Ο πάπας Φραγκίσκος αποκάλυψε ότι έγραψε την παραίτησή του το 2013

Ο πάπας Φραγκίσκος Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο πάπας Φραγκίσκος αποκάλυψε ότι έγραψε την επιστολή παραίτησής του λίγο μετά την εκλογή του, το 2013, για την περίπτωση που σοβαρά προβλήματα υγείας δεν του επιτρέψουν να εκτελεί τα καθήκοντά του. 

«Έχω ήδη υπογράψει την παραίτησή μου», δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα ABC, όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί σε περίπτωση που προβλήματα υγείας ή ένα ατύχημα τον εμποδίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του. 

«Την υπέγραψα και είπα “εάν υποστώ βλάβη για ιατρικούς ή άλλους λόγους, ορίστε η παραίτησή μου, την έχετε», δήλωσε ο ποντίφικας. 

Πέρυσι ο πάπας Φραγκίσκος υποβλήθηκε σε επέμβαση στο έντερο, ενώ εδώ και καιρό έχει πόνους στο γόνατο, ένα πρόβλημα που για μήνες τον υποχρέωσε να χρησιμοποιεί αμαξίδιο. Ο ποντίφικας δήλωσε ότι έδωσε την παραίτησή του στον καρδινάλιο Ταρκίσιο Μπερτόνε, που τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού. 

Ο πάπας Φραγκίσκος, που έκλεισε τα 86 του χρόνια το Σάββατο, αστειεύτηκε ότι τώρα που αποκάλυψε την ύπαρξη της παραίτησής του «κάποιος θα τρέξει στον Μπερτόνε και θα του πει “δώσε μου αυτό το χαρτί”». Συμπλήρωσε ότι είναι βέβαιος πως ο Μπερτόνε παρέδωσε την επιστολή στον σημερινό υπουργό Εξωτερικών, Πιέτρο Παρολίν.  

Σε παλιότερες δηλώσεις του ο πάπας Φραγκίσκος έχει επαινέσει την απόφαση του προκατόχου του, πάπα Βενέδικτου, να παραιτηθεί, επειδή ένιωθε ότι η προχωρημένη ηλικία δεν του επέτρεπαν να εκτελεί τα καθήκοντά του. Ήταν ο πρώτος ποντίφικας που παραιτήθηκε έπειτα από 600 χρόνια. 

Πάντως, στη συνέντευξη ο πάπας Φραγκίσκος υποβάθμισε τα κινητικά ζητήματα που αντιμετωπίζει. «Κάποιος κυβερνά με το κεφάλι, όχι με το γόνατο», επεσήμανε ο ποντίφικας, που πλέον χρησιμοποιεί μπαστούνι και όχι αμαξίδιο σε δημόσιες εμφανίσεις. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Ο πόλεμος στο Ιράν θα τελειώσει πολύ σύντομα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τον τερματισμό του πολέμου, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν φαίνεται να καταγράφουν πρόοδο, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί ακόμη οριστική συμφωνία
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Ο Τραμπ αντιμετωπίζει την πρώτη πολιτική του ήττα στο ζήτημα του Ιράν

Οι ψηφοφορίες που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία των ΗΠΑ για τον περιορισμό της στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράν, αν περάσουν, θα αποτελέσουν μια σημαντική πολιτική ταπείνωση για τον Αμερικανό πρόεδρο
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΙΤΑΜΑΡ ΜΠΕΝ-ΓΚΒΙΡ

Διεθνή / «Γνώριζα ποιος ήταν και δεν μπορούσα να μείνω σιωπηλή» λέει η ακτιβίστρια που φώναξε στον Μπεν-Γκβιρ

Για την εμπειρία της μιλά η ακτιβίστρια Κατρίονα Γκράχαμ, η οποία φώναξε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης μπροστά στον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, πριν άνδρες ασφαλείας την ακινητοποιήσουν βίαια στο έδαφος
THE LIFO TEAM