Ο πάπας Φραγκίσκος δεσμεύτηκε να βάλει ένα τέλος στις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίηση που ταλανίζουν το Βατικανό.

 

Στο πρώτο του δημόσιο σχόλιο μετά την κυκλοφορία μιας αποκαλυπτικής έκθεσης σχετικά με τους κακούς χειρισμούς του Βατικανού στην υπόθεση πρώην Αμερικανού Καρδινάλιου για σεξουαλική κακοποίηση, δεσμεύτηκε και πάλι να θέσει ένα τέρμα.

 

«Χθες, δημοσιεύτηκε η έκθεση για την οδυνηρή υπόθεση του πρώην Καρδινάλιου Theodore McCarrick. Ανανεώνω την εγγύτητά μου στα θύματα κάθε κακοποίησης και τη δέσμευση της Εκκλησίας να ξεριζώσει αυτό το κακό», δήλωσε ο Ποντίφικας.

 

Έπειτα έκλεισε τα μάτια του και προσευχήθηκε σιωπηλά.

 

Η έκθεση των 450 σελίδων ανέφερε ότι ο αείμνηστος Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ προήγαγε τον Theodore McCarrick το 2000, παρά τις φήμες για την απαράδεκτη σεξουαλική του συμπεριφορά.

 

Αυτή ήταν μία μόνο περίπτωση από σειρά κληρικών και αξιωματούχων που τον άφησαν να ανέβει στις τάξεις της Εκκλησίας, ανεξάρτητα από τις επαναλαμβανόμενες κατηγορίες εναντίον του.

 

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι το 2008 ο πρώην Πάπας Βενέδικτος απέρριψε προτάσεις από κορυφαίους συμβούλους, που ανέφεραν ότι ο πρώην Καρδινάλιος υποβλήθηκε σε έρευνα της Εκκλησίας «για να καθοριστεί η αλήθεια και εάν έβρισκε ατοπήματα να επιβάλει« παραδειγματικά μέτρα».

 

Αντ 'αυτού του δόθηκε προφορική προειδοποίηση και του είπαν να διατηρήσει χαμηλό προφίλ.

 

Την ίδια ώρα, στο Λονδίνο βρίσκεται σε εξέλιξη μια ανεξάρτητη έρευνα, σύμφωνα με την οποία, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στη Βρετανία εδώ και δεκαετίας έχει προδώσει τον ηθικό της σκοπό, προστατεύοντας όσους κακοποίησαν σεξουαλικά παιδιά, παρά φροντίζοντας τα θύματά τους.

 

Την περασμένη εβδομάδα στην Πολωνία, το Βατικανό υπέβαλε πειθαρχική ποινή σε έναν ηλικιωμένο καρδινάλιο που κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου.

 

Πρόκειται για το τελευταίο περιστατικό, όπου εμπλέκονται πολλοί κληρικοί σε ένα διευρυμένο σκάνδαλο στην πατρίδα του αείμνηστου Πάπα Ιωάννη Παύλου Β '.

 

Με πληροφορίες του Reuters