Ο Πουτζντεμόν κινδυνεύει με σύλληψη εάν πάει τη Δευτέρα στη Δανία

Ο Πουτζντεμόν κινδυνεύει με σύλληψη εάν πάει τη Δευτέρα στη Δανία Facebook Twitter
0

Οι εισαγγελικές αρχές της Ισπανίας προειδοποίησαν σήμερα ότι θα ζητήσουν τη σύλληψη του Κάρλες Πουτζντεμόν εάν εκείνος, όπως έχει σχεδιάσει, φύγει τη Δευτέρα από το Βέλγιο για να επισκεφθεί τη Δανία.

Εάν επιβεβαιωθεί ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν θα συμμετάσχει αύριο σε ένα συνέδριο στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, η εισαγγελία «θα ενεργήσει αμέσως και θα ζητήσει από τον ανακριτή του Ανώτατου Δικαστηρίου να ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης» προειδοποίησε σε ένα δελτίο Τύπου, ζητώντας από τις αρχές της Δανίας να τον συλλάβουν ευθύς αμέσως.

Το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ανέφερε την Παρασκευή ότι ο Πουτζντεμόν θα παραστεί στην εκδήλωση τη Δευτέρα με τίτλο: «Η Καταλονία και η Ευρώπη στο σταυροδρόμι της Δημοκρατίας; Μια συζήτηση με τον Κάρλες Πουτζντεμόν».

Ο δικηγόρος του Καταλανού πολιτικού, ο Ζαούμ Αλόνσο Κεβίγιας, δήλωσε στο καταλανικό ραδιοφωνικό δίκτυο σήμερα ότι ο κίνδυνος ο πελάτης του να συλληφθεί στη Δανία είναι «αρκετά υψηλός», αν και πιστεύει ότι οι αρχές στη Δανία θα αποφύγουν να εκτελέσουν οποιοδήποτε ένταλμα.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει το ταξίδι του στη Δανία, αν και την Παρασκευή έκανε re-tweet μια ανάρτηση του Δανού πολιτικού Πέλε Ντράγκστεντ όπου τόνισε ότι ανυπομονεί να υποδεχθεί τον Καταλανό στο κοινοβούλιο της χώρας του την ερχόμενη εβδομάδα.

Η ανακοίνωση των ισπανικών εισαγγελικών αρχών έγινε την ώρα που στη Βαρκελώνη ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου, ο υπέρμαχος της ανεξαρτησίας Ροζέρ Τορέντ, αναμένεται να αποφασίσει αύριο εάν θα παρουσιάσει την υποψηφιότητα του Πουτζντεμόν για την προεδρία της περιφέρειας. Εάν αυτό επισημοποιηθεί, θα ακολουθήσει μια συνεδρίαση και κατόπιν θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την υποψηφιότητά του στα τέλη του μήνα.

Το στρατόπεδο των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας κυριαρχεί στο περιφερειακό κοινοβούλιο, με 70 βουλευτές εκ των συνολικά 135, ακόμα κι αν το 50% και πλέον των Καταλανών ψήφισε τα κόμματα που τάσσονται κατά της απόσχισης.

Ο Πουτζντεμόν κατέφυγε στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο αφότου η περιφερειακή κυβέρνηση προχώρησε στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της κοινότητας από την Ισπανία την 27η Οκτωβρίου, μετά το δημοψήφισμα που κρίθηκε παράνομο από τις ισπανικές αρχές. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας εξέδωσε ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, ωστόσο το απέσυρε τον Δεκέμβριο προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο οι βελγικές αρχές να του χορηγήσουν άσυλο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM