Ο οίκος Gucci επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών για φοροδιαφυγή

Ο οίκος Gucci επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών για φοροδιαφυγή Facebook Twitter
0

Ο οίκος μόδας Gucci επιβεβαίωσε ότι έγιναν έφοδοι της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία του σε Μιλάνο και Φλωρεντία, την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να ελεγχθεί για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή.

Η εταιρία, που πλέον ανήκει στον γαλλικό όμιλο Kering, αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, ύστερα από σχετικά δημοσιεύματα. Η ιταλική εφημερίδα La Stampa είχε κάνει γνωστό το Σάββατο πως η αστυνομία έψαχνε επί τρεις ημέρες τα γραφεία του οίκου μόδας, μεταξύ αυτών και την έδρα του στο Μιλάνο.


Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί αναζητούσαν στοιχεία εν μέσω υποψιών πως η Gucci ευθύνεται για φοροαποφυγή και ανακριβείς φορολογικές δηλώσεις, καθώς κέρδη από πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία φέρεται να είχαν δηλωθεί στο ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς της Ελβετίας. Οι εισαγγελείς υποψιάζονται πως με αυτόν τον τρόπο ο οίκος μόδας κατάφερε να εξοικονομήσει 1,3 δισ. ευρώ από εγχώρια φορολογία, σε διάστημα αρκετών ετών.


Στην ανακοίνωσή της, η εταιρία αναφέρει πως «συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες αρχές και είναι σίγουρη για την ορθότητα και τη διαφάνεια των δραστηριοτήτων της».

«Η εταιρία έχει μια σύνθετη δομή, στο πλαίσιο της οποίας το εμπορικό σήμα και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης, καθώς και πολλά άλλα κόστη καταβάλλονται στο εξωτερικό», δήλωσε ο Angelo Cremonese, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης. «Έχει μια ελβετική νομική οντότητα, την οποία οι φορολογικές αρχές υποψιάζονται ότι είναι ιταλική εταιρία για φορολογικούς σκοπούς», πρόσθεσε.


Ο Gucci, οι πωλήσεις του οποίου αυξήθηκαν κατά 49,4% το τρίτο τρίμηνο του έτους, είναι ο τελευταίος οίκος μόδας που βρίσκεται στο στόχαστρο των ιταλικών αρχών που επικεντρώνονται στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.


Μια σειρά από έρευνες ξεκίνησαν το 2014, με την πιο πολύκροτη να φορά την φοροαποφυγή της Prada, συνολικού ύψους 470 εκατομμυρίων ευρώ. Η διευθύνουσα σύμβουλος Miuccia Prada και ο σύζυγός της Patrizio Bertelli πλήρωσαν αργότερα 420 εκατομμύρια ευρώ σε έναν συμβιβασμό.

Επίσης, ο Giorgio Armani αναγκάστηκε να πληρώσει 270 εκατ. ευρώ το 2014 για μια υπόθεση που αφορούσε θυγατρικές στο εξωτερικό. Στο μεταξύ, την ίδια χρονιά ακυρώθηκαν οι καταδίκες για απάτη των Domenico Dolce και Stefano Gabbana, ιδρυτών της Dolce & Gabbana, οι οποίοι αντιμετώπιζαν ποινή φυλάκισης για φερόμενη αποφυγή πληρωμής 1 δισ. ευρώ.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αννα Γουίντουρ ξαναπαίρνει το Devil Wears Prada στα χέρια της

Διεθνή / Για σένανε μπορώ τη Vogue να προδώσω: όταν η Άννα Γουίντουρ συνάντησε ξανά τη Μιράντα Πρίστλι

Η Vogue ενώνει στο εξώφυλλο του Μαΐου της Vogue την Άννα Γουίντουρ και τη Μέριλ Στριπ, λίγο πριν από το The Devil Wears Prada 2 και το Met Gala, ξαναφέρνοντας στο προσκήνιο τον μύθο που συνοδεύει την ταινία εδώ και είκοσι χρόνια.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΤΡΑΜΠ ΤΕΛΕΣΗΓΡΑΦΟ

Διεθνή / Ιράν: Κάλεσμα για ανθρώπινες αλυσίδες γύρω από τις ενεργειακές εγκαταστάσεις, καθώς πλησιάζει η προθεσμία Τραμ

Η Τεχεράνη καλεί πολίτες να «προστατεύσουν» ενεργειακές εγκαταστάσεις, ενώ ο πρόεδρος Πεζεσκιάν δηλώνει ότι 14 εκατομμύρια είναι έτοιμοι να πολεμήσουν
THE LIFO TEAM
Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Διεθνή / Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Ο Κάνιε Γουέστ προσφέρθηκε να συναντηθεί με μέλη της βρετανικής εβραϊκής κοινότητας, ενώ το Wireless Festival συνεχίζει να χάνει χορηγούς και να δέχεται πολιτική πίεση για την προγραμματισμένη εμφάνισή του.
THE LIFO TEAM
NASA ARTEMIS II

Διεθνή / Artemis II: Ο Τραμπ μίλησε με τους αστροναύτες - «Γράψατε ιστορία και κάνατε όλη την Αμερική περήφανη»

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για περίπου 12 λεπτά με τους τέσσερις αστροναύτες της αποστολής, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα ταξίδια στο Διάστημα θα συνεχιστούν
THE LIFO TEAM
Η Lady Gaga ακύρωσε το τρίτο live της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Διεθνή / Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε συναυλία της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε την προγραμματισμένη συναυλία της στο Μόντρεαλ, αφού η λοίμωξη του αναπνευστικού που αντιμετωπίζει επιδεινώθηκε και ο γιατρός της τής συνέστησε να μην εμφανιστεί.
THE LIFO TEAM