Ο Λούλα ορκίστηκε πρόεδρος της διχασμένης Βραζιλίας- Οι υποστηρικτές του κατέκλυσαν την πρωτεύουσα

Ο Λούλα ορκίστηκε πρόεδρος της Βραζιλίας- Οι υποστηρικτές κατέκλυσαν την πρωτεύουσα Facebook Twitter
Φωτ.: Andressa Anholete/Getty Images
0

Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ορκίστηκε σήμερα πρόεδρος της Βραζιλίας, για την τρίτη του θητεία και μετά τη μεγάλη του περιπέτεια με τον νόμο για διαφθορά, από την οποία βγήκε αθωωμένος.

Στα 77 του χρόνια, ο Λούλα επιστρέφει στην προεδρία της μεγαλύτερης δύναμης της Λατινικής Αμερικής, έπειτα από τις θητείες του το 2003 και το 2010, σηματοδοτώντας την επιστροφή της βραζιλιάνικης κεντροαριστεράς στο προεδρικό μέγαρο.

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στο Κογκρέσο ως φόρο τιμής στον θρύλο του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου Πελέ, ο οποίος πέθανε από καρκίνο την Πέμπτη, και στον επίτιμο πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ', ο οποίος πέθανε το Σάββατο, λίγο πριν την ορκωμοσία του Λούλα και του αντιπροέδρου του, Ζεράλδο Άλκμιν.

Στην ομιλία του στο Κογκρέσο μετά την ορκωμοσία του, ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας δεσμεύτηκε «να ανοικοδομήσει τη χώρα, μαζί τον βραζιλιάνικο λαό», αναφερόμενος στον «καταστροφικό» απολογισμό της κυβέρνησης του προκατόχου του Ζαΐχ Μπολσονάρο, ο οποίος απείχε από την τελετή.

Ο Λούλα είπε ότι παραλαμβάνει μια κατεστραμμένη χώρα όπου η πείνα επέστρεψε υπό τον Μπολσονάρο, η κυβέρνηση του οποίου, όπως κατήγγειλε ο ίδιος, εξάντλησε τους πόρους για την εκπαίδευση, την υγεία και τη διατήρηση των δασών και υπονόμευσε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι διέπραξε «γενοκτονία» αποτυγχάνοντας να ανταποκριθεί κατάλληλα στην πανδημία της Covid-19 που σκότωσε περισσότερους από 680.000 Βραζιλιάνους. Όπως ανέφερε, τα λάθη των προκατόχων στον χειρισμό της πανδημίας πρέπει να διερευνηθούν και δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία.

Ο Λούλα τόνισε ότι κέρδισε τις εκλογές του Οκτωβρίου έναντι αντιπάλων που επιτέθηκαν στο εκλογικό σύστημα της χώρας, το οποίο φέρει διεθνούς επαίνους. «Εάν βρισκόμαστε εδώ, είναι χάρη στην πολιτική συνείδηση της βραζιλιάνικης κοινωνίας και του δημοκρατικού μετώπου που σχηματίσαμε», είπε.

Παράλληλα, τόνισε πως η Βραζιλία «δεν χρειάζεται να αποψιλώσει» για να στηρίξει τη γεωργία της. «Θα μπορέσουμε να ζούμε χωρίς να κόβουμε δέντρα, χωρίς να καίμε» δάση, δήλωσε ο Λούλα, υπενθυμίζοντας τον στόχο του για «μηδενική αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο», ενώ η διεθνής κοινότητα αναμένει έντονες χειρονομίες από αυτόν μετά τη μεγάλης κλίμακας αποψίλωση των δασών υπό τις εντολές του προκατόχου του Μπολσονάρο.

Ο Λούλα ορκίστηκε πρόεδρος της Βραζιλίας- Οι υποστηρικτές κατέκλυσαν την πρωτεύουσα Facebook Twitter

Δεκάδες χιλιάδες άτομα στους δρόμους

Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του «πλημμύρισαν» τους δρόμους της πρωτεύουσας, Μπραζίλια, για να πανηγυρίσουν τη νέα πολιτική εποχή που ξημερώνει στη χώρα.

«Νιώθουμε ανακούφιση» σημείωσε μία από τις συμμετέχουσες στις συγκεντρώσεις.  «Περάσαμε τέσσερα χρόνια τρόμου και τώρα νιώθουμε ελεύθεροι».

Μία άλλη γυναίκα, ταξίδεψε 55 ώρες για να φτάσει στην πρωτεύουσα ώστε να συμμετάσχει στους εορτασμούς. «Είμαι πεπεισμένη πως έρχεται νέα Άνοιξη».

Τα χέρια ενός άνδρα έτρεμαν καθώς περιέγραφε τη χαρά του για την επιστροφή του Λούλα στα ηνία της χώρας. «Όλη η Βραζιλία είναι εδώ, γι΄αυτό είναι ικανός ο Λούλα».

Ο βιογράφος του νέου προέδρου, πιστεύει πως μετά την κήρυξη – από πλευράς του – πολέμου κατά της πείνας, η κορυφαία προτεραιότητά του θα είναι η επανένωση ενός διχασμένου λαού.

Με πληροφορίες από Guardian/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ληστεία στο Λούβρο: Οι δύο συλληφθέντες «παραδέχθηκαν εν μέρει» την εμπλοκή τους

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Οι δύο συλληφθέντες «παραδέχθηκαν εν μέρει» την εμπλοκή τους

Οι δύο ύποπτοι θεωρούνται ότι είναι το ζευγάρι που εισέβαλε στη Γκαλερί του Απόλλωνα, παραβιάζοντας παράθυρο και κόβοντας με ηλεκτρικά εργαλεία τις προθήκες που φιλοξενούσαν τα ανεκτίμητα κοσμήματα του γαλλικού στέμματος
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνηση του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Διεθνή / Τουρκία: Κατέρρευσε επταώροφο κτήριο - Οικογένεια με τρία παιδιά εγκλωβισμένη στα συντρίμμια

Έχουν αναπτυχθεί 147 μέλη ομάδων έρευνας και διάσωσης στο σημείο. Η περιοχή γύρω από το κατεστραμμένο κτήριο έχει περικυκλωθεί, ενώ τα κοντινά κτήρια εκκενώθηκαν για λόγους ασφαλείας
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Διεθνή / Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Οι εκλογές στην Ολλανδία ξεκινούν με τις δημοσκοπήσεις να ευνοούν το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς, αλλά τα μεγάλα κόμματα αποκλείουν συνεργασία μαζί του, οδηγώντας τη χώρα σε πιθανή μακρά διαπραγμάτευση για κυβέρνηση συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί ασέβειας

Διεθνή / Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει ισχυρισμούς περί ασέβειας

Η σειρά «Des Vivants» κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, εν όψει της 10ης επετείου της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μπατακλάν, που άφησε πίσω 130 νεκρούς και πάνω από 490 τραυματίες
LIFO NEWSROOM
Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιστολές Αυστραλών στρατιωτών βρέθηκαν κλεισμένες σε μπουκάλι έναν αιώνα μετά

Διεθνή / Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιστολές Αυστραλών στρατιωτών βρέθηκαν κλεισμένες σε μπουκάλι έναν αιώνα μετά

Μέσα στο διαυγές, χοντρό γυαλί υπήρχαν ευδιάκριτες επιστολές, γραμμένες με μολύβι από τους στρατιώτες Μάλκολμ Νέβιλ (27) και Γουίλιαμ Χάρλεϊ (37), με ημερομηνία 15 Αυγούστου 1916
LIFO NEWSROOM