Ο Μάριο Ντράγκι πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης- Για να βγάλει την Ιταλία από την κρίση

Ο Μάριο Ντράγκι πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης- Για να βγάλει την Ιταλία από την κρίση Facebook Twitter
EPA
0

Ο Μάριο Ντράγκι αποδέχθηκε την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης ενότητας από τον πρόεδρο της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι να ξεπεράσουμε την πανδημία, να ολοκληρώσουμε την εκστρατεία εμβολιασμού, να δώσουμε απάντηση στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, να επανεκκινήσουμε τη χώρα», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι μετά τη συνάντησή του με τον Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, που θεωρείται ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για τη διάσωση του ευρώ, συνομίλησε με τον Ιταλό πρόεδρο για περισσότερη από μία ώρα.

Η Ιταλία αντιμετωπίζει μια «δύσκολη στιγμή», δήλωσε ο Ντράγκι και συμπλήρωσε ότι ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Ματαρέλα επειδή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης «απαιτεί μια απάντηση που αντιστοιχεί στη σοβαρότητα της κατάστασης».

Ο Ματαρέλα απευθύνθηκε στον Ντράγκι το βράδυ της Τρίτης και έκανε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του κοινοβουλίου να υποστηρίξουν μια «υψηλού επιπέδου» κυβέρνηση που θα ανταποκριθεί στην ιστορική στιγμή.

Ξεκαθάρισε ότι η θητεία του Τζουζέπε Κόντε τελείωσε και ότι οι νέοι παίκτες- πιθανόν πολιτικοί ηγέτες που θα προτείνουν τα κόμματα που θα υποστηρίξουν την κίνηση Ντράγκι ή κορυφαίοι, πολιτικά ανεξάρτητοι οικονομολόγοι, δικαστές και επιστήμονες- είναι έτοιμοι να αναλάβουν.

Το χρηματιστήριο της Ιταλίας κατέγραψε άνοδο μετά την είδηση ότι ο Ντράγκι επιστρατεύθηκε για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. «Είμαι σίγουρος ότι από τις συζητήσεις με τα κόμματα και τις ομάδες του κοινοβουλίου και από τον διάλογο με τις κοινωνικές δυνάμεις θα προκύψει ενότητα και η ικανότητα να δοθεί μια υπεύθυνη απάντηση στο αίτημα του προέδρου», δήλωσε ο Ντράγκι.

O 74χρονος κάθε άλλο παρά νέο πρόσωπο στην πολιτική είναι. Έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών- μεταξύ άλλων θέσεων- και γνωρίζει καλά τους μηχανισμούς της διακυβέρνησης, τόσο σε ιταλικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εδώ και καιρό αναφέρεται ως πιθανός διάδοχος του Ματαρέλα, το 2022.

«Τώρα όλοι πρέπει να υπακούσουν στην έκκληση του Ματαρέλα και να υποστηρίξουν την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι. Τώρα είναι η ώρα για νηφαλιότητα», είπε ο Ματέο Ρέντσι, ο οποίος προκάλεσε την πολιτική κρίση αποσύροντας τη στήριξή του στην κυβέρνηση Κόντε.

Η κυβέρνηση Ντράγκι μπορεί να προκύψει με δύο τρόπους. Αν εξασφαλίσει ευρεία κοινοβουλευτική υποστήριξη, θα μπορεί να κυβερνήσει από θέση ισχύος μέχρι τις επόμενες εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2023.

Αν δεν εξασφαλίσει κάτι τέτοιο, ο Ματαρέλα μπορεί να τον διορίσει επικεφαλής μιας μεταβατικής κυβέρνησης με περιορισμένες αρμοδιότητες- πιθανόν επικεντρωμένη στην εκστρατεία εμβολιασμού και τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ανάκαμψη- μέχρι τις πρόωρες εκλογές.

Ο Ματαρέλα ξεκαθάρισε το βράδυ της Τρίτης ότι δεν θέλει νέες εκλογές. Εκλογές δεν θέλουν ούτε ο Ρέντσι- που στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του συγκεντρώνει περίπου 2%- ούτε το Κίνημα Πέντε Αστέρων, που πιθανότατα θα αποδεκατιστεί από τους εθνικιστές αντιπάλους στις κάλπες.

Ακόμη και οι πολιτικές δυνάμεις που απαιτούσαν νέες εκλογές έριξαν τους τόνους με την «άφιξη» Ντράγκι. «Είμαστε ένα υπεύθυνο κόμμα και δεν θα πούμε όχι χωρίς δεύτερη σκέψη», δήλωσε ο Ρικάρντο Μολινάρι, βουλευτής της Λέγκας του Βορρά. Το κόμμα του του Ματέο Σαλβίνι φαίνεται ότι είναι εκείνο που θα επωφελούνταν περισσότερο από τις πρόωρες εκλογές.

Με πληροφορίες από NYT

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται για να παραχωρήσουν αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

Διεθνή / FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται να δωρίσουν στην Ουκρανία αντιαεροπορικά Patriot και S-400

Η Ουκρανία ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τα συστήματα S-300 που διατηρεί η Ελλάδα, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις τα έχουν ήδη στο οπλοστάσιο τους και έχουν εμπειρία στον χειρισμό τους
NEWSROOM
«Μπριζίτ, μια ελεύθερη γυναίκα»: Η ζωή της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας γίνεται τηλεοπτική σειρά

Διεθνή / «Μπριζίτ, μια ελεύθερη γυναίκα»: Η ζωή της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας γίνεται τηλεοπτική σειρά

Σε έξι επεισόδια των 45 λεπτών θα προβληθεί η παραμυθένια ζωή της Μπριζίτ Μακρόν - Από καθηγήτρια του Εμανουέλ Μακρόν σε λύκειο της Αμιέν, στο Ελιζέ ως Πρώτη Κυρία της Γαλλίας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ