Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε ανακήρυξε εθνικό ήρωα τον πρώην πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος πέθανε σήμερα σε ηλικία 95 ετών.

 

Ο Μουγκάμπε υπήρξε μια από τις πολυσυζητημένες φιγούρες στην ιστορία της ηπείρου του, ένας ηγέτης της αφρικανικής απελευθέρωσης, που εξελίχθηκε σε δικτάτορα του οποίου το καθεστώς τελικά ανατράπηκε με αγανάκτηση από το δικό του στρατό .

 

Ο πρόεδρος Έμερσον Μνανγκάγκουα κήρυξε εθνικό πένθος στη χώρα, μέχρι την κηδεία του Μουγκάμπε ενώ δεν έχει ανακοινωθεί προς το παρόν πότε θα γίνει η τελετή. Το Zanu-PF, το κυβερνών κόμμα που είναι στην εξουσία ανελλιπώς από το 1980, «συνεδρίασε εκτάκτως και του απένειμε τον τίτλο του εθνικού ήρωα που του αξίζει σε μεγάλο βαθμό», είπε ο Μνανγκάγκουα, ο διάδοχος του Μουγκάμπε, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

 

Ο Μουγκάμπε, o οποίος  ο οποίος κυβέρνησε με  τη Ζιμπάμπουε επί σχεδόν 40 χρόνια, πέθανε σε ηλικία 95 ετών σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης όπου νοσηλευόταν.

 

Ο Μουγκάμπε απομακρύνθηκε μετά από πραξικόπημα του στρατού το 2017 αφήνοντας μια χώρα καθηλωμένη σε βαθιά οικονομική κρίση που δεν σταματά να επιδεινώνεται. Η εκδίωξή του από την εξουσία έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς σε ολόκληρη την χώρα.

 

ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα τον Νοέμβριο του 2017, έπειτα από τρεις δεκαετίες στην εξουσία.

Ενημερωμένη πηγή που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς διευκρίνισε πως ο πρώην πρόεδρος —και πρώην ηγέτης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα στην άλλοτε Ροδεσία, το de facto κράτος που προέκυψε από την βρετανική αποικία της Νότιας Ροδεσίας χωρίς να εξασφαλίσει ποτέ διεθνή αναγνώριση— πέθανε στη Σιγκαπούρη, όπου νοσηλευόταν συχνά τα τελευταία χρόνια.

Ο Μουγκάμπε εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία αφήνοντας τη χώρα βυθισμένη σε βαθιά οικονομική κρίση, που δεν σταματά να επιδεινώνεται.