Ο Κάμερον προειδοποιεί την Ε.Ε. για Brexit

Ο Κάμερον προειδοποιεί την Ε.Ε. για Brexit Facebook Twitter
0

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να προειδοποιήσει με τον πιο έντονο τρόπο πως ενδεχομένως θα υποστηρίξει ένα Brexit (σ.σ. έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση), αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν συμφωνήσουν στα αιτήματα του για μεταρρυθμίσεις στην Ένωση, ανέφεραν χθες μέσα ενημέρωσης.


Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που αναμένεται να δοθεί την Τρίτη στη δημοσιότητα, ο Κάμερον θα δώσει το περίγραμμα των αιτημάτων της Βρετανίας για επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ.
Με ομιλία του την ίδια μέρα, πρόκειται να δηλώσει πως αν δεν επιτευχθεί κάποια συμφωνία σκοπεύει να ταχθεί υπέρ ενός Brexit στη διεξαγωγή του σχετικού δημοψηφίσματος, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί έως τα τέλη του 2017.


"Εάν δεν μπορούμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία και αν οι ανησυχίες της Βρετανίας δεν βρουν ευήκοα ώτα - που δεν πιστεύω ότι θα συμβεί - τότε θα πρέπει να σκεφτούμε ξανά αν η ΕΕ είναι κατάλληλη για μας", πρόκειται να δηλώσει ο Κάμερον, σύμφωνα με δημοσιεύματα. "Όπως έχω πει στο παρελθόν, δεν αποκλείω τίποτε", πρόκειται να πει.


Ενώ ο Κάμερον δεν έχει ποτέ αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός Brexit, στην περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, η ομιλία του - σύμφωνα με τα δημοσιεύματα - θα αποτελεί την πιο ισχυρή - μέχρι σήμερα - τοποθέτηση του ότι το "στάτους κβο" είναι απαράδεκτο.
Παράλληλα όμως θα επαναλάβει την επιθυμία του η Βρετανία να παραμείνει στην Ένωση, που αποτελεί μέλος από το 1973 και θα εκφράσει την βεβαιότητα του ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί που θα εξυπηρετεί και τα συμφέροντα της Βρετανίας και των εταίρων της.
Επιπρόσθετα θα μεταφέρει και ένα ισχυρό μήνυμα και προς τους υποστηρικτές ενός Brexit και προς όσους επιθυμούν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, ανεξάρτητα από την έκβαση της επαναδιαπραγμάτευσης.


"Εκείνοι που πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ με κάθε κόστος, χρειάζεται να εξηγήσουν γιατί η Βρετανία πρέπει να αποδεχτεί το στάτους κβο. Έχω εκφράσει την ξεκάθαρη άποψη ότι υπάρχουν πραγματικά προβλήματα σε αυτό", πρόκειται να τονίσει.
"Όσοι πιστεύουν στην έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση, χρειάζεται να σκεφτούν τις επιπτώσεις ενός Brexit. Τι θα επιφέρει στην οικονομική μας ασφάλεια η έξοδος από την ΕΕ;"


Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Βρετανών τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, αλλά ότι κλείνει η ψαλίδα ανάμεσα στο "Ναι στην ΕΕ" και στο "Όχι".

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Διεθνή / Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Ο δικαστής δήλωσε ότι εντόπισε «πολλαπλές αντιφάσεις» στις απαντήσεις του ενόρκου, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει πρόθεση να παραπλανήσει το δικαστήριο ώστε να εξασφαλίσει θέση στο σώμα ενόρκων
LIFO NEWSROOM
USS Nimitz

Διεθνή / Μήνυμα αποτροπής προς το Ιράν: Αλλαγή πορείας του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Nimitz προς τη Μέση Ανατολή

Η παρουσία του Nimitz επιτρέπει ταχεία αντίδραση σε ενδεχόμενες κρίσεις, ενώ ενισχύει την προστασία των θαλάσσιων οδών (όπως τα Στενά του Ορμούζ), που είναι κρίσιμες για το παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας
LIFO NEWSROOM
Οι επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ αποκαλύπτουν πλήρη έλλειψη καταφυγίων για παλαιστινιακές πόλεις

Διεθνή / Ισραήλ: Οι επιθέσεις του Ιράν αποκαλύπτουν έλλειψη καταφυγίων σε παλαιστινιακές πόλεις

Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από ιρανικό πλήγμα στην πόλη Ταμρά κοντά στη Χάιφα, αναδεικνύοντας τις ελλείψεις σε καταφύγια και τις ανισότητες που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Politico: Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προετοιμάζονται για τον πόλεμο

Politico / Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προετοιμάζονται για τον πόλεμο

Ποιες χώρες μετατρέπουν υπόγεια σε χειρουργεία, εκπαιδεύουν προσωπικό στην αντιμετώπιση πολεμικών τραυμάτων και εξοπλίζονται με αλεξίσφαιρα γιλέκα, γεννήτριες ρεύματος και κινητές ιατρικές μονάδες για μαζικά περιστατικά
LIFO NEWSROOM
Επιστρέφουν οι τελευταίοι ακτιβιστές του Madleen μετά την ισραηλινή αναχαίτιση καθ’ οδόν προς τη Γάζα

Διεθνή / Επιστρέφουν οι τελευταίοι ακτιβιστές του Madleen μετά την ισραηλινή αναχαίτιση καθ’ οδόν προς τη Γάζα

Το Ισραήλ απέλασε όλους τους επιβαίνοντες του πλοίου που επιχείρησε να μεταφέρει συμβολική ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM