Νορβηγία: Εξετάζεται αίτημα αποφυλάκισης του Άντερς Μπρέιβικ

Νορβηγία: Εξετάζεται αίτημα αποφυλάκισης του Άντερς Μπρέιβικ- 10 χρόνια μετά τη δολοφονία 77 ανθρώπων Facebook Twitter
EPA
0

Νορβηγικό δικαστήριο θα ακούσει σήμερα τον Άντερς Μπρέιβικ να εξηγεί γιατί πιστεύει ότι πρέπει να αποφυλακιστεί, μετά από περισσότερο από μια δεκαετία στη φυλακή για τις 77 δολοφονίες που διέπραξε.

Ο Μπρέιβικ, ακροδεξιός εξτρεμιστής, σκότωσε 77 ανθρώπους στη χειρότερη θηριωδία εν καιρώ ειρήνης στη Νορβηγία τον Ιούλιο του 2011.

Σκότωσε οκτώ άτομα με εκρηκτικά σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Όσλο και στη συνέχεια 69 ακόμα άτομα, στην πλειονότητά τους έφηβους, σε camp νεολαίας του Εργατικού Κόμματος.

Ο 42χρονος σήμερα Μπρέιβικ, εκτίει τη μέγιστη ποινή κάθειρξης 21 ετών στη Νορβηγία, η οποία μπορεί να παραταθεί επ' αόριστον εάν κριθεί συνεχής απειλή για την κοινωνία.

Το δικαστήριο της Telemark στο Skien, όπου ο Μπρέιβικ εκτίει την ποινή του, ξεκινά σήμερα την ακροαματική διαδικασία, αφού η εισαγγελία του Όσλο πέρυσι απέρριψε την αίτησή του για πρόωρη αποφυλάκιση. 

Οι διαδικασίες θα διεξαχθούν το πολύ σε τέσσερις ημέρες σε μια αυτοσχέδια δικαστική αίθουσα μέσα στη φυλακή του Skien, με την απόφαση να αναμένεται περίπου μια εβδομάδα αργότερα.

Εάν το αίτημά του για αποφυλάκιση απορριφθεί, ο Μπρέιβικ, ο οποίος άλλαξε το όνομά του σε Φιότολφ Χάνσεν, μπορεί να υποβάλει αίτηση για νέα ακρόαση υπό αναστολή σε ένα χρόνο.

Ο Μπρέιβικ το 2017 είχε προσφύγει στα δικαστήρια αλλά ένα εφετείο ανέτρεψε την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου ότι η σχεδόν απομόνωσή του σε ένα κελί τριών δωματίων ήταν απάνθρωπη.

Στη συνέχεια και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε μια μεταγενέστερη προσφυγή.

Ορισμένοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι θα χρησιμοποιήσει την εμφάνιση στο δικαστήριο αυτής της εβδομάδας για να εκφράσει αντι-μουσουλμανικά αισθήματα.

«Αυτό θα φανεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, τι θέλει πραγματικά να επιτύχει», δήλωσε στο Reuters ο δικηγόρος του Μπρέιβικ, Όισταϊν Στόρβικ.

«Ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος και αυτό είναι δικαίωμά του να το αιτηθεί» συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

odontiatros

Διεθνή / Πώς από έναν απλό πονόδοντο διαγνώστηκε με καρκίνο

Η περιπέτεια ενός άνδρα που δεν μπορούσε να κλείσει ραντεβού με οδοντίατρο στο βρετανικό σύστημα υγείας- με 800 άτομα στη λίστα αναμονής- και τελικά αναγκάστηκε να πληρώσει για τη διάγνωση και να προλάβει το μοιραίο
NEWSROOM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ