Ο Πούτιν δηλώνει πρόθυμος να συζητήσει λύσεις για να γίνονται εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία

Ο Πούτιν δηλώνει πρόθυμος να συζητήσει λύσεις για να γίνονται εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει τρόπους για να μπορέσει η Ουκρανία να ξαναρχίσει τις αποστολές φορτίων σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, στη συνομιλία του με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Όλαφ Σολτς. 

«Από την πλευρά της, η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει να βρεθούν επιλογές για ανεμπόδιστη εξαγωγή σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων των ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο μετά τη συνομιλία των τριών ηγετών. 

Επίσης, ο Πούτιν- σύμφωνα με το Κρεμλίνο- ενημέρωσε τον Μακρόν και τον Σολτς πως η Μόσχα είναι έτοιμη να αυξήσει τις εξαγωγές της σε λιπάσματα και γεωργικά προϊόντα, αν αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της. Μια απαίτηση που διατύπωσε και στις συνομιλίες του με τους ηγέτες της Ιταλίας και της Αυστρίας τις τελευταίες ημέρες. 

Από τη Ρωσία και την Ουκρανία προέρχεται σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού. Παράλληλα, η Ρωσία είναι βασική εξαγωγική δύναμη λιπασμάτων και η Ουκρανία καλαμποκιού και ηλιελαίου. 

Το Κίεβο και η Δύση έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία πως χρησιμοποιεί ως όπλο την επισιτιστική κρίση που έχει προκαλέσει η εισβολή της στην Ουκρανία, η οποία έχει εκτοξεύσει τις τιμές των σιτηρών, των καυσίμων και των λιπασμάτων. Από την άλλη η Μόσχα κατηγορεί τις κυρώσεις που της έχει επιβάλει η Δύση. 

Ο Πούτιν επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι η συνεχιζόμενη προμήθεια όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία δημιουργεί κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης της κατάστασης και επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης. 

Τέλος ο Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να ξαναρχίσει τις συνομιλίες με την Ουκρανία. Επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις «έχουν παγώσει εξαιτίας του Κιέβου» και επιβεβαίωσε «ότι η ρωσική πλευρά είναι ανοιχτή για την επανέναρξη του διαλόγου». 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καμιά λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Διεθνή / «Καμία λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Ο Στιβ Γουίτκοφ, συνοδευόμενος από τον Τζάρεντ Κούσνερ, συζητούσε επί σχεδόν πέντε ώρες στο Κρεμλίνο με τον ρώσο ηγέτη σχετικά με το σχέδιο της Ουάσιγκτον που σκοπός του ειναι να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για ενδεχόμενο πόλεμο με την Ευρώπη

Διεθνή / Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις για το ενδεχόμενο πολέμου με την Ευρώπη

Της συνάντησης, προηγήθηκαν οι δηλώσεις Πούτιν ότι: «Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε με την Ευρώπη, αλλά αν η Ευρώπη θέλει να πολεμήσει μαζί μας, είμαστε έτοιμοι τώρα»
LIFO NEWSROOM
Dave Coulier: Διαγνώστηκε με νέο τύπο καρκίνου 7 μήνες αφού κέρδισε τη μάχη με το λέμφωμα non-Hodgkin

Διεθνή / Dave Coulier: Διαγνώστηκε με νέο τύπο καρκίνου 7 μήνες αφού κέρδισε τη μάχη με το λέμφωμα non-Hodgkin

«Νιώθεις αυτή την ανακούφιση του “ουάου, έφυγε”, και μετά να κάνεις μια εξέταση που δείχνει ότι τώρα έχεις έναν άλλο τύπο καρκίνου», μοιράστηκε ο ηθοποιός του «Full House»
LIFO NEWSROOM