Ο πάπας Φραγκίσκος αποκάλυψε ότι έγραψε την παραίτησή του το 2013

Ο πάπας Φραγκίσκος Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο πάπας Φραγκίσκος αποκάλυψε ότι έγραψε την επιστολή παραίτησής του λίγο μετά την εκλογή του, το 2013, για την περίπτωση που σοβαρά προβλήματα υγείας δεν του επιτρέψουν να εκτελεί τα καθήκοντά του. 

«Έχω ήδη υπογράψει την παραίτησή μου», δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα ABC, όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί σε περίπτωση που προβλήματα υγείας ή ένα ατύχημα τον εμποδίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του. 

«Την υπέγραψα και είπα “εάν υποστώ βλάβη για ιατρικούς ή άλλους λόγους, ορίστε η παραίτησή μου, την έχετε», δήλωσε ο ποντίφικας. 

Πέρυσι ο πάπας Φραγκίσκος υποβλήθηκε σε επέμβαση στο έντερο, ενώ εδώ και καιρό έχει πόνους στο γόνατο, ένα πρόβλημα που για μήνες τον υποχρέωσε να χρησιμοποιεί αμαξίδιο. Ο ποντίφικας δήλωσε ότι έδωσε την παραίτησή του στον καρδινάλιο Ταρκίσιο Μπερτόνε, που τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού. 

Ο πάπας Φραγκίσκος, που έκλεισε τα 86 του χρόνια το Σάββατο, αστειεύτηκε ότι τώρα που αποκάλυψε την ύπαρξη της παραίτησής του «κάποιος θα τρέξει στον Μπερτόνε και θα του πει “δώσε μου αυτό το χαρτί”». Συμπλήρωσε ότι είναι βέβαιος πως ο Μπερτόνε παρέδωσε την επιστολή στον σημερινό υπουργό Εξωτερικών, Πιέτρο Παρολίν.  

Σε παλιότερες δηλώσεις του ο πάπας Φραγκίσκος έχει επαινέσει την απόφαση του προκατόχου του, πάπα Βενέδικτου, να παραιτηθεί, επειδή ένιωθε ότι η προχωρημένη ηλικία δεν του επέτρεπαν να εκτελεί τα καθήκοντά του. Ήταν ο πρώτος ποντίφικας που παραιτήθηκε έπειτα από 600 χρόνια. 

Πάντως, στη συνέντευξη ο πάπας Φραγκίσκος υποβάθμισε τα κινητικά ζητήματα που αντιμετωπίζει. «Κάποιος κυβερνά με το κεφάλι, όχι με το γόνατο», επεσήμανε ο ποντίφικας, που πλέον χρησιμοποιεί μπαστούνι και όχι αμαξίδιο σε δημόσιες εμφανίσεις. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

Διεθνή / «Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

«Εξετάζουμε τι σημαίνει μια σύγκρουση για ολόκληρη την κοινωνία και ποιος είναι ο ρόλος του καθενός» δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τις ένοπλες δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Ουκρανία ΗΠΑ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Το σχέδιο των ΗΠΑ προβλέπει ένταξη στην ΕΕ το 2027 - Οι Ευρωπαίοι αντιδρούν

Η ένταξη από την 1η Ιανουαρίου 2027 «προβλέπεται, αλλά παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης», με την Ουάσινγκτον να τάσσεται υπέρ της επίσπευσης, όπως αναφέρει πηγή με γνώση των συνομιλιών
THE LIFO TEAM
Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Αυτό θα αποτελέσει μια σπάνια ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του Βρετανού μονάρχη, ο οποίος υποβάλλεται σε θεραπεία από τότε που αποκάλυψε τη διάγνωσή του τον Φεβρουάριο του 2024
THE LIFO TEAM