Ο οίκος Gucci επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών για φοροδιαφυγή

Ο οίκος Gucci επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών για φοροδιαφυγή Facebook Twitter
0

Ο οίκος μόδας Gucci επιβεβαίωσε ότι έγιναν έφοδοι της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία του σε Μιλάνο και Φλωρεντία, την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να ελεγχθεί για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή.

Η εταιρία, που πλέον ανήκει στον γαλλικό όμιλο Kering, αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, ύστερα από σχετικά δημοσιεύματα. Η ιταλική εφημερίδα La Stampa είχε κάνει γνωστό το Σάββατο πως η αστυνομία έψαχνε επί τρεις ημέρες τα γραφεία του οίκου μόδας, μεταξύ αυτών και την έδρα του στο Μιλάνο.


Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί αναζητούσαν στοιχεία εν μέσω υποψιών πως η Gucci ευθύνεται για φοροαποφυγή και ανακριβείς φορολογικές δηλώσεις, καθώς κέρδη από πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία φέρεται να είχαν δηλωθεί στο ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς της Ελβετίας. Οι εισαγγελείς υποψιάζονται πως με αυτόν τον τρόπο ο οίκος μόδας κατάφερε να εξοικονομήσει 1,3 δισ. ευρώ από εγχώρια φορολογία, σε διάστημα αρκετών ετών.


Στην ανακοίνωσή της, η εταιρία αναφέρει πως «συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες αρχές και είναι σίγουρη για την ορθότητα και τη διαφάνεια των δραστηριοτήτων της».

«Η εταιρία έχει μια σύνθετη δομή, στο πλαίσιο της οποίας το εμπορικό σήμα και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης, καθώς και πολλά άλλα κόστη καταβάλλονται στο εξωτερικό», δήλωσε ο Angelo Cremonese, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης. «Έχει μια ελβετική νομική οντότητα, την οποία οι φορολογικές αρχές υποψιάζονται ότι είναι ιταλική εταιρία για φορολογικούς σκοπούς», πρόσθεσε.


Ο Gucci, οι πωλήσεις του οποίου αυξήθηκαν κατά 49,4% το τρίτο τρίμηνο του έτους, είναι ο τελευταίος οίκος μόδας που βρίσκεται στο στόχαστρο των ιταλικών αρχών που επικεντρώνονται στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.


Μια σειρά από έρευνες ξεκίνησαν το 2014, με την πιο πολύκροτη να φορά την φοροαποφυγή της Prada, συνολικού ύψους 470 εκατομμυρίων ευρώ. Η διευθύνουσα σύμβουλος Miuccia Prada και ο σύζυγός της Patrizio Bertelli πλήρωσαν αργότερα 420 εκατομμύρια ευρώ σε έναν συμβιβασμό.

Επίσης, ο Giorgio Armani αναγκάστηκε να πληρώσει 270 εκατ. ευρώ το 2014 για μια υπόθεση που αφορούσε θυγατρικές στο εξωτερικό. Στο μεταξύ, την ίδια χρονιά ακυρώθηκαν οι καταδίκες για απάτη των Domenico Dolce και Stefano Gabbana, ιδρυτών της Dolce & Gabbana, οι οποίοι αντιμετώπιζαν ποινή φυλάκισης για φερόμενη αποφυγή πληρωμής 1 δισ. ευρώ.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM