ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Ο ήπιος χειμώνας στα Πυρηναία έχει αποσυντονίσει τις αρκούδες και παραμένουν ξύπνιες

Ο ήπιος χειμώνας στα Πυρηναία έχει αποσυντονίσει τις αρκούδες και παραμένουν ξύπνιες Facebook Twitter
0

Οι καφέ αρκούδες των Πυρηναίων, της οροσειράς που χωρίζει την Ισπανία από τη Γαλλία, λόγω του πολύ ήπιου χειμώνα φέτος βγαίνουν ακόμη από τις φωλιές τους αναζητώντας τροφή, αντί να έχουν πέσει σε χειμερία νάρκη, όπως ανέφεραν σήμερα οι ειδικοί που τις παρακολουθούν.


Την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι στον Φυσικό Δρυμό Αλτ Πιρινέου (Άνω Πυρηναία, στη βορειοανατολική Ισπανία) αιφνιδιάστηκαν όταν είδαν τι είχε καταγράψει η μία από τις κάμερες που έχουν τοποθετήσει στο δάσος: σε μια βραχώδη περιοχή, ανάμεσα σε δέντρα, η αρκούδα Καρμελίτα και τα τρία μικρά της έψαχναν στο έδαφος για βελανίδια.


Αυτήν την εποχή του έτους, οι αρκούδες θα έπρεπε υπό φυσιολογικές συνθήκες να κοιμούνται στις φωλιές τους. "Δεν είναι φυσιολογικό να βρίσκουμε μια θηλυκιά και τα τρία αρκουδάκια της ξύπνια, εν μέσω του χειμώνα. Έμεινα τουλάχιστον μία εβδομάδα έξω από τη σπηλιά τους", εξήγησε ο Σαντιάγκο Παλαθόν, ο υπεύθυνος της υπηρεσίας βιοποικιλότητας και προστασίας των ζώων της Καταλονίας.


Οι αρκούδες συνήθως πέφτουν σε χειμερία νάρκη τον Νοέμβριο και μπορεί να μην ξυπνήσουν μέχρι και τις Απριλίου. Η περίοδος αυτή ωστόσο μπορεί να είναι μικρότερης διάρκειας για τα αρσενικά.


Ωστόσο φέτος, οι θερμοκρασίες στα βουνά είναι υψηλότερες κατά 5-6 βαθμούς από το φυσιολογικό για την εποχή. "Δεν υπάρχει ουσιαστικά χιόνι στο έδαφος, έχουν μείνει πολλά βελανίδια από το φθινόπωρο για να φάνε και αυτό μπορεί να τις έκανε να βγουν από τη σπηλιά τους", εκτίμησε ο Παλαθόν.

 

Αυτή η συμπεριφορά των αρκούδων είναι πρωτοφανής για τα Πυρηναία, όπου σήμερα έχουν απομείνει περίπου 40 ζώα. Είχε παρατηρηθεί όμως το 2012 σε μια άλλη περιοχή, στα Κανταβρικά Όρη όπου ζουν 250 αρκούδες. "Είχαμε ανακαλύψει ότι οι ορισμένες αρκούδες δεν κοιμούνταν, ιδίως θηλυκές με τα μεγαλύτερα από τα μικρά τους, όπως γίνεται σήμερα στο Πυρηναία", είπε ο Γκιγιέρμο Παλομέρο, ο πρόεδρος του ιδρύματος Όσο Πάρντο ("Καφέ Αρκούδα").


"Αυτό μπορεί να είναι βολεύει τις θηλυκές που έχασαν μεγάλο βάρος κατά τη διάρκεια του θηλασμού, να μένουν ξύπνιες αν το επιτρέπουν οι συνθήκες ώστε να τρώνε και να ξαναβρίσκουν τη φυσική τους ισορροπία. Όμως δεν σημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή είναι θετική" για τις αρκούδες, συνέχισε ο Παλομέρο.


Οι καφέ αρκούδες κινδύνευαν με εξαφάνιση στα Πυρηναία τη δεκαετία του 1990 όμως ο πληθυσμός τους αυξήθηκε στη συνέχεια χάρη στην εισαγωγή αρκούδων από τη Σλοβενία.

0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To «Τραγούδι του Χιλμπίλη» live στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών: Ο Τζέι Ντι Βανς, η Ούσα και η πρώην τοξικομανής μητέρα

Διεθνή / To «Τραγούδι του Χιλμπίλη» live στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών: Ο Τζέι Ντι Βανς, η Ούσα και η πρώην χρήστρια ουσιών μητέρα του

Ο αντιπρόεδρος του Τραμπ προσπάθησε να απευθυνθεί στο κοινό που λάτρεψε την αυτοβιογραφία του, ενώ η σύζυγος και η μητέρα του επιστρατεύτηκαν επί σκηνής
LIFO NEWSROOM
Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ δείχνουν την έξοδο στον Τζο Μπάιντεν

Διεθνή / Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ δείχνουν την έξοδο στον Τζο Μπάιντεν

Ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Χακίμ Τζέφρις, φέρεται να εξέφρασε την ίδια θέση - Χτες, ο Δημοκρατικός βουλευτής Άνταμ Σιφ κάλεσε δημόσια τον Μπάιντεν να αποσυρθεί
LIFO NEWSROOM