Ο κορωνοϊός ακυρώνει χρόνια προόδου στην ευημερία των παιδιών

Ο κορωνοϊός ακυρώνει χρόνια προόδου στην ευημερία των παιδιών Facebook Twitter
Ο κορωνοϊός ακυρώνει χρόνια προόδου στην ευημερία των παιδιών (EPA)
0

Η κρίση του κορωνοϊού πλήττει σοβαρά την ευημερία των παιδιών καθώς αυξάνει τους κινδύνους της εξαναγκαστικής εργασίας και των εξαναγκαστικών γάμων, επισημαίνει διεθνής ΜΚΟ.

Όπως τόνισε χθες η ΜΚΟ KidsRights με έδρα το Άμστερνταμ, οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και τα μέτρα που έλαβαν κυβερνήσεις για να αποτρέψουν την εξάπλωση της ασθένειας «έχουν καταστροφικό αντίκτυπο για πολλά παιδιά».

«Αυτή η κρίση ακυρώνει χρόνια προόδου που είχε επιτευχθεί όσον αφορά την ευημερία των παιδιών», παρατήρησε σε δελτίο Τύπου της οργάνωσης ο Μαρκ Ντούλαρτ, ιδρυτής και πρόεδρος της ΜΚΟ.

Το κλείσιμο των σχολείων ειδικά κατέστησε τους νέους «πολύ ευάλωτους» στην εξαναγκαστική εργασία και στους παιδικούς γάμους, κατήγγειλε η KidsRights.

Η πίεση που υφίστανται τα συστήματα υγείας έβαλε εξάλλου τέλος σε πολλά προγράμματα εμβολιασμού εναντίον ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα και η ιλαρά, εγείροντας τεράστιο κίνδυνο να καταγραφεί «κορύφωση της παιδικής θνησιμότητας, με εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον θανάτους», εκτίμησε η ΜΚΟ.

Σύμφωνα με την KidsRights, η αναστολή των εκστρατειών εμβολιασμού εναντίον της ιλαράς σε τουλάχιστον 23 χώρες πλήττει μέχρι στιγμής πάνω από 78 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 9 ετών και κάτω.

Το να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών είναι «κατά συνέπεια πιο απαραίτητο παρά ποτέ», υπογραμμίζει ο Μαρκ Ντούλαρτ, με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της έκθεσης KidsRights Index 2020, η οποία κατατάσσει 182 χώρες ανάλογα με το επίπεδο προστασίας αυτών των δικαιωμάτων.

Η Ισλανδία κατατάσσεται στην πρώτη θέση της ετήσιας λίστας, η οποία βασίζεται σε δεδομένα του ΟΗΕ, ακολουθούμενη από την Ελβετία και τη Φινλανδία. Το Τσαντ, το Αφγανιστάν και η Σιέρα Λεόνε μοιράζονται την τελευταία θέση.

Με πληροφορίες από το AFP/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ