Ο Πούτιν δηλώνει πρόθυμος να συζητήσει λύσεις για να γίνονται εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία

Ο Πούτιν δηλώνει πρόθυμος να συζητήσει λύσεις για να γίνονται εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει τρόπους για να μπορέσει η Ουκρανία να ξαναρχίσει τις αποστολές φορτίων σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, στη συνομιλία του με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Όλαφ Σολτς. 

«Από την πλευρά της, η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει να βρεθούν επιλογές για ανεμπόδιστη εξαγωγή σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων των ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο μετά τη συνομιλία των τριών ηγετών. 

Επίσης, ο Πούτιν- σύμφωνα με το Κρεμλίνο- ενημέρωσε τον Μακρόν και τον Σολτς πως η Μόσχα είναι έτοιμη να αυξήσει τις εξαγωγές της σε λιπάσματα και γεωργικά προϊόντα, αν αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της. Μια απαίτηση που διατύπωσε και στις συνομιλίες του με τους ηγέτες της Ιταλίας και της Αυστρίας τις τελευταίες ημέρες. 

Από τη Ρωσία και την Ουκρανία προέρχεται σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού. Παράλληλα, η Ρωσία είναι βασική εξαγωγική δύναμη λιπασμάτων και η Ουκρανία καλαμποκιού και ηλιελαίου. 

Το Κίεβο και η Δύση έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία πως χρησιμοποιεί ως όπλο την επισιτιστική κρίση που έχει προκαλέσει η εισβολή της στην Ουκρανία, η οποία έχει εκτοξεύσει τις τιμές των σιτηρών, των καυσίμων και των λιπασμάτων. Από την άλλη η Μόσχα κατηγορεί τις κυρώσεις που της έχει επιβάλει η Δύση. 

Ο Πούτιν επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι η συνεχιζόμενη προμήθεια όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία δημιουργεί κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης της κατάστασης και επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης. 

Τέλος ο Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να ξαναρχίσει τις συνομιλίες με την Ουκρανία. Επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις «έχουν παγώσει εξαιτίας του Κιέβου» και επιβεβαίωσε «ότι η ρωσική πλευρά είναι ανοιχτή για την επανέναρξη του διαλόγου». 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Ο Τσαρλς Σπένσερ μιλά πρώτη φορά ανοιχτά για την περίφημη συνέντευξη Panorama του 1995 και τις τραγικές συνέπειες που θεωρεί ότι είχε στη ζωή της αδελφής του
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Οι ευρωβουλευτές κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός ταμείου για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού των αλυσίδων εφοδιασμού στον τομέα της άμυνας (FAST)
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Διεθνή / Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι η Πολωνία δεν υποχρεώνεται να αλλάξει τη νομοθεσία της, αλλά οφείλει να αναγνωρίζει τους συγκεκριμένους γάμους όταν έχουν συναφθεί εντός της ΕΕ
LIFO NEWSROOM