Ο Ομπάμα δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για φράση του που για πολλούς έδειξε την ανικανότητα των ΗΠΑ στη Συρία

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για φράση του που για πολλούς έδειξε την ανικανότητα των ΗΠΑ στη Συρία Facebook Twitter
0

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε συνέντευξή του χθες Κυριακή το βράδυ ότι δεν μετανιώνει για την ομιλία του το 2012, στην οποία προειδοποίησε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ότι η χρήση χημικών όπλων είναι μια «κόκκινη γραμμή» που δεν πρέπει να περάσει.

 

Η δήλωση αυτή του Ομπάμα θεωρήθηκε από πολλούς παρατηρητές συμβολική της ανικανότητας των ΗΠΑ να ασκήσουν πραγματική επιρροή στην κρίση στη Συρία.

 

Ο Ομπάμα είχε κάνει αυτή τη δήλωση τον Αύγουστο του 2012, οπότε είχε απειλήσει για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Συρία. «Θα πρέπει να καταστήσουμε ξεκάθαρο σε όλες τις δυνάμεις στην περιοχή ότι πρόκειται για μια κόκκινη γραμμή για εμάς και ότι θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις», αν χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα, είχε δηλώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

 

Στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη ως πρόεδρος ο Ομπάμα δήλωσε χθες στην εκπομπή “60 Minutes” του CBS ότι είχε αυτοσχεδιάσει όταν είπε τη φράση αυτή.

 

«Δεν μετανιώνω καθόλου που είπα ότι, αν δω ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ χρησιμοποιεί χημικά όπλα εναντίον του λαού του, αυτό θα αλλάξει την εκτίμησή μου για τα όσα ήμασταν διατεθειμένοι να κάνουμε ή να μην κάνουμε στη Συρία», υπογράμμισε.

 

«Θα είχα κάνει ένα ακόμη μεγαλύτερο λάθος, αν είχα πει “Χημικά όπλα. Αυτό δεν αλλάζει πραγματικά τους υπολογισμούς μου”», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

 

«Πιστεύω ότι ήταν σημαντικό για εμένα ως πρόεδρο των ΗΠΑ να στείλω ένα μήνυμα ότι τα χημικά όπλα αλλάζουν πολύ τα πράγματα», εξήγησε ο ίδιος. «Και παρά τον τρόπο με τον οποίο τελείωσε (…) αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι ο Άσαντ κατέστρεψε τα χημικά του όπλα».

 

Το 2013 ο συριακός στρατός φέρεται να χρησιμοποίησε χημικά όπλα σε μια επίθεση εναντίον ανταρτοκρατούμενης περιοχής κοντά στη Δαμασκό, από την οποία σκοτώθηκαν σχεδόν 1.500 άμαχοι, εκ των οποίων περισσότερα από 400 παιδιά, και η οποία προκάλεσε παγκόσμια αγανάκτηση.

 

Τότε οι ΗΠΑ φάνηκαν έτοιμες να εξαπολύσουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον του συριακού καθεστώτος, όμως δεν το έκαναν την τελευταία στιγμή, αφού η Ουάσινγκτον δέχθηκε μια συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Μόσχα με τον Άσαντ και η οποία προέβλεπε την καταστροφή του χημικού του οπλοστασίου.

 
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζιζέλ Πελικό: «Ένιωσα συντετριμμένη από τη φρίκη αλλά δεν νιώθω θυμό»

Διεθνή / Ζιζέλ Πελικό: «Ένιωσα συντετριμμένη από τη φρίκη αλλά δεν νιώθω θυμό»

Η 73χρονη δηλώνει αποφασισμένη να βρει απαντήσεις για να θεραπευτεί - «Θέλω να επισκεφθώ τον πρώην σύζυγό μου για να έχω απαντήσεις. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω, αλλά πρέπει να τον κοιτάξω κατάματα»
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ήθελε τον πρίγκιπα Άντριου εκτός βασιλικής οικογένειας χρόνια του αφαιρέσουν τους τίτλους

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ήθελε τον πρίγκιπα Άντριου εκτός βασιλικής οικογένειας χρόνια πριν του αφαιρέσουν τους τίτλους

Σύμφωνα με τις πληροφορίες είχε εκφράσει ανοιχτά τις ανησυχίες του στον βασιλιά Κάρολο, μετά την περιβόητη συνέντευξη του Άντριου το 2019 στο BBC, σχετικά με τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Επστάιν
THE LIFO TEAM
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΝΤΕΛΣΙ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ

Διεθνή / Βενεζουέλα: Ο Τραμπ αναγνώρισε την κυβέρνηση Ροντρίγκες - Έδωσε άδεια για εξορύξεις σε πέντε πετρελαϊκές εταιρείες

H αμερικανική κυβέρνηση έδωσε άδεια σε πέντε μεγάλους ομίλους να επανεκκινήσουν δραστηριότητες στη Βενεζουέλα υπό αμερικανική εποπτεία
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΣΥΚΛΟΣ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΘΑΝΑΤΩΣΗ

Διεθνή / Μαρόκο: Καταγγελίες για μαζικές θανατώσεις αδέσποτων ενόψει του Μουντιάλ 2030

Φιλοζωικές οργανώσεις και κάτοικοι μιλούν για επιχειρήσεις «εκκαθάρισης» που περιλάμβαναν βίαιες συλλήψεις ζώων, δηλητηριάσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυροβολισμούς
THE LIFO TEAM