Ο Πούτιν, ως μεσαιωνικός βασιλιάς, φυλακίζει τον αδερφό του βασικού επικριτή του

Ο Πούτιν, ως μεσαιωνικός βασιλιάς, φυλακίζει τον αδερφό του βασικού επικριτή του Facebook Twitter
Ο Αλεξέι Ναβάλνι (κέντρο) στέκεται έξω από το κελί του αδερφού του, Όλεγκ.
2

Με μία απόφαση- ανατροπή, ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, αν και κρίθηκε ένοχος για υπόθεση διαφθοράς, αφέθηκε ελεύθερος καθώς η ποινή φυλάκισης 3,5 ετών που του επιβλήθηκε ήταν με αναστολή. Ωστόσο, ο μικρότερος αδερφός του Όλεγκ κατέληξε στη φυλακή, καθώς η δική του ποινή δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με αναλυτές, η φυλάκιση του φαινομενικά απολιτικού μικρότερου αδερφού του Ναβάλνι φαίνεται πως αποτελεί μία προσπάθεια του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν να ελέγξει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, κρατώντας ως "όμηρο" ένα μέλος της οικογένειάς του και αποφεύγοντας να φυλακίσει τον ίδιο τον ακτιβιστή, γεγονός που θα τον μετέτρεπε πιθανότατα σε ένα ισχυρό πολιτικό σύμβολο.

Η δικαστική περιπέτεια του Αλεξέι Ναβάλνι αφορούσε την καταγγελία για υπεξαίρεση ποσού περίπου 400.000 ευρώ σε βάρος μίας κρατικής επιχείρησης. Σύμφωνα με παρατηρητές, οι κατηγορίες φέρεται να είναι χαλκευμένες, ως απάντηση στον πολιτικό ακτιβισμό του.

Αν και το καθεστώς Πούτιν φυλακίζει συχνά τους πολιτικούς αντιπάλους του, αυτή είναι η πρώτη φορά που οδηγεί στη φυλακή μέλος της οικογένειάς τους. Η ολοένα και πιο αυταρχική στάση παρατηρείται εν μέσω κυρώσεων από τη Δύση στη Ρωσία, που ασκούν σοβαρή πίεση στην οικονομία της χώρας, η οποία εισήλθε σε ύφεση το Νοέμβριο για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια.

Όπως επισημαίνεται σε άρθρο του Quartz, η κράτηση συγγενών των πολιτικών αντιπάλων ως ομήρων ήταν κοινή πρακτική στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα αλλά και σε φεουδαρχικές κοινωνίες σε όλο τον κόσμο. Οι πολιτικοί ηγέτες απαιτούσαν υψηλά ιστάμενους αιχμαλώτους, συχνά τους γιους των λιγότερο ευγενών, ως απόδειξη της καλής τους πίστης στην υπόσχεση τους για υποταγή, ή κρατούσαν ομήρους για να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση ή την ανακωχή κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι όμηροι λειτουργούσαν ως εγγύηση για τις διεθνείς συνθήκες.

Σήμερα, οι διεθνείς συνθήκες απαγορεύουν την ομηρία, αλλά η στάση του Πούτιν σχετικά με τις σχέσεις των κρατών έγινε σαφέστατη νωρίτερα φέτος, κατά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, σημειώνει το Quartz.

Σημειώνεται ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη από την αστυνομία στη μέση του δρόμου, λίγες ώρες μετά την απελευθέρωσή του, καθώς έσπασε τον κατ' οίκον περιορισμό που του είχε επιβληθεί και προσπάθησε να συμμετάσχει σε διαδήλωση υποστηρικτών του. Σύμφωνα με το CNN ωστόσο, δεν οδηγήθηκε ούτε αυτή τη φορά στη φυλακή, αλλά η αστυνομία τον πήγε πίσω στο σπίτι του.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Το πρόγραμμα SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program), γνωστό και ως «κουπόνια τροφίμων», αποτελεί τη βασική γραμμή στήριξης για νοικοκυριά με εισόδημα κάτω των 1.632 δολαρίων μηνιαίως για ένα άτομο ή 2.215 δολαρίων για ένα ζευγάρι
LIFO NEWSROOM
Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

Διεθνή / Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

«Τώρα είμαι μόνος. Κάθομαι μόνος στο δωμάτιό μου, δεν μιλάω με τη γυναίκα ή το παιδί μου. Θέλω απλώς να είμαι μόνος στο σπίτι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Viswashkumar Ramesh
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο που δείχνει την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Διεθνή / Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο με την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Η Yifat Tomer-Yerushalmi συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών από δημόσιο λειτουργό, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα του ήταν «δύσκολο» να στηρίξει οικονομικά τη Νέα Υόρκη εάν ο Μαντάνι εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Τραμπ για Μαμντάνι: «Εάν έχεις έναν κομμουνιστή να διοικεί τη Νέα Υόρκη, το μόνο που κάνεις είναι να πετάς τα λεφτά σου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι οπαδός του βασικού αντιπάλου του Μαμντάνι, «αλλά αν η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν κακό Δημοκρατικό και έναν κομμουνιστή, θα διαλέγω πάντα τον κακό Δημοκρατικό»
LIFO NEWSROOM
Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

Διεθνή / Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

«Όπως λέγαμε από την πρώτη ημέρα, αυτή η αγωγή των 400 εκατομμυρίων ήταν ένα κατασκεύασμα, και το Δικαστήριο το αντιλήφθηκε αμέσως», δήλωσαν οι δικηγόροι της Μπλέικ Λάιβλι
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο Μπαράκ Ομπάμα προσφέρθηκε να γίνει «σύμβουλός» του εάν εκλεχθεί δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσαι την προεκλογική εκστρατεία του Μαμντάνι, ο οποίος διατηρεί καθαρό προβάδισμα έναντι των δύο αντιπάλων του
LIFO NEWSROOM
Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Διεθνή / Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Σε συνέντευξή του στο CBS, ο ηθοποιός και επί χρόνια υποστηρικτής του Δημοκρατικού Κόμματος, υποστήριξε πως η Χάρις βρέθηκε σε μια «αδύνατη θέση», καθώς αναγκάστηκε «να τρέξει απέναντι στο ίδιο της το πολιτικό παρελθόν»
LIFO NEWSROOM
Βίντεο δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν σεξουαλικά Παλαιστίνιο κρατούμενο

Διεθνή / Παραιτήθηκε η Ισραηλινή αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνη για τη διαρροή βίντεο με κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατούμενου

Το υλικό, που δημοσιοποίησε το CNN, φέρεται να δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν βάναυσα έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο τον Ιούλιο του 2024
LIFO NEWSROOM
ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / Σεισμός 6,3R στο Αφγανιστάν: Νέος απολογισμός για νεκρούς και τραυματίες - «Αισθητός ως την Καμπούλ»

Ο νέος φονικός σεισμός έπληξε το βόρειο Αφγανιστάν έπειτα από τη σεισμική δόνηση 6 βαθμών στα τέλη Αυγούστου στις επαρχίες Κουνάρ, Λαγκμάν και Νανγκαρχάρ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια