Ο Μπάιντεν δημιουργεί νέα οικονομική ένωση με 12 συμμάχους σε Ασία- Ειρηνικό

Ο Μπάιντεν δημιουργεί νέα οικονομική ένωση με 12 συμμάχους σε Ασία- Ειρηνικό Facebook Twitter
Ο Τζο Μπάιντεν με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα (Φωτ. EPA)
0

Ο Τζο Μπάιντεν επιστρατεύει μια 12 χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού σε ένα χαλαρά καθορισμένο οικονομικό μπλοκ, με στόχο την αντιμετώπιση της κυριαρχίας της Κίνας και την επαναβεβαίωση της αμερικανικής επιρροής στην περιοχή. 

Στο πλαίσιο αυτής της συμμαχίας, οι ΗΠΑ και δυνάμεις της περιοχής- όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ινδία- θα θεσπίσουν νέους κανόνες για το εμπόριο στο ταχύτερα αναπτυσσόμενο μέρος του κόσμου. Όμως, λόγω ανησυχίας για την εντός των συνόρων αντιπολίτευση, ο Μπάιντεν θα αποφύγει διατάξεις που περιλαμβάνουν παραδοσιακά εμπορικές συμφωνίες, όπως η μείωση δασμών, κάτι που δημιουργεί ερωτήματα για το πόσο ουσιαστική θα είναι αυτή η συνεργασία. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα παρουσιάσει επίσημα το νέο δίκτυο σήμερα, στην Ιαπωνία, μαζί με αρκετούς άλλους ηγέτες χωρών που θα μετάσχουν σε αυτό. Η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί όχι μόνο το επίκεντρο του πρώτου ταξιδιού που κάνει ο Μπάιντεν στην Ασία ως πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά και της ευρύτερης στρατηγικής του στην περιοχή, σε μια εποχή που η Κίνα καλύπτει ολοένα περισσότερο το κενό που δημιουργήθηκε όταν ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την Trans-Pacific Partnership συνεργασία το 2017. 

«Είναι η πιο σημαντική διεθνής οικονομική δέσμευση που έχουν κάνει ποτέ οι ΗΠΑ σε αυτή την περιοχή», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο που θα είναι επικεφαλής κάποιων εκ των διαπραγματεύσεων που θα πυροδοτήσει η συμφωνία. «Η παρουσίασή της σηματοδοτεί ένα σημαντικό σημείο καμπής στην αποκατάσταση της αμερικανικής οικονομικής ηγεσίας στην περιοχή και στο να έχουν οι χώρες του Ινδο-Ειρηνικού μια εναλλακτική στην προσέγγιση της Κίνας σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα», συμπλήρωσε. 

Εκτός από τις ΗΠΑ, την Ινδία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, τα 13 μέλη του δικτύου θα περιλαμβάνουν την Αυστραλία, το Μπρουνέι, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τη Νέα Ζηλανδία, τις Φιλιππίνες, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Αθροιστικά οι μετέχουσες χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της παγκόσμιας οικονομίας. 

Η νέα πρωτοβουλία του Μπάιντεν έρχεται λιγότερο από πέντε μήνες από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ η υπό την Κίνα περιφερειακή οικονομική συνεργασία, η οποία συνδέει 15 οικονομίες της Ασίας- Ειρηνικού στο μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ. Οι περισσότερες από τις χώρες που έχει επιστρατεύσει ο Μπάιντεν για το δίκτυό του ήδη ανήκουν στην ένωση της Κίνας.  

Με πληροφορίες από NYT

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ματσό Πίρο: Η απομονωμένη φυλή του Αμαζονίου που κινδυνεύει να εξαφανιστεί

Διεθνή / Ματσό Πίρο: Η απομονωμένη φυλή του Αμαζονίου που κινδυνεύει να εξαφανιστεί

Η ιστορία των Ματσό Πίρο, μιας από τις τελευταίες απομονωμένες φυλές στον πλανήτη, που ζει βαθιά στον Αμαζόνιο του Περού και απειλείται από την παράνομη υλοτομία, τις ασθένειες και την εισβολή του σύγχρονου κόσμου
LIFO NEWSROOM
Νέες οδηγίες Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: Συνιστά περισσότερα κορεσμένα λίπη σε σχολεία και στρατό

Διεθνή / Νέες οδηγίες Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: Συνιστά περισσότερα κορεσμένα λίπη σε σχολεία και στρατό

Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, προωθεί νέες διατροφικές οδηγίες που ενθαρρύνουν την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, ανατρέποντας δεκαετίες επιστημονικών συστάσεων και προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στις ΗΠΑ εν μέσω shutdown: Μυστική δωρεά 130 εκατ. δολαρίων στο Πεντάγωνο

Διεθνή / Σκάνδαλο στις ΗΠΑ εν μέσω shutdown: Μυστική δωρεά 130 εκατ. δολαρίων στο Πεντάγωνο

Ανώνυμος δωρητής προσφέρει 130 εκατ. δολάρια στο Πεντάγωνο για να πληρωθούν οι στρατιώτες εν μέσω κυβερνητικού shutdown στις ΗΠΑ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και ερωτήματα δεοντολογίας
LIFO NEWSROOM
Κάθριν Κόνολι: Η ανεξάρτητη πολιτικός στο κατώφλι της ιρλανδικής προεδρίας

Διεθνή / Κάθριν Κόνολι: Η ανεξάρτητη πολιτικός στο κατώφλι της ιρλανδικής προεδρίας

Η Κάθριν Κόνολι, γνωστή για την ακεραιότητα και τη μαχητικότητά της, διεκδικεί την προεδρία της Ιρλανδίας με υπόσχεση να είναι «μια φωνή ειρήνης» και να υπερασπιστεί τη στρατιωτική ουδετερότητα της χώρας
LIFO NEWSROOM
Royal Lodge: Ο βασιλιάς Κάρολος πιέζει τον πρίγκιπα Άντριου να φύγει από την πολυτελή κατοικία

Διεθνή / Royal Lodge: Ο βασιλιάς Κάρολος πιέζει τον πρίγκιπα Άντριου να φύγει από την πολυτελή κατοικία

Ο πρίγκιπας Άντριου βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το παλάτι για να εγκαταλείψει το Royal Lodge στο Γουίντσορ, εν μέσω νέων πιέσεων και αναζωπύρωσης του σκανδάλου Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM