για να οργανώσει καλλίτερα το δημοψήφισμα, εντούτοις διαθέτει τα «απαραίτητα» για να το κάνει.

 

Ο Πουτζεμόντ δήλωσε αναφορικά με το αποτέλεσμα, πως αμέσως μετά την έκδοσή του θα συγκαλέσει την κυβέρνησή του, θα ακούσει το τοπικό Κοινοβούλιο και θα δει τι αποφάσεις θα λάβει. Πάντως, όπως τόνισε, «τώρα» πλέον βρίσκεται πάνω στο τραπέζι σοβαρά η πρόταση να κηρύξει μονομερώς η κυβέρνηση την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.

 

Ο Πουτζεμόντ για μία φορά ακόμη κατηγόρησε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι ότι «αρνείται να κάνει πολιτική» και πως προσπαθεί να πλήξει την αυτονομία «από την πίσω πόρτα, πλήττοντας το Σύνταγμα και χωρίς να παρουσιάζεται αυτοπροσώπως». Όπως τόνισε, δεν έχει λάβει μηνύματα συμπαράστασης από ευρωπαίους αρχηγούς, ή αξιωματούχους, υπέρ του δημοψηφίσματος, όμως πρόσθεσε πως ούτε ο ίδιος, ούτε και η κυβέρνησή του το επεδίωξαν και ούτε πιστεύει ότι αυτό θα γίνει.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM