Ο Μπάιντεν δημιουργεί νέα οικονομική ένωση με 12 συμμάχους σε Ασία- Ειρηνικό

Ο Μπάιντεν δημιουργεί νέα οικονομική ένωση με 12 συμμάχους σε Ασία- Ειρηνικό Facebook Twitter
Ο Τζο Μπάιντεν με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα (Φωτ. EPA)
0

Ο Τζο Μπάιντεν επιστρατεύει μια 12 χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού σε ένα χαλαρά καθορισμένο οικονομικό μπλοκ, με στόχο την αντιμετώπιση της κυριαρχίας της Κίνας και την επαναβεβαίωση της αμερικανικής επιρροής στην περιοχή. 

Στο πλαίσιο αυτής της συμμαχίας, οι ΗΠΑ και δυνάμεις της περιοχής- όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ινδία- θα θεσπίσουν νέους κανόνες για το εμπόριο στο ταχύτερα αναπτυσσόμενο μέρος του κόσμου. Όμως, λόγω ανησυχίας για την εντός των συνόρων αντιπολίτευση, ο Μπάιντεν θα αποφύγει διατάξεις που περιλαμβάνουν παραδοσιακά εμπορικές συμφωνίες, όπως η μείωση δασμών, κάτι που δημιουργεί ερωτήματα για το πόσο ουσιαστική θα είναι αυτή η συνεργασία. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα παρουσιάσει επίσημα το νέο δίκτυο σήμερα, στην Ιαπωνία, μαζί με αρκετούς άλλους ηγέτες χωρών που θα μετάσχουν σε αυτό. Η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί όχι μόνο το επίκεντρο του πρώτου ταξιδιού που κάνει ο Μπάιντεν στην Ασία ως πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά και της ευρύτερης στρατηγικής του στην περιοχή, σε μια εποχή που η Κίνα καλύπτει ολοένα περισσότερο το κενό που δημιουργήθηκε όταν ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την Trans-Pacific Partnership συνεργασία το 2017. 

«Είναι η πιο σημαντική διεθνής οικονομική δέσμευση που έχουν κάνει ποτέ οι ΗΠΑ σε αυτή την περιοχή», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο που θα είναι επικεφαλής κάποιων εκ των διαπραγματεύσεων που θα πυροδοτήσει η συμφωνία. «Η παρουσίασή της σηματοδοτεί ένα σημαντικό σημείο καμπής στην αποκατάσταση της αμερικανικής οικονομικής ηγεσίας στην περιοχή και στο να έχουν οι χώρες του Ινδο-Ειρηνικού μια εναλλακτική στην προσέγγιση της Κίνας σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα», συμπλήρωσε. 

Εκτός από τις ΗΠΑ, την Ινδία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, τα 13 μέλη του δικτύου θα περιλαμβάνουν την Αυστραλία, το Μπρουνέι, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τη Νέα Ζηλανδία, τις Φιλιππίνες, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Αθροιστικά οι μετέχουσες χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της παγκόσμιας οικονομίας. 

Η νέα πρωτοβουλία του Μπάιντεν έρχεται λιγότερο από πέντε μήνες από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ η υπό την Κίνα περιφερειακή οικονομική συνεργασία, η οποία συνδέει 15 οικονομίες της Ασίας- Ειρηνικού στο μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ. Οι περισσότερες από τις χώρες που έχει επιστρατεύσει ο Μπάιντεν για το δίκτυό του ήδη ανήκουν στην ένωση της Κίνας.  

Με πληροφορίες από NYT

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ