Ο Μπάιντεν αποκάλυψε γιατί είπε στον Ομπάμα να περιμένει, πριν τη έφοδο στην οποία σκοτώθηκε ο Μπιν Λάντεν

Ο Μπάιντεν αποκάλυψε γιατί είπε στον Ομπάμα να περιμένει, πριν τη έφοδο στην οποία σκοτώθηκε ο Μπιν Λάντεν Facebook Twitter
Ομπάμα και Μπάιντεν με αξιωματούχους, στο δωμάτιο επιχειρήσεων, όταν έγινε η επιδρομή (Πηγή φωτό EPA)
0

Ο Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε γιατί συμβούλευσε τον Μπαράκ Ομπάμα να περιμένει προτού δώσει την εντολή για την επιδρομή κατά την οποία σκοτώθηκε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, στο Πακιστάν, το 2011. Μία συμβουλή που ο τότε πρόεδρος δεν ακολούθησε.

Ο Μπάιντεν μίλησε για το θέμα σε ντοκιμαντέρ του CNN για τους αντιπροέδρους των ΗΠΑ. Το τι είχε συμβουλεύσει τότε τον Ομπάμα αποτελεί εδώ και καιρό σημείο αντιπαράθεσης. Κατά την προεκλογική περίοδο, διαφημίσεις των Ρεπουμπλικάνων υποστήριζαν ότι ο τότε αντιπρόεδρος ήταν απολύτως εναντίον της εξόντωσης του ηγέτη της αλ Κάιντα.

Η εκδοχή του Μπάιντεν έχει αλλάξει, από το ότι συμβούλευσε τον Ομπάμα να περιμένει μέχρι ότι του είπε να προχωρήσει. Για αυτό ήταν ένα από τα θέματα που περίμεναν αρκετοί να διαβάσουν στα απομνημονεύματα του πρώην προέδρου.

«Ο Τζο πήρε θέση κατά της επιδρομής», γράφει ο Ομπάμα στο A Promised Land και συμπληρώνει ότι ο Μπάιντεν και ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς ανησυχούσαν για «τις τεράστιες συνέπειες μιας αποτυχίας» και η συμβουλή τους ήταν ότι ο πρόεδρος θα έπρεπε «να αναβάλει κάθε απόφαση μέχρι οι υπηρεσίες πληροφοριών να είναι περισσότερο βέβαιες ότι ο Μπιν Λάντεν ήταν στο συγκρότημα».

Μιλώντας στο CNN, ο Μπάιντεν είπε κάτι παρόμοιο και περιέγραψε τις συζητήσεις που έγιναν εκείνη την ημέρα, στο δωμάτιο επιχειρήσεων.

«Ο πρόεδρος έκανε τον γύρο του δωματίου. Πιστεύω ότι ήταν 17 άνθρωποι γύρω από το τραπέζι: σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, υπουργός Εξωτερικών, CIA, αρχηγός ενόπλων δυνάμεων, υπουργός Άμυνας κτλ. "Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνουμε;". Όλοι στο δωμάτιο είπαν "Ξέρετε, 60-40, 49-51 κτλ". Δύο είπαν να προχωρήσει και ένας είπε να μην το κάνει. Και ο τελευταίος ήμουν εγώ», δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Κατά την άποψή μου, υπήρχε μία επιλογή που απέμενε: μπορούσαμε να κάνουμε άλλη μία πολύ χαμηλή πτήση... κατασκοπεύοντας τον χώρο για να καθορίσουμε αν αυτός ήταν ο Μπιν Λάντεν γιατί δεν υπήρχε βεβαιότητα», εξήγησε.

«Οπότε κοίταξα τριγύρω στο τραπέζι και είπα "Δεν ήξερα ότι είχαμε τόσους πολλούς οικονομολόγους στο δωμάτιο. Αφενός, αφετέρου... "Κύριε πρόεδρε" είπα, για να του δώσω περιθώριο "πιστεύω ότι πρέπει να περιμένετε. Και να γίνει άλλο ένα πέρασμα" γνωρίζοντας ότι αν γινόταν η χαμηλή πτήση, μπορεί να το παρατηρούσαν και να διέφευγε», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Στη συνέχεια, είπε ο Μπάιντεν- κάτι που ανέφερε και ο Ομπάμα- ακολούθησε μία ιδιωτική μεταξύ τους συζήτηση, στην οποία συμβούλευσε τον πρόεδρο να ακολουθήσει το ένστικτό του. Ο Ομπάμα έδωσε εντολή να πετάξει ομάδα των ειδικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν στο Πακιστάν, όπου σκότωσαν τον ηγέτη της αλ Κάιντα.

«Όπως σε κάθε μεγάλη απόφαση που πήρα ως πρόεδρος, εκτίμησα την προθυμία του Τζο να αντιταχθεί στην επικρατούσα άποψη και να κάνει τις δύσκολες ερωτήσεις, συχνά προκειμένου να μου δώσει το περιθώριο που χρειαζόμουν για τις δικές μου, εσωτερικές, διαβουλεύσεις», γράφει ο Ομπάμα στο βιβλίο.

Κατά την άποψη του Μπάιντεν, ο Ομπάμα ρίσκαρε όλη την προεδρία του, δίνοντας την εντολή για την επιδρομή. «Χρειάστηκε πραγματικό θάρρος για να πάρει αυτή την απόφαση. Και αν αυτή η απόφαση πήγαινε στραβά, αν δεν ήταν εκεί, αν είχε αποτύχει, αμφιβάλω αν οι 17 άνθρωποι γύρω από το τραπέζι θα έλεγαν "του είπα ότι έπρεπε να προχωρήσει". Δείχνει το θάρρος και την αποφασιστικότητα του, με ρίσκο όλη την προεδρία του», δήλωσε ο Μπάιντεν στο CNN και πρόσθεσε ότι ο Ομπάμα «Θα ακολουθούσε τον Μπιν Λάντεν ως τις πύλες της κόλασης για να τον πιάσει».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΙΚΤΟΚ ΚΑΤΑΓΓΕΊΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

Διεθνή / TikTok: «Επικρατεί εκφοβισμός και παρενόχληση», καταγγέλλει πρώην υπάλληλος της εταιρείας

«Μερικές φορές κλαις, αλλά μετά συνεχίζεις να δουλεύεις γιατί πρέπει να πετύχεις τους στόχους, αλλιώς, θα επηρεαστεί το μπόνους σου, η εργασιακή σου ασφάλεια, ο μισθός σου», αποκαλύπτει η Lynda Ouaza
THE LIFO TEAM
Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM