Ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει στο Facebook και το Instagram- Το ανακοίνωσε η Meta

Ο Ντόναλντ Τραμπ με ανοιχτά χέρια Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η Meta ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στον Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στο Facebook και το Instagram, έπειτα από τον αποκλεισμό του από τις πλατφόρμες εξαιτίας της στάσης του κατά την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021. 

Η εταιρεία θα επιτρέψει στον Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει «τις ερχόμενες εβδομάδες» στις πλατφόρμες, αλλά με «νέες δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη των παραβάσεων», ανέφερε ο πρόεδρος διεθνών σχέσεων της Meta, εξηγώντας την απόφαση της εταιρείας.  

«Όπως οποιοσδήποτε άλλος χρήστης του Facebook ή του Instagram, ο κ. Τραμπ υπόκειται στα στάνταρντ της κοινότητάς μας», σημείωσε. «Σε περίπτωση που αναρτήσει περαιτέρω βίαιο περιεχόμενο, αυτό θα αφαιρεθεί και θα ανασταλεί ο λογαριασμός του από έναν μήνα έως δύο χρόνια, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης», συμπλήρωσε.

Το σκεπτικό της απόφασης της Meta

Η Meta απέκλεισε από τις πλατφόρμες της τον Ντόναλντ Τραμπ μετά τη βίαιη εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ο πρώην πρόεδρος έκανε αναρτήσεις με αβάσιμους ισχυρισμούς περί εκλογικής κλοπής, εξήρε τους ολοένα πιο βίαιους υποστηρικτές του και καταδίκασε τον πρώην αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, την ώρα που ο όχλος απειλούσε τη ζωή του τελευταίου.  

Η απαγόρευση ήταν μια «έκτακτη απόφαση που ελήφθη σε έκτακτες περιστάσεις», επεσήμανε ο Κλεγκ και συμπλήρωσε ότι η Meta εξέτασε «αν εξακολουθούν να υπάρχουν τέτοιες ακραίες περιστάσεις που να δικαιολογούν την παράταση της αναστολής πέραν της διετίας». 

Τελικά, η εταιρεία αποφάσισε ότι οι πλατφόρμες της θα πρέπει να είναι διαθέσιμες για «ανοιχτό, δημόσιο και δημοκρατικό διάλογο» και ότι οι χρήστες «θα πρέπει να μπορούν να ακούν έναν πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και δηλωμένο υποψήφιο για αυτή τη θέση ξανά», έγραψε ο Κλεγκ. 

«Η κοινή γνώμη θα πρέπει να ακούει τι λένε οι πολιτικοί- οι καλοί, οι κακοί και οι “άσχημοι”- έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν στην κάλπη επιλογές έχοντας υπόψη όλα τα δεδομένα», συμπλήρωσε το στέλεχος της Meta. 

Μετά τα βίαια γεγονότα στο Καπιτώλιο, το Twitter, το Snapchat και το YouTube επίσης απέκλεισαν τον Ντόναλντ Τραμπ. Μετά την απόκτηση του Twitter από τον Έλον Μασκ, αποκαταστάθηκε ο λογαριασμός του πρώην προέδρου στην πλατφόρμα. Το YouTube δεν έχει ανακοινώσει πότε θα κριθεί εάν θα επιτρέψει στον Τραμπ να επιστρέψει, ενώ παραμένει σε ισχύ ο αποκλεισμός του από το Snapchat.

Meta: Οι δικλείδες ασφαλείας για τον Ντόναλντ Τραμπ 

Ανακοινώνοντας την απόφαση για την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ, ο Νικ Κλεγκ εξήγησε πώς θα λειτουργούν οι δικλείδες ασφαλείας που θα θέσει σε εφαρμογή η Meta. 

Αυτές θα προβλέπουν την ανάληψη δράσης για περιεχόμενο που δεν παραβιάζει ευθέως τους κανονισμούς αλλά «συμβάλλει στο είδος κινδύνου» που υπήρξε στις 6 Ιανουαρίου 2021, όπως «περιεχόμενο που απονομιμοποιεί επικείμενες εκλογές ή σχετίζεται με την QΑnon», εξήγησε ο Κλεγκ.

Η Meta «μπορεί να περιορίσει το να μοιράζονται τέτοιες αναρτήσεις και- για επανειλημμένες περιπτώσεις- μπορεί προσωρινά να περιορίσει την πρόσβαση στα εργαλεία διαφήμισης» ή να «αφαιρεθεί το κουμπί της κοινοποίησης» από αναρτήσεις, εξήγησε ο Κλεγκ.  

Η πρώτη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε ένα λακωνικό σχόλιο στο Truth Social- τη δική του πλατφόρμα social media- μετά την απόφαση της Meta. «Κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να συμβεί ξανά σε εν ενεργεία πρόεδρο ή οποιονδήποτε άλλο δεν αξίζει την τιμωρία», έγραψε αναφερόμενος στον αποκλεισμό του από το Facebook. 

Δεν έκανε κάποια αναφορά για το αν θα επιστρέψει στις πλατφόρμες της Meta και πότε. Μέχρι στιγμής, μετά την αποκατάσταση του λογαριασμού του στο Twitter δεν έχει κάνει καμία ανάρτηση στο συγκεκριμένο μέσο. 

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό σχετίζεται με τη συμφωνία που έχει ο Ντόναλντ Τραμπ με το Truth Social. Ο πρώην πρόεδρος σχεδιάζει να αρχίσει να κάνει αναρτήσεις στο Twitter μετά τον Ιούνιο, όταν λήγει η συμφωνία που προβλέπει να αναρτά στο Truth Social όλα τα νέα, έξι ώρες προτού κάνει δημοσίευση σε άλλη πλατφόρμα, σύμφωνα με το Rolling Stone. 

Με πληροφορίες από Guardian/ Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση Ισραήλ στην Ντόχα: Ο Νετανιάχου ζήτησε συγγνώμη από το Κατάρ

Διεθνή / Επίθεση Ισραήλ στην Ντόχα: Ο Νετανιάχου ζήτησε συγγνώμη από το Κατάρ 20 μέρες μετά

«Ο Νετανιάχου εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για το γεγονός ότι η ισραηλινή επίθεση εναντίον της Χαμάς στο Κατάρ σκότωσε ακούσια έναν στρατιώτη του Κατάρ», αναφέρει ο Λευκός Οίκος
LIFO NEWSROOM
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν έκοψαν τις οπτικές ίνες σε πολλές επαρχίες για να αποτρέψουν «ανηθικότητες»

Διεθνή / Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν έκοψαν τις οπτικές ίνες σε πολλές επαρχίες για να αποτρέψουν «ανηθικότητες»

Οι τηλεφωνικές υπηρεσίες στη χώρα συχνά δρομολογούνται μέσω διαδικτύου, χρησιμοποιώντας τις ίδιες οπτικές ίνες - Τις τελευταίες εβδομάδες, οι συνδέσεις στο διαδίκτυο ήταν εξαιρετικά αργές ή διακεκομμένες
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η προεδρία αύξησε την καθαρή περιουσία του κατά 3 δισ. δολάρια σε έναν χρόνο

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η προεδρία αύξησε την καθαρή περιουσία του κατά 3 δισ. δολάρια σε έναν χρόνο

Η οικονομική κατάσταση του Αμερικανού προέδρου φαίνεται να βρίσκεται στην καλύτερη φάση της, ενώ εκτιμάται πως θα βελτιώνεται όλο και περισσότερο καθώς προχωρά η θητεία του
LIFO NEWSROOM
Ο δημιουργός της σειράς «The Morning Show», Mark Duplass, απαντά στις αντιδράσεις για το πρότζεκτ με τρανς άτομα

Διεθνή / Ο δημιουργός της σειράς «The Morning Show», Mark Duplass, απαντά στις αντιδράσεις για το πρότζεκτ με τρανς άτομα

Το έργο, το οποίο ανακοινώθηκε την Τετάρτη, έχει ως στόχο να δώσει βήμα σε τρανς κινηματογραφιστές, χρηματοδοτώντας πλήρως μια παραγωγή με πολύ μικρό προϋπολογισμό
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία του Τσάρλι Κερκ: Ο Τάιλερ Ρόμπινσον θα εμφανιστεί στο δικαστήριο

Διεθνή / Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Ο 22χρονος Τάιλερ Ρόμπινσον στο εδώλιο με τους εισαγγελείς να ζητούν τη θανατική ποινή

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ζητήσουν τη θανατική ποινή για τον 22χρονο άνδρα που κατηγορείται για τη δολοφονία του συντηρητικού πολιτικού ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ.
LIFO NEWSROOM
Ο Αντόνιο Κόστα επιδιώκει να παρακάμψει το βέτο του Όρμπαν για την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ

Διεθνή / Ο Αντόνιο Κόστα επιδιώκει να παρακάμψει το βέτο του Όρμπαν για την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ

Οι κανόνες των Βρυξελλών που απαιτούν από τα 27 κράτη μέλη να συμφωνήσουν σχετικά με τις νέες προσχωρήσεις θα εξεταστούν προσεκτικά στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στην Κοπεγχάγη.
LIFO NEWSROOM