Σχεδόν το 30% των ασθενών που νοσούν σοβαρά από τον κορωναϊό, αναπτύσσουν επικίνδυνες θρομβώσεις αίματος, σύμφωνα με ιατρικούς εμπειρογνώμονες.

 

Οι γιατροί λένε ότι οι θρόμβοι θα μπορούσαν να έχουν ρόλο στον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν, γράφει το BBC. Μια σοβαρή φλεγμονή στους πνεύμονες - μια φυσική απόκριση του σώματος στον ιό - βρίσκεται πίσω από το σχηματισμό των θρόμβων. Η διαπίστωση έρχεται ενώ ασθενείς παγκοσμίως επηρεάζονται από πολλές ιατρικές επιπλοκές του ιού, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι θανατηφόρες.

 

Τον Μάρτιο, καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, οι γιατροί άρχισαν να βλέπουν πολύ υψηλότερα από το κανονικό ποσοστά θρομβώσεων σε ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο. Επίσης ανακάλυψαν εκατοντάδες μικρο-θρόμβους στους πνεύμονες ορισμένων ασθενών.

 

Ο ιός έχει επίσης αυξήσει τις περιπτώσεις εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης  - θρόμβοι αίματος που βρίσκονται συνήθως στο πόδι - που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή όταν θραύσματα αποσπαστούν και ανέβουν στους πνεύμονες, φράζοντας τα αιμοφόρα αγγεία.


Μια από τις περιπτώσεις που αναφέρει το BBC είναι του καλλιτέχνη Brian McClure ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο τον περασμένο μήνα με διάγνωση πνευμονίας που προκλήθηκε από κορωνοϊό. Οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι υπήρχε πολύ σοβαρό πρόβλημα που απειλούσε τη ζωή του. «Πήγα για εξέταση πνευμόνων και έδειξε θρόμβους αίματος στους πνεύμονες. Μου είπαν ότι ήταν πολύ επικίνδυνο. Τότε άρχισα να ανησυχώ πραγματικά. Κατάλαβα πως αν βελτιωνόμουν θα είχα σοβαρά προβλήματα».

 

Η ακτινογραφία αυτή ήταν μια από τις πολλές που έδειξαν επικίνδυνους θρόμβους αίματος στους πνεύμονες από την Covid-19. «Καθώς φτάνει τεράστιος όγκος δεδομένων τις τελευταίες εβδομάδες, νομίζω ότι έχει γίνει εμφανές ότι η θρόμβωση είναι ένα σημαντικό πρόβλημα», λέει ο Roopen Arya, καθηγητής  στο King's College Hospital του Λονδίνου.

 

«Ιδιαίτερα σε σοβαρά προσβεβλημένους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, όπου μερικές από τις πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί ασθενείς έχουν πνευμονική εμβολή ή θρόμβους αίματος στους πνεύμονες», προσθέτει. Πιστεύει ότι ο αριθμός των ασθενών που αναπτύσσουν θρόμβους αίματος μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερος από τα δημοσιευμένα δεδομένα στην Ευρώπη, έως και 30%.

 

Η ομάδα του καθηγητή στο νοσοκομείο αναλύει δείγματα από ασθενείς που δείχνουν πώς ο κορωνοϊός διαταράσσει το αίμα τους καθιστώντας το πολύ πιο «κολλώδες». Και το κολλώδες αίμα μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους. Αυτή η αλλαγή στο αίμα είναι αποτέλεσμα σοβαρής φλεγμονής στους πνεύμονες, μια φυσική απόκριση του σώματος στον ιό. «Σε σοβαρά προσβεβλημένους ασθενείς βλέπουμε μια έκχυση χημικών στο αίμα και αυτό έχει επιπτώσεις στην ενεργοποίηση της πήξης του αίματος», λέει ο καθηγητής Arya. Και όλα αυτά τελικά προκαλούν επιδείνωση της κατάστασης ενός ασθενούς.

 

Σύμφωνα με την εμπειρογνώμονα σε θέματα θρόμβωσης, Beverley Hunt, το κολλώδες αίμα έχει περισσότερες επιπτώσεις από τους θρόμβους αίματος - οδηγεί επίσης σε υψηλότερα ποσοστά εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών. «Το κολλώδες αίμα συμβάλλει στα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας», λέει και αυτή η επιστήμονας.

 

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα αραιωτικά αίματος (αντιπηκτικά) που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη θεραπεία θρόμβων αίματος δεν λειτουργούν πάντα. Και η αύξηση των δόσεων σε πολύ υψηλότερα επίπεδα κρύβει κίνδυνο σοβαρής αιμορραγίας σε ασθενείς που μπορεί να είναι θανατηφόρα.

 

Η ισορροπία μεταξύ της θεραπείας της θρόμβωσης και της πρόκλησης αιμορραγιών είναι «επισφαλής», σύμφωνα με τον καθηγητή Arya. Αλλά, υπάρχει τώρα μια σημαντική πρωτοβουλία για να συνεργαστούν ιατρικές ομάδες από όλο τον κόσμο για την εύρεση του ασφαλέστερου και αποτελεσματικότερου τρόπου αντιμετώπισης του προβλήματος θρόμβων που προκαλείται από τον ιό.

 

Οι δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη για να βρεθεί μια τυπική δοσολογία αντιπηκτικών αίματος για χρήση σε όλες τις χώρες. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια άλλη λύση: η εύρεση τρόπου μείωσης της οξείας φλεγμονής στους πνεύμονες που οδηγεί στη δημιουργία κολλώδους αίματος, την πηγή του προβλήματος.