Ο ήπιος χειμώνας στα Πυρηναία έχει αποσυντονίσει τις αρκούδες και παραμένουν ξύπνιες

Ο ήπιος χειμώνας στα Πυρηναία έχει αποσυντονίσει τις αρκούδες και παραμένουν ξύπνιες Facebook Twitter
0

Οι καφέ αρκούδες των Πυρηναίων, της οροσειράς που χωρίζει την Ισπανία από τη Γαλλία, λόγω του πολύ ήπιου χειμώνα φέτος βγαίνουν ακόμη από τις φωλιές τους αναζητώντας τροφή, αντί να έχουν πέσει σε χειμερία νάρκη, όπως ανέφεραν σήμερα οι ειδικοί που τις παρακολουθούν.


Την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι στον Φυσικό Δρυμό Αλτ Πιρινέου (Άνω Πυρηναία, στη βορειοανατολική Ισπανία) αιφνιδιάστηκαν όταν είδαν τι είχε καταγράψει η μία από τις κάμερες που έχουν τοποθετήσει στο δάσος: σε μια βραχώδη περιοχή, ανάμεσα σε δέντρα, η αρκούδα Καρμελίτα και τα τρία μικρά της έψαχναν στο έδαφος για βελανίδια.


Αυτήν την εποχή του έτους, οι αρκούδες θα έπρεπε υπό φυσιολογικές συνθήκες να κοιμούνται στις φωλιές τους. "Δεν είναι φυσιολογικό να βρίσκουμε μια θηλυκιά και τα τρία αρκουδάκια της ξύπνια, εν μέσω του χειμώνα. Έμεινα τουλάχιστον μία εβδομάδα έξω από τη σπηλιά τους", εξήγησε ο Σαντιάγκο Παλαθόν, ο υπεύθυνος της υπηρεσίας βιοποικιλότητας και προστασίας των ζώων της Καταλονίας.


Οι αρκούδες συνήθως πέφτουν σε χειμερία νάρκη τον Νοέμβριο και μπορεί να μην ξυπνήσουν μέχρι και τις Απριλίου. Η περίοδος αυτή ωστόσο μπορεί να είναι μικρότερης διάρκειας για τα αρσενικά.


Ωστόσο φέτος, οι θερμοκρασίες στα βουνά είναι υψηλότερες κατά 5-6 βαθμούς από το φυσιολογικό για την εποχή. "Δεν υπάρχει ουσιαστικά χιόνι στο έδαφος, έχουν μείνει πολλά βελανίδια από το φθινόπωρο για να φάνε και αυτό μπορεί να τις έκανε να βγουν από τη σπηλιά τους", εκτίμησε ο Παλαθόν.

 

Αυτή η συμπεριφορά των αρκούδων είναι πρωτοφανής για τα Πυρηναία, όπου σήμερα έχουν απομείνει περίπου 40 ζώα. Είχε παρατηρηθεί όμως το 2012 σε μια άλλη περιοχή, στα Κανταβρικά Όρη όπου ζουν 250 αρκούδες. "Είχαμε ανακαλύψει ότι οι ορισμένες αρκούδες δεν κοιμούνταν, ιδίως θηλυκές με τα μεγαλύτερα από τα μικρά τους, όπως γίνεται σήμερα στο Πυρηναία", είπε ο Γκιγιέρμο Παλομέρο, ο πρόεδρος του ιδρύματος Όσο Πάρντο ("Καφέ Αρκούδα").


"Αυτό μπορεί να είναι βολεύει τις θηλυκές που έχασαν μεγάλο βάρος κατά τη διάρκεια του θηλασμού, να μένουν ξύπνιες αν το επιτρέπουν οι συνθήκες ώστε να τρώνε και να ξαναβρίσκουν τη φυσική τους ισορροπία. Όμως δεν σημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή είναι θετική" για τις αρκούδες, συνέχισε ο Παλομέρο.


Οι καφέ αρκούδες κινδύνευαν με εξαφάνιση στα Πυρηναία τη δεκαετία του 1990 όμως ο πληθυσμός τους αυξήθηκε στη συνέχεια χάρη στην εισαγωγή αρκούδων από τη Σλοβενία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Το Ισραήλ θα ξανανοίξει το πέρασμα μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για τον τελευταίο νεκρό όμηρο

Διεθνή / Γάζα: Το Ισραήλ θα ξανανοίξει το πέρασμα της Ράφα μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για τον τελευταίο νεκρό όμηρο

Η επιχείρηση για την ανάκτηση του σώματος του 24χρονου πραγματοποιείται με τη συμμετοχή εξειδικευμένων ομάδων, σύμφωνα με ανακοινώσεις του ισραηλινού στρατού
THE LIFO TEAM
Η φονική χιονοκαταιγίδα Fern πλήττει τις ΗΠΑ - Τουλάχιστον 11 νεκροί και 800.000 πολίτες χωρίς ρεύμα

Διεθνή / Η φονική χιονοκαταιγίδα Fern πλήττει τις ΗΠΑ - Τουλάχιστον 11 νεκροί και 800.000 πολίτες χωρίς ρεύμα

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τα φαινόμενα ενδέχεται να διαρκέσουν για ημέρες και να επηρεάσουν έως και 180 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή πάνω από τον μισό πληθυσμό των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
«Θα θερίσετε θύελλα»: Γιγάντια τοιχογραφία στην Τεχεράνη προειδοποιεί για αντίποινα αν οι ΗΠΑ πλήξουν το Ιράν

Διεθνή / «Θα θερίσετε θύελλα»: Γιγάντια τοιχογραφία στην Τεχεράνη προειδοποιεί για αντίποινα αν οι ΗΠΑ πλήξουν το Ιράν

Θα υποστείτε πολύ πιο σοβαρές συνέπειες από αυτές που θα προκαλέσετε, ξεκαθαρίζει το Ιράν καθώς αμερικανικά πολεμικά πλοία κατευθύνονται στην περιοχή
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Διεθνή / Ελληνοαμερικανός μετεωρολόγος για κακοκαιρία στις ΗΠΑ: «Είχαν χρόνια να ζήσουν κάτι τέτοιο»

Οι αρχές προειδοποιούν ότι το κρύο θα συνεχιστεί καθ’ όλη την εβδομάδα και σε ορισμένες περιοχές των κεντρικών ΗΠΑ τα θερμόμετρα μπορεί να δείξουν ακόμη και -45°C
THE LIFO TEAM