Ο Φιλίπ Μπαρμπαρέν, ο καρδινάλιος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στη Γαλλία, που καταδικάστηκε επειδή σιώπησε για καταγγελίες που αφορούσαν σεξουαλικά εγκλήματα, δήλωσε πως ο Πάπας Φραγκίσκος δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του. 

 

«Το πρωί της Δευτέρας έδωσα την παραίτηση μου στα χέρια του Άγιου Πατέρα. Εκείνος επικαλέστηκε το τεκμήριο της αθωότητας και αρνήθηκε να τη δεχθεί» ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος της Λυών σε δήλωση του.

 

Φαίνεται πως το Βατικανό θα περιμένει το αποτέλεσμα της έφεσης που έχει υποβάλλει ο Μπαρμπαρέν. 

 

Ο Mπαρμπαρέν καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκισης με αναστολή. Η κατηγορία ήταν πως δεν ανέφερε στις αρχές  καταγγελίες που αφορούσαν σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από έναν ιερέα, τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. 

 

 Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο ιερωμένος «επέλεξε συνειδητά» να μην πει τίποτα στις δικαστικές αρχές «προκειμένου να προστατεύσει τον θεσμό στο οποίο ανήκει».

 

Ο 68χρονος Μπαρμπαρέν θα παραμείνει κατά συνέπεια αρχιεπίσκοπος της Λιόν, τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το εφετείο. Διευκρίνισε όμως, κατόπιν προτροπής του ποντίφικα, θα διατηρήσει μεν τον τίτλο του, αλλά θα αφήσει τη διαχείριση της επισκοπής στον γενικό βικάριο.

 

«Μετά την απόφαση αυτή, μετά από αυτήν την καταδίκη, ακόμη και αν δεν υπήρχε καταδίκη, πιστεύω ότι είναι καλό να γυρίσουμε σελίδα», πρόσθεσε.

 

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Αλεσάντρο Γκιζότι, δήλωσε σήμερα πως το Βατικανό παραμένει δίπλα στα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης και στους πιστούς στη Γαλλία, «οι οποίοι περνούν δύσκολες στιγμές».