Ο Ομπάμα δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για φράση του που για πολλούς έδειξε την ανικανότητα των ΗΠΑ στη Συρία

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για φράση του που για πολλούς έδειξε την ανικανότητα των ΗΠΑ στη Συρία Facebook Twitter
0

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε συνέντευξή του χθες Κυριακή το βράδυ ότι δεν μετανιώνει για την ομιλία του το 2012, στην οποία προειδοποίησε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ότι η χρήση χημικών όπλων είναι μια «κόκκινη γραμμή» που δεν πρέπει να περάσει.

 

Η δήλωση αυτή του Ομπάμα θεωρήθηκε από πολλούς παρατηρητές συμβολική της ανικανότητας των ΗΠΑ να ασκήσουν πραγματική επιρροή στην κρίση στη Συρία.

 

Ο Ομπάμα είχε κάνει αυτή τη δήλωση τον Αύγουστο του 2012, οπότε είχε απειλήσει για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Συρία. «Θα πρέπει να καταστήσουμε ξεκάθαρο σε όλες τις δυνάμεις στην περιοχή ότι πρόκειται για μια κόκκινη γραμμή για εμάς και ότι θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις», αν χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα, είχε δηλώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

 

Στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη ως πρόεδρος ο Ομπάμα δήλωσε χθες στην εκπομπή “60 Minutes” του CBS ότι είχε αυτοσχεδιάσει όταν είπε τη φράση αυτή.

 

«Δεν μετανιώνω καθόλου που είπα ότι, αν δω ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ χρησιμοποιεί χημικά όπλα εναντίον του λαού του, αυτό θα αλλάξει την εκτίμησή μου για τα όσα ήμασταν διατεθειμένοι να κάνουμε ή να μην κάνουμε στη Συρία», υπογράμμισε.

 

«Θα είχα κάνει ένα ακόμη μεγαλύτερο λάθος, αν είχα πει “Χημικά όπλα. Αυτό δεν αλλάζει πραγματικά τους υπολογισμούς μου”», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

 

«Πιστεύω ότι ήταν σημαντικό για εμένα ως πρόεδρο των ΗΠΑ να στείλω ένα μήνυμα ότι τα χημικά όπλα αλλάζουν πολύ τα πράγματα», εξήγησε ο ίδιος. «Και παρά τον τρόπο με τον οποίο τελείωσε (…) αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι ο Άσαντ κατέστρεψε τα χημικά του όπλα».

 

Το 2013 ο συριακός στρατός φέρεται να χρησιμοποίησε χημικά όπλα σε μια επίθεση εναντίον ανταρτοκρατούμενης περιοχής κοντά στη Δαμασκό, από την οποία σκοτώθηκαν σχεδόν 1.500 άμαχοι, εκ των οποίων περισσότερα από 400 παιδιά, και η οποία προκάλεσε παγκόσμια αγανάκτηση.

 

Τότε οι ΗΠΑ φάνηκαν έτοιμες να εξαπολύσουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον του συριακού καθεστώτος, όμως δεν το έκαναν την τελευταία στιγμή, αφού η Ουάσινγκτον δέχθηκε μια συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Μόσχα με τον Άσαντ και η οποία προέβλεπε την καταστροφή του χημικού του οπλοστασίου.

 
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φονική χιονοκαταιγίδα Fern πλήττει τις ΗΠΑ - Τουλάχιστον 11 νεκροί και 800.000 πολίτες χωρίς ρεύμα

Διεθνή / Η φονική χιονοκαταιγίδα Fern πλήττει τις ΗΠΑ - Τουλάχιστον 11 νεκροί και 800.000 πολίτες χωρίς ρεύμα

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τα φαινόμενα ενδέχεται να διαρκέσουν για ημέρες και να επηρεάσουν έως και 180 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή πάνω από τον μισό πληθυσμό των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
«Θα θερίσετε θύελλα»: Γιγάντια τοιχογραφία στην Τεχεράνη προειδοποιεί για αντίποινα αν οι ΗΠΑ πλήξουν το Ιράν

Διεθνή / «Θα θερίσετε θύελλα»: Γιγάντια τοιχογραφία στην Τεχεράνη προειδοποιεί για αντίποινα αν οι ΗΠΑ πλήξουν το Ιράν

Θα υποστείτε πολύ πιο σοβαρές συνέπειες από αυτές που θα προκαλέσετε, ξεκαθαρίζει το Ιράν καθώς αμερικανικά πολεμικά πλοία κατευθύνονται στην περιοχή
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Διεθνή / Ελληνοαμερικανός μετεωρολόγος για κακοκαιρία στις ΗΠΑ: «Είχαν χρόνια να ζήσουν κάτι τέτοιο»

Οι αρχές προειδοποιούν ότι το κρύο θα συνεχιστεί καθ’ όλη την εβδομάδα και σε ορισμένες περιοχές των κεντρικών ΗΠΑ τα θερμόμετρα μπορεί να δείξουν ακόμη και -45°C
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Διεθνή / Κακοκαιρία σαρώνει τις ΗΠΑ: Χωρίς ρεύμα πάνω από 670.000 σπίτια, χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων

Συνολικά, 17 πολιτείες έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κακοκαιρίας, καθώς το κύμα θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με χιόνι, χαλάζι, παγωμένη βροχή και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες
THE LIFO TEAM