Ο Ομπάμα υπερασπίζεται τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και προειδοποιεί τον Τραμπ να μην την ακυρώσει

Ο Ομπάμα υπερασπίζεται τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και προειδοποιεί τον Τραμπ να μην την ακυρώσει Facebook Twitter
0

O απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπερασπίστηκε σήμερα τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, που τέθηκε σε ισχύ ακριβώς πριν από έναν χρόνο, και απηύθυνε μια έμμεση προειδοποίηση στον διάδοχό του εναντίον του ενδεχομένου να την ακυρώσει.


«Οι ΗΠΑ πρέπει να θυμούνται ότι αυτή η συμφωνία είναι αποτέλεσμα πολυετούς εργασίας κι αποτελεί μια συμφωνία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της διεθνούς κοινότητας, όχι μόνο των ΗΠΑ και του Ιράν» διεμήνυσε ο Μπαράκ Ομπάμα σε ένα δελτίο τύπου. «Επιπλέον η συμφωνία για το Ιράν πρέπει να συγκριθεί με τις εναλλακτικές επιλογές—μια διπλωματική επίλυση που θα εμποδίζει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα είναι σαφώς προτιμότερη από ένα ελεύθερο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ή άλλον ένα πόλεμο στη Μέση Ανατολή» συμπλήρωσε ο νυν επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, που θα παραδώσει την εξουσία την Παρασκευή στον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον, εκτιμά πως η συμφωνία «είχε ως αποτέλεσμα σημαντικά και απτά αποτελέσματα» και βελτίωσε την ασφάλεια σε όλο τον κόσμο.


Απαριθμώντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τεχεράνη στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο απερχόμενος πρόεδρος εκτιμά επίσης ότι «το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις του, αποδεικνύοντας ότι η διπλωματία λειτουργεί».


Υπενθυμίζοντας εξάλλου ότι οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν παραμένουν σε ισχύ αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την «υποστήριξη των τρομοκρατικών οργανώσεων» και το πρόγραμμα των βαλλιστικών πυραύλων, ο Ομπάμα υπογραμμίζει: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε με το Ιράν θα ήταν χειρότερες εάν το Ιράν βρισκόταν στο κατώφλι της παραγωγής πυρηνικών όπλων».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

odontiatros

Διεθνή / Πώς από έναν απλό πονόδοντο διαγνώστηκε με καρκίνο

Η περιπέτεια ενός άνδρα που δεν μπορούσε να κλείσει ραντεβού με οδοντίατρο στο βρετανικό σύστημα υγείας- με 800 άτομα στη λίστα αναμονής- και τελικά αναγκάστηκε να πληρώσει για τη διάγνωση και να προλάβει το μοιραίο
NEWSROOM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ