Ο Μπιλ Γκέιτς έχει μία ιδέα 1 δισ. δολαρίων για την αποφυγή των πανδημιών στο μέλλον

Ο Μπιλ Γκέιτς «έριξε» την ιδέα του 1 δισ. δολ. για την αποφυγή των πανδημιών στο μέλλον Facebook Twitter
0

Ο Μπιλ Γκέιτς «έριξε» στο TED Talks στο Βανκούβερ την Τρίτη την ιδέα του 1 δισ. δολαρίων για να αποτρέψει η ανθρωπότητα την επανάληψη τέτοιων κατακλυσμικών γεγονότων στο μέλλον, όπως είναι η πανδημία του κορωνοϊού.

«Αυτό που είχαμε αυτά τα τελευταία χρόνια είναι σαν μια φρικτή παγκόσμια πυρκαγιά», είπε ο Γκέιτς. «Η πανδημία του COVID έχει σκοτώσει εκατομμύρια και έχει ανατρέψει τις οικονομίες και θέλουμε να το σταματήσουμε από το να συμβεί ξανά».

Η ομιλία του το 2022 είναι ένας επίλογος στην αντίστοιχη ομιλία του από την «ίδια σκηνή» το 2015, μετά από της επιδημία οτυ Έμπολα στη Δυτική Αφρική, οπότε και είχε προειδοποιήσει ότι ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος για την επόμενη παγκόσμια πανδημία. Τότε είχε ζητήσει από τις αρχές να προετοιμαστούν.

«Δεν το κάναμε», είπε μπροστά στο κοινό του TED, «Λοιπόν τώρα ελπίζω ότι η ανάγκη είναι ξεκάθαρη».

Σε μια εποχή που μεγάλο μέρος του κοινού έχει κουραστεί από τις τρομακτικές πραγματικότητες αυτής της πανδημίας, ο  Γκέιτς έθεσε μια ιδέα για μια παγκόσμια προσέγγιση αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης με το ακρωνύμιο GERM, Global Epidemic Response and Mobilization, την οποία περιγράφει στο νέο του βιβλίο, How to Prevent the Next Pandemic, που κυκλοφόρησε στο συνέδριο.

Ο Γκέιτς προτείνει μια ομάδα 3.000 γιατρών, επιδημιολόγων, ειδικών σε θέματα πολιτικής και επικοινωνίας και διπλωματών, που θα συντονίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με κόστος 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.

Η ομάδα θα βοηθήσει τις εθνικές υπηρεσίες υγείας να μηδενίσουν τα κρούσματα ασθενειών. Η ουσία για την  αντιμετώπιση των εκθετικά επεκτεινόμενων πανδημιών, είναι η ταχύτητα είπε ο Γκέιτς.

Σημείωσε ότι εάν ο COVID-19 είχε σταματήσει τις πρώτες 100 ημέρες της πανδημίας, το 98% των ανθρώπων που πέθαναν, θα είχαν σωθεί.

«Αυτή (η ιδέα) δεν θα είναι φθηνή, αλλά θα σώσει ζωές», είπε ο Γκέιτς. καθώς ελπίζει ότι οι πλούσιες παγκόσμιες κυβερνήσεις θα υποστηρίξουν την πρότασή του.

«Αυτή η στιγμή είναι μια ενδιαφέρουσα περίοδος, όπου έχουμε να κάνουμε με την κόπωση του γενικού πληθυσμού για τον κορωνοϊό και μια μετάβαση σε μεγάλο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου, από πανδημία σε ενδημική μορφή», είπε ο Δρ Μπράιαν Κόνγουεϊ, πρόεδρος και ιατρικός διευθυντής του Κέντρου Λοιμωδών Νοσημάτων του Βανκούβερ.

«Και θα υπάρξουν δεδομένα για το (πώς) κάναμε κακό σε παιδιά σχολικής ηλικίας, κάναμε κακό στο κέντρο της πόλης και κάναμε ζημιά στην οικονομία, έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις που πιθανώς δεν έπρεπε να είχαν κλείσει», συμπλήρωσε.

«Έτσι, οι σκέψεις κάποιου όπως ο Μπιλ Γκέιτς είναι απίστευτα σημαντικές», είπε ο Κόνγουεϊ.

«Αυτά τα επιχειρήματα για τη μεγάλη εικόνα είναι απίστευτα σημαντικά, θα έπρεπε να είχαν τεθεί σε ισχύ. Η ανησυχία είναι (ότι) αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι θέλουν - όσο το δυνατόν περισσότερο - να μην κυριαρχήσει ο COVID στη ζωή τους» σημείωσε.

Τόνισε δε, ότι η υπεράσπιση και η υποστήριξη του Γκέιτς για την ανάπτυξη εμβολίων μέσω του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς έχει γίνει αλεξικέραυνο για τους σκεπτικιστές του COVID και τους διαδηλωτές κατά των εμβολίων, τους οποίους χαρακτήρισε «κάπως περίεργους».

Ο Γκέιτς είπε ότι είναι περήφανος για το έργο του ιδρύματός του να υποστηρίζει τα εμβόλια, τα οποία έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές, «άρα είναι κάπως ειρωνικό να γυρίζει κάποιος και να λέει: «Όχι, χρησιμοποιούμε εμβόλια για να σκοτώνουμε ανθρώπους ή για να βγάλουμε χρήματα» είπε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Διεθνή / Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι η Πόλη της Γάζας αποτελεί το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της Χαμάς - Προειδοποίησε όλους τους κατοίκους να απομακρυνθούν άμεσα εν αναμονή μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Ένας προκλητικός ρήτορας, που τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημος στους κύκλους του κινήματος MAGA και ενέπνευσε μια γενιά φοιτητών να πολιτικοποιηθούν και να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη του συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Διεθνή / Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και να επιβάλουν δασμούς έως και 100% στην Κίνα, για την οποία θεωρεί ότι «ασκεί κυριαρχία» πάνω στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει έγγραφα που αναμένεται να περιλαμβάνουν αναφορές ύποπτης δραστηριότητας σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν και την πρώην σύντροφό του και συνεργό του, Γκιζλέιν Μαξγουέλ
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM