Ο πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε έως και 1 εκατ, ευρώ για απελευθέρωση μοναχής από την Αλ Κάιντα, σύμφωνα με κατάθεση καρδινάλιου

Ο πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε δαπάνες έως και 1 εκατ, ευρώ για την απελευθέρωση μοναχής από την Αλ Κάιντα, σύμφωνα με κατάθεση καρδινάλιου Facebook Twitter
Φωτ.: Ο πάπας Φραγκίσκος με την μοναχή Gloria Cecilia Narváez/EPA
0

Ο πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε δαπάνες έως και 1 εκατ. ευρώ για την απελευθέρωση μιας Κολομβιανής μοναχής που απήχθη από μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα στο Μάλι.

Την είδηση κοινοποίησε ένας καρδινάλιος, αποκαλύπτοντας προηγουμένως μυστική παπική έγκριση που τον εξουσιοδοτούσε να προσλάβει μια βρετανική εταιρεία ασφαλείας για να βρει τη μοναχή και να εξασφαλίσει την ελευθερία της.

Η μαρτυρία του καρδινάλιου Angelo Becciu θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια στο Βατικανό και την Καθολική Εκκλησία, καθώς παρείχε στοιχεία που δείχνουν ότι ο πάπας ήταν προφανώς πρόθυμος να πληρώσει λύτρα σε ισλαμιστές μαχητές.

Τα λύτρα σπάνια επιβεβαιώνονται σε τέτοιες περιπτώσεις και δεν είναι γνωστό πόσα χρήματα- αν ισχύει- από το Βατικανό κατέληξαν στα χέρια των μαχητών.

Ο καρδινάλιος, ο οποίος ήταν κάποτε ένας από τους κορυφαίους συμβούλους του Φραγκίσκου ως ο Νο 2 στη γραμματεία του Βατικανού, είχε αποκρύψει την κατάθεσή του από το δικαστήριο του Βατικανού για σχεδόν δύο χρόνια καθώς ήταν θέμα κρατικού και παπικού μυστικού. 

Ωστόσο χθες αποκάλυψε τα πάντα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αφού ο πάπας Φραγκίσκος δεν τον δεσμεύει πλέον με ρήτρα εμπιστευτικότητας.

Ο Becciu είναι ένας από τους 10 κατηγορούμενους στη δίκη του Βατικανού για οικονομική απάτη, η οποία προήλθε από την επένδυση 350 εκατομμυρίων ευρώ της Αγίας Έδρας σε ακίνητο του Λονδίνου και επεκτάθηκε για να καλύψει άλλα φερόμενα εγκλήματα.

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τους κατηγορούμενους για πλήθος οικονομικών εγκλημάτων με εκατομμύρια ευρώ σε αμοιβές, προμήθειες και κακές επενδύσεις.

Ο Becciu, κατηγορείται για υπεξαίρεση, κατάχρηση εξουσίας και παραποίηση μαρτύρων. Ο ίδιος αρνείται τα πάντα.

Την Πέμπτη η κατάθεσή του κάλυψε τις κατηγορίες που αφορούσαν τη σχέση του με την Cecilia Marogna, μια Ιταλίδα αυτοαποκαλούμενη ειδικό στον τομέα των πληροφοριών, που δικάζεται επίσης για υπεξαίρεση.

Οι εισαγγελείς του Βατικανού κατηγορούν τη Marogna για υπεξαίρεση 500.000 ευρώ, επικαλούμενοι τραπεζικά αρχεία από τη σλοβενική εταιρεία χαρτοφυλακίου της, που δείχνουν τραπεζικά εμβάσματα από το Βατικανό για απροσδιόριστους ανθρωπιστικούς σκοπούς και δαπάνες εκτός λογαριασμού για είδη πολυτελείας υψηλής ποιότητας.

Ο Becciu κατέθεσε την Πέμπτη ότι προσέλαβε τη Marogna ως εξωτερική σύμβουλο ασφαλείας, εντυπωσιασμένος από τις γεωπολιτικές της υποθέσεις και την εμπιστοσύνη που της είχαν επιδείξει δύο από τους κορυφαίους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών της Ιταλίας, οι οποίοι τη συνόδευσαν σε μια συνάντηση στο Βατικανό.

Ο Becciu είπε ότι στράφηκε στη Marogna για βοήθεια μετά την απαγωγή τον Φεβρουάριο του 2017 μιας Κολομβιανής μοναχής, της αδελφής Gloria Cecilia Narváez, στο Μάλι.

Είχε συλληφθεί από την Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ. Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της, η ομάδα έδειχνε περιοδικά τη Narváez σε βίντεο ζητώντας τη βοήθεια του Βατικανού.

Ο Becciu είπε ότι έφερε το θέμα στον πάπα Φραγκίσκο και στη Marogna, η οποία  σύμφωνα με τον καρδινάλιο, συμβούλευσε τον πάπα λέγοντάς του ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με μια βρετανική εταιρεία πληροφοριών, την Inkerman Group, για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση της μοναχής.

Ο καρδινάλιος κατέθεσε ότι ο πάπας Φραγκίσκος τον εξουσιοδότησε να προχωρήσει στην επιχείρηση Inkerman και του απαγόρευσε να το πει σε οποιονδήποτε άλλο, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της αστυνομίας του Βατικανού. Ο πάπας ανησυχούσε για τις συνέπειες για την ασφάλεια και τη φήμη του Βατικανού, εάν διέρρεε η είδηση, όπως είπε ο καρδινάλιος.

Ο Becciu πρόσθεσε ότι αυτός και η Marogna συναντήθηκαν με αξιωματούχους της Inkerman στο γραφείο τους στο Λονδίνο στα μέσα Ιανουαρίου 2018.

Αξιωματούχοι της Inkerman είπαν ότι δεν υπήρχαν διαβεβαιώσεις για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης και ότι η συνολική δαπάνη μπορεί να φτάσει το 1 εκατομμύριο ευρώ, όπως κατέθεσε ο Becciu. Επειδή το Βατικανό δεν ήθελε να έχει κάποια σχέση με την επιχείρηση, η Marogna έγινε ο βασικός ενδιάμεσος και το πρόσωπο που λάμβανε περιοδικές πληρωμές από τη γραμματεία του κράτους του Βατικανού (για την επιχείρηση), κατέθεσε ο Becciu.

Συνέχιζε δε, λέγοντας πως τον Ιανουάριο του 2018, ενημέρωσε τον πάπα Φραγκίσκο για τη συνάντηση που είχαν στο Λονδίνο ενώ ο Πάπας ήταν καθ' οδόν για το Περού. «Με άκουσε και επιβεβαίωσε την πρόθεσή μου να συνεχίσω», κατέθεσε ο Becciu.

Σε μια επόμενη συνάντηση στη Ρώμη, ο Becciu είπε ότι η αμοιβή μπορεί να ανέλθει σε «περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ, εν μέρει για την πληρωμή, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίκτυο επαφών και εν μέρει προκειμένου να είναι αποτελεσματική η επιχείρηση απελευθέρωσης της μοναχής».

«Επισήμανα ότι δεν έπρεπε να είχαμε προχωρήσει πέρα ​​από αυτό το νούμερο. Το ενέκρινε. Πρέπει να πω ότι κάθε βήμα αυτής της επιχείρησης συμφωνήθηκε με τον Άγιο Πατέρα» συμπλήρωσε ο καρδινάλιος.

Η μοναχή αφέθηκε ελεύθερος τον Οκτώβριο του 2021 μετά από περισσότερα από τέσσερα χρόνια αιχμαλωσίας. Αμέσως μετά, συνάντησε τον πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ