Ο πόλεμος της Ουκρανίας, καταστροφή για την παγκόσμια διατροφική αλυσίδα

Ο πόλεμος της Ουκρανίας, καταστροφή για την παγκόσμια διατροφική αλυσίδα Facebook Twitter
GETTY
0

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια προμήθεια και το κόστος των τροφίμων, δήλωσε ο επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες λιπασμάτων στον κόσμο.

Η Yara International, η οποία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 60 χώρες, αγοράζει σημαντικές ποσότητες βασικών πρώτων υλών από τη Ρωσία.

Οι τιμές των λιπασμάτων ήταν ήδη υψηλές λόγω της εκτίναξης των τιμών χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου.

Ο επικεφαλής της Yara, Svein Tore Holsether, προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο δύσκολη.

"Τα πράγματα αλλάζουν από ώρα σε ώρα", δήλωσε στο BBC.

"Ήμασταν ήδη σε μια δύσκολη κατάσταση πριν από τον πόλεμο... και τώρα πρόκειται για επιπλέον αναστάτωση στις αλυσίδες εφοδιασμού ενώ πλησιάζουμε στο πιο σημαντικό χρονικό σημείο της φετινής σεζόν για το βόρειο ημισφαίριο, όπου χρειάζονται μεγάλες ποσότητες λιπάσματος".

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων και τροφίμων παγκοσμίως.

Η Ρωσία παράγει επίσης τεράστιες ποσότητες θρεπτικών ουσιών, όπως ποτάσα και φωσφορικά άλατα - βασικά συστατικά των λιπασμάτων, τα οποία επιτρέπουν στα φυτά και τις καλλιέργειες να αναπτυχθούν.

"Ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός τρέφεται χάρη στα λιπάσματα... και αν αυτά καταργηθούν  για ορισμένες καλλιέργειες, [η απόδοση] θα μειωθεί κατά 50%", δήλωσε ο κ. Holsether.

"Για μένα, το θέμα δεν είναι αν οδεύουμε προς μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση - το θέμα είναι πόσο μεγάλη θα είναι η κρίση".

Με στοιχεία από το BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / To Ιράν προειδοποιεί για «ανεπανόρθωτη καταστροφή» αν στοχοποιηθούν οι ενεργειακές του εγκαταστάσεις

Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα πλήξει «ανεπανόρθωτα» τις ενεργειακές υποδομές σε ολόκληρη την περιοχή, διατηρώντας τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα
THE LIFO TEAM
Κούβα: Μπλακ άουτ σε όλη τη χώρα για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα

Διεθνή / Κούβα: Μπλακ άουτ σε όλη τη χώρα για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα

Η χώρα της Καραϊβικής έχει υποστεί τρία μεγάλα μπλακ άουτ αυτόν τον μήνα, καθώς το εμπάργκο καυσίμων από τις ΗΠΑ έχει περιορίσει τις εισαγωγές πετρελαίου, που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων
THE LIFO TEAM