Ο Ομπάμα δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για φράση του που για πολλούς έδειξε την ανικανότητα των ΗΠΑ στη Συρία

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για φράση του που για πολλούς έδειξε την ανικανότητα των ΗΠΑ στη Συρία Facebook Twitter
0

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε συνέντευξή του χθες Κυριακή το βράδυ ότι δεν μετανιώνει για την ομιλία του το 2012, στην οποία προειδοποίησε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ότι η χρήση χημικών όπλων είναι μια «κόκκινη γραμμή» που δεν πρέπει να περάσει.

 

Η δήλωση αυτή του Ομπάμα θεωρήθηκε από πολλούς παρατηρητές συμβολική της ανικανότητας των ΗΠΑ να ασκήσουν πραγματική επιρροή στην κρίση στη Συρία.

 

Ο Ομπάμα είχε κάνει αυτή τη δήλωση τον Αύγουστο του 2012, οπότε είχε απειλήσει για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Συρία. «Θα πρέπει να καταστήσουμε ξεκάθαρο σε όλες τις δυνάμεις στην περιοχή ότι πρόκειται για μια κόκκινη γραμμή για εμάς και ότι θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις», αν χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα, είχε δηλώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

 

Στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη ως πρόεδρος ο Ομπάμα δήλωσε χθες στην εκπομπή “60 Minutes” του CBS ότι είχε αυτοσχεδιάσει όταν είπε τη φράση αυτή.

 

«Δεν μετανιώνω καθόλου που είπα ότι, αν δω ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ χρησιμοποιεί χημικά όπλα εναντίον του λαού του, αυτό θα αλλάξει την εκτίμησή μου για τα όσα ήμασταν διατεθειμένοι να κάνουμε ή να μην κάνουμε στη Συρία», υπογράμμισε.

 

«Θα είχα κάνει ένα ακόμη μεγαλύτερο λάθος, αν είχα πει “Χημικά όπλα. Αυτό δεν αλλάζει πραγματικά τους υπολογισμούς μου”», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

 

«Πιστεύω ότι ήταν σημαντικό για εμένα ως πρόεδρο των ΗΠΑ να στείλω ένα μήνυμα ότι τα χημικά όπλα αλλάζουν πολύ τα πράγματα», εξήγησε ο ίδιος. «Και παρά τον τρόπο με τον οποίο τελείωσε (…) αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι ο Άσαντ κατέστρεψε τα χημικά του όπλα».

 

Το 2013 ο συριακός στρατός φέρεται να χρησιμοποίησε χημικά όπλα σε μια επίθεση εναντίον ανταρτοκρατούμενης περιοχής κοντά στη Δαμασκό, από την οποία σκοτώθηκαν σχεδόν 1.500 άμαχοι, εκ των οποίων περισσότερα από 400 παιδιά, και η οποία προκάλεσε παγκόσμια αγανάκτηση.

 

Τότε οι ΗΠΑ φάνηκαν έτοιμες να εξαπολύσουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον του συριακού καθεστώτος, όμως δεν το έκαναν την τελευταία στιγμή, αφού η Ουάσινγκτον δέχθηκε μια συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Μόσχα με τον Άσαντ και η οποία προέβλεπε την καταστροφή του χημικού του οπλοστασίου.

 
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Διεθνή / Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας (Rosneft και Lukoil) λόγω της άρνησης της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

Διεθνή / «Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να μοιράζουμε το νερό με δελτίο στην Τεχεράνη, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Διεθνή / Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ο βασικός παράγοντας μακροζωίας των Ιταλών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και ένα σύστημα υγείας που θεωρείται γενικά ποιοτικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Παρότι οι αεροπορικές είχαν μόλις 48 ώρες για να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους, δήλωσαν υποστηρικτικές προς το σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
ΛΟΥΒΡΟ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διεθνή / «Το Λούβρο δεν είναι μουσείο του 21ου αιώνα»: Σε εφαρμογή το σχέδιο για την ασφάλεια μετά τη ληστεία

Η πρόεδρος και διευθύντρια του Λούβρου δήλωσε σήμερα πως το μουσείο χρειάζεται περισσότερο από ποτέ έναν μετασχηματισμό, για να γίνει «ένα μουσείο του 21ου αιώνα»
LIFO NEWSROOM