Ο Μπρέιβικ είναι όσο επικίνδυνος ήταν πριν από 10 χρόνια, κατέθεσε η ψυχίατρος που τον παρακολουθεί

Ο Μπρέιβικ είναι όσο επικίνδυνος ήταν πριν από 10 χρόνια, κατέθεσε η ψυχίατρος που τον παρακολουθεί Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ- που ζητά να αποφυλακιστεί υπό όρους δέκα χρόνια αφότου σκότωσε 77 ανθρώπους- εξακολουθεί να είναι όσο επικίνδυνος ήταν πριν από μία δεκαετία, δήλωσε η ψυχίατρος που τον παρακολουθεί στη φυλακή. 

Ο 42χρονος Νορβηγός ακροδεξιός, που το 2012 καταδικάστηκε σε 21 χρόνια κάθειρξη με ελάχιστη ποινή έκτισης τα δέκα χρόνια και με δυνατότητα παράτασης της κράτησής του, έχει ζητήσει να αποφυλακιστεί, διαβεβαιώνοντας ότι έχει αποκηρύξει τη βία.

«Εκτιμώ ότι η διάγνωση του Μπρέιβικ είναι ίδια με αυτή που είχα κάνει», κατέθεσε στο δικαστήριο η ψυχίατρος Ράντι Ρόσενκβιστ, κατά τη δεύτερη ημέρα της διαδικασίας. «Ο κίνδυνος να διαπράξει στο μέλλον βίαιες ενέργειες δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το 2012 και το 2013, όταν έκανα την πρώτη μου αξιολόγηση», συμπλήρωσε. 

Ο Μπρέιβικ, σύμφωνα με την ψυχίατρο, πάσχει από προβλήματα προσωπικότητας και η ίδια τον έχει χαρακτηρίσει «αντικοινωνικό, ναρκισσιστή και υποκριτή». 

Στις 22 Ιουλίου του 2011 ο Μπρέιβικ πυροδότησε βόμβα κοντά στην έδρα της νορβηγικής κυβέρνησης, στο Όσλο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οχτώ άνθρωποι. Στη συνέχεια δολοφόνησε άλλους 69 ανθρώπους, οι περισσότεροι έφηβοι, ανοίγοντας πυρ στην κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού κόμματος στο νησί Ούτεγια. 

Ένα χρόνο αργότερα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών, με ελάχιστη ποινή έκτισης τα δέκα χρόνια και με τη δυνατότητα παράτασης της κράτησής του, τη μέγιστη ποινή που μπορούσε να επιβάλει τότε η νορβηγική δικαιοσύνη.

Η μαρτυρία της Ρόσενκβιστ, της μοναδικής ψυχιάτρου που θα καταθέσει στη διάρκεια της διαδικασίας, θεωρείται κεντρικής σημασίας προκειμένου οι δικαστές να αποφασίσουν αν θα επιτρέψουν την αποφυλάκισή του.

Ο Μπρέιβικ, που γενικά παρακολουθεί απαθής τη διαδικασία, απλά κούνησε το κεφάλι του μερικές φορές ακούγοντας την κατάθεση της ψυχιάτρου. Ο ίδιος διαμαρτύρεται για τις συνθήκες κράτησής του, λέγοντας ότι τον αντιμετωπίζουν «σαν ζώο», καθώς δεν έχει αρκετή επαφή με τον έξω κόσμο.

Στη φυλακή έχει στη διάθεσή του τρία κελιά, μια τηλεόραση με DVD, κονσόλα για παιχνίδια και μια γραφομηχανή. Το 2016 δικαιώθηκε όταν κατηγόρησε το κράτος για «απάνθρωπη» και «ταπεινωτική» μεταχείριση, επειδή δεν του επέτρεπαν να έρχεται σε επαφή με άλλους κρατούμενους, απόφαση που αναιρέθηκε στο Εφετείο.

Τι είπε στο δικαστήριο

Χθες, Τρίτη, μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου κρατώντας χαρτοφύλακα όπου ήταν γραμμένη στα αγγλικά η φράση «Σταματήστε τη γενοκτονία των λευκών εθνών μας» και χαιρέτισε ναζιστικά τους τρεις δικαστές.

Ο Μπρέιβικ είναι όσο επικίνδυνος ήταν πριν από 10 χρόνια, κατέθεσε η ψυχίατρος που τον παρακολουθεί Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA

Στη μακροσκελή τοποθέτησή του υποστήριξε ότι δεν ήταν παρά μόνο ένας απλός «φαντάρος» του νεοναζιστικού κινήματος «Αίμα και Τιμή», στο οποίο επέρριψε την ευθύνη για τις επιθέσεις. Η μοναδική δική του ευθύνη, υποστήριξε, είναι ότι αφέθηκε να ριζοσπαστικοποιηθεί. Δίνοντας «τον λόγο της τιμής του» ότι η βία, σε ό,τι τον αφορά, ανήκει στο παρελθόν, είπε ότι θέλει να συνεχίσει τη μάχη του για τον εθνικοσοσιαλισμό αλλά με ειρηνικά μέσα. Πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να αποκηρύξει κάθε πολιτική δέσμευση, αν του ζητηθεί από το δικαστήριο.

«Κάποιος που έχει δικαστεί για μια τέτοια εγκληματική ενέργεια δεν μπορεί ποτέ να εγγυηθεί ότι δεν θα την επαναλάβει, διότι αυτό εξαρτάται από την κοινωνία, αν θα του δώσει ή όχι την ευκαιρία», απάντησε όταν οι δικαστές τον ρώτησαν αν μπορεί να αποδείξει ότι δεν είναι πλέον, όπως ισχυρίζεται, ένας βίαιος μαχητής.

«Μπορώ να σας δώσω τον λόγο της τιμής μου ότι θα εγκαταλείψω το βασίλειο της Νορβηγίας αν αφεθώ ελεύθερος», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ