Ο Μπάιντεν δημιουργεί νέα οικονομική ένωση με 12 συμμάχους σε Ασία- Ειρηνικό

Ο Μπάιντεν δημιουργεί νέα οικονομική ένωση με 12 συμμάχους σε Ασία- Ειρηνικό Facebook Twitter
Ο Τζο Μπάιντεν με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα (Φωτ. EPA)
0

Ο Τζο Μπάιντεν επιστρατεύει μια 12 χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού σε ένα χαλαρά καθορισμένο οικονομικό μπλοκ, με στόχο την αντιμετώπιση της κυριαρχίας της Κίνας και την επαναβεβαίωση της αμερικανικής επιρροής στην περιοχή. 

Στο πλαίσιο αυτής της συμμαχίας, οι ΗΠΑ και δυνάμεις της περιοχής- όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ινδία- θα θεσπίσουν νέους κανόνες για το εμπόριο στο ταχύτερα αναπτυσσόμενο μέρος του κόσμου. Όμως, λόγω ανησυχίας για την εντός των συνόρων αντιπολίτευση, ο Μπάιντεν θα αποφύγει διατάξεις που περιλαμβάνουν παραδοσιακά εμπορικές συμφωνίες, όπως η μείωση δασμών, κάτι που δημιουργεί ερωτήματα για το πόσο ουσιαστική θα είναι αυτή η συνεργασία. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα παρουσιάσει επίσημα το νέο δίκτυο σήμερα, στην Ιαπωνία, μαζί με αρκετούς άλλους ηγέτες χωρών που θα μετάσχουν σε αυτό. Η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί όχι μόνο το επίκεντρο του πρώτου ταξιδιού που κάνει ο Μπάιντεν στην Ασία ως πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά και της ευρύτερης στρατηγικής του στην περιοχή, σε μια εποχή που η Κίνα καλύπτει ολοένα περισσότερο το κενό που δημιουργήθηκε όταν ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την Trans-Pacific Partnership συνεργασία το 2017. 

«Είναι η πιο σημαντική διεθνής οικονομική δέσμευση που έχουν κάνει ποτέ οι ΗΠΑ σε αυτή την περιοχή», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο που θα είναι επικεφαλής κάποιων εκ των διαπραγματεύσεων που θα πυροδοτήσει η συμφωνία. «Η παρουσίασή της σηματοδοτεί ένα σημαντικό σημείο καμπής στην αποκατάσταση της αμερικανικής οικονομικής ηγεσίας στην περιοχή και στο να έχουν οι χώρες του Ινδο-Ειρηνικού μια εναλλακτική στην προσέγγιση της Κίνας σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα», συμπλήρωσε. 

Εκτός από τις ΗΠΑ, την Ινδία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, τα 13 μέλη του δικτύου θα περιλαμβάνουν την Αυστραλία, το Μπρουνέι, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τη Νέα Ζηλανδία, τις Φιλιππίνες, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Αθροιστικά οι μετέχουσες χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της παγκόσμιας οικονομίας. 

Η νέα πρωτοβουλία του Μπάιντεν έρχεται λιγότερο από πέντε μήνες από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ η υπό την Κίνα περιφερειακή οικονομική συνεργασία, η οποία συνδέει 15 οικονομίες της Ασίας- Ειρηνικού στο μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ. Οι περισσότερες από τις χώρες που έχει επιστρατεύσει ο Μπάιντεν για το δίκτυό του ήδη ανήκουν στην ένωση της Κίνας.  

Με πληροφορίες από NYT

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γαλλία εγκρίνει τον προϋπολογισμό μετά από μήνες διαμάχης και προτάσεων μομφής

Διεθνή / Η Γαλλία ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό μετά από μήνες διαμάχης και προτάσεων μομφής

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Λεκορνί κατάφερε να περάσει τον προϋπολογισμό μόνο επειδή το Σοσιαλιστικό Κόμμα συμφώνησε να μην καταψηφίσει την κυβέρνηση, με αντάλλαγμα ορισμένες παραχωρήσεις
THE LIFO TEAM
Η Ινδία σύναψε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και σταματά να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο

Διεθνή / Η Ινδία σύναψε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και σταματά να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο

«Συμφώνησε να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και να αγοράζει πολύ περισσότερο πετρέλαιο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και, ενδεχομένως, από τη Βενεζουέλα», ανέφερε ο Τραμπ σχετικά με τη συζήτησή του με τον Ναρέντρα Μόντι
THE LIFO TEAM
«Νομίζεις ότι είσαι ο ίδιος ο διάβολος;» - Στο φως εκατοντάδες αποχαρακτηρισμένα αρχεία του Τζέφρι Έπσταϊν

Διεθνή / «Νομίζεις ότι είσαι ο ίδιος ο διάβολος;» - Στο φως εκατοντάδες αποχαρακτηρισμένα αρχεία του Τζέφρι Έπσταϊν

Η δημοσιοποίηση των αρχείων στα social media και στην παγκόσμια δημοσιογραφία δείχνει ότι το θέμα δεν πρόκειται να «σβήσει» σύντομα, και οι αντιδράσεις, πολιτικές και κοινωνικές, αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Το χυδαίο σχόλιο της Σάρα Φέργκιουσον για την κόρη τους σε email με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Το χυδαίο σχόλιο της Σάρα Φέργκιουσον για την κόρη τους σε email με τον Έπσταϊν

Τα νέα έγγραφα που ήρθαν στη δημοσιότητα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων email μεταξύ του πρίγκιπα Άντριου και του Τζέφρι Έπσταϊν, που δείχνουν τη στενή και συχνή επικοινωνία τους ακόμα και μετά την καταδίκη του δεύτερου, αλλά και φωτογραφίες του αδελφού του βασιλιά Καρόλου σε διάφορες περιστάσεις
THE LIFO TEAM