Ο ήπιος χειμώνας στα Πυρηναία έχει αποσυντονίσει τις αρκούδες και παραμένουν ξύπνιες

Ο ήπιος χειμώνας στα Πυρηναία έχει αποσυντονίσει τις αρκούδες και παραμένουν ξύπνιες Facebook Twitter
0

Οι καφέ αρκούδες των Πυρηναίων, της οροσειράς που χωρίζει την Ισπανία από τη Γαλλία, λόγω του πολύ ήπιου χειμώνα φέτος βγαίνουν ακόμη από τις φωλιές τους αναζητώντας τροφή, αντί να έχουν πέσει σε χειμερία νάρκη, όπως ανέφεραν σήμερα οι ειδικοί που τις παρακολουθούν.


Την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι στον Φυσικό Δρυμό Αλτ Πιρινέου (Άνω Πυρηναία, στη βορειοανατολική Ισπανία) αιφνιδιάστηκαν όταν είδαν τι είχε καταγράψει η μία από τις κάμερες που έχουν τοποθετήσει στο δάσος: σε μια βραχώδη περιοχή, ανάμεσα σε δέντρα, η αρκούδα Καρμελίτα και τα τρία μικρά της έψαχναν στο έδαφος για βελανίδια.


Αυτήν την εποχή του έτους, οι αρκούδες θα έπρεπε υπό φυσιολογικές συνθήκες να κοιμούνται στις φωλιές τους. "Δεν είναι φυσιολογικό να βρίσκουμε μια θηλυκιά και τα τρία αρκουδάκια της ξύπνια, εν μέσω του χειμώνα. Έμεινα τουλάχιστον μία εβδομάδα έξω από τη σπηλιά τους", εξήγησε ο Σαντιάγκο Παλαθόν, ο υπεύθυνος της υπηρεσίας βιοποικιλότητας και προστασίας των ζώων της Καταλονίας.


Οι αρκούδες συνήθως πέφτουν σε χειμερία νάρκη τον Νοέμβριο και μπορεί να μην ξυπνήσουν μέχρι και τις Απριλίου. Η περίοδος αυτή ωστόσο μπορεί να είναι μικρότερης διάρκειας για τα αρσενικά.


Ωστόσο φέτος, οι θερμοκρασίες στα βουνά είναι υψηλότερες κατά 5-6 βαθμούς από το φυσιολογικό για την εποχή. "Δεν υπάρχει ουσιαστικά χιόνι στο έδαφος, έχουν μείνει πολλά βελανίδια από το φθινόπωρο για να φάνε και αυτό μπορεί να τις έκανε να βγουν από τη σπηλιά τους", εκτίμησε ο Παλαθόν.

 

Αυτή η συμπεριφορά των αρκούδων είναι πρωτοφανής για τα Πυρηναία, όπου σήμερα έχουν απομείνει περίπου 40 ζώα. Είχε παρατηρηθεί όμως το 2012 σε μια άλλη περιοχή, στα Κανταβρικά Όρη όπου ζουν 250 αρκούδες. "Είχαμε ανακαλύψει ότι οι ορισμένες αρκούδες δεν κοιμούνταν, ιδίως θηλυκές με τα μεγαλύτερα από τα μικρά τους, όπως γίνεται σήμερα στο Πυρηναία", είπε ο Γκιγιέρμο Παλομέρο, ο πρόεδρος του ιδρύματος Όσο Πάρντο ("Καφέ Αρκούδα").


"Αυτό μπορεί να είναι βολεύει τις θηλυκές που έχασαν μεγάλο βάρος κατά τη διάρκεια του θηλασμού, να μένουν ξύπνιες αν το επιτρέπουν οι συνθήκες ώστε να τρώνε και να ξαναβρίσκουν τη φυσική τους ισορροπία. Όμως δεν σημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή είναι θετική" για τις αρκούδες, συνέχισε ο Παλομέρο.


Οι καφέ αρκούδες κινδύνευαν με εξαφάνιση στα Πυρηναία τη δεκαετία του 1990 όμως ο πληθυσμός τους αυξήθηκε στη συνέχεια χάρη στην εισαγωγή αρκούδων από τη Σλοβενία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΑ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ

Διεθνή / «Θέλω να κάνω τον εαυτό μου περιττό»: Ένας βουλευτής μάχεται για την αυτοκυβέρνηση της Γροιλανδίας

Ο νεοεκλεγμένος βουλευτής Qarsoq Høegh-Dam, φιλοδοξεί να κάνει τον ρόλο του «περιττό», μεταφέροντας σταδιακά την εξουσία από την Κοπεγχάγη στη Γροιλανδία και προωθώντας την πλήρη αυτοκυβέρνηση του νησιού
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Έρευνα: Σε ποια χώρα της Ευρώπης βρίσκονται οι πιο αγχωμένοι εργαζόμενοι - Τι ισχύει για την Ελλάδα

Μια νέα μελέτη που καλύπτει 160 χώρες συγκρίνει τα επίπεδα άγχους στην Ευρώπη με αυτά του υπόλοιπου κόσμου, καταλήγοντας σε ένα μείγμα καλών και κακών ειδήσεων για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες της γηραιάς ηπείρου
THE LIFO TEAM
Η δημοπρασία που φέρνει το design στο πιο ακριβό του σημείο

Διεθνή / Όλα όσα κρύβει η πώληση της συλλογής Γκούντσμπουργκ, η δημοπρασία design που μπορεί να γράψει ιστορία

Καθρέφτες της Κλοντ Λαλάν, έπιπλα του Ρουλμάν και του Ζαν Ρουαγιέρ, αλλά και έργα των Ρόθκο, Πικάσο και Πωλ Κλέε, συνθέτουν μια συλλογή που φέρνει ξανά στο προσκήνιο το κύρος και τη δύναμη του design.
THE LIFO TEAM
ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΧΑΜΕΝΕΕΙ

Διεθνή / Από το τελεσίγραφο στην εκεχειρία: Το παρασκήνιο της συμφωνίας Χαμενεΐ-Τραμπ

Λίγο πριν η Μέση Ανατολή βρεθεί στο χείλος μιας καταστροφικής σύγκρουσης, μια αιφνιδιαστική διπλωματική στροφή και ένα παρασκηνιακό θρίλερ επαφών, οδήγησαν σε μια εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
THE LIFO TEAM