— Τι σηματοδοτούν οι επερχόμενες αμερικανικές εκλογές;

Το 2016, στις προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα των δύο μεγάλων αμερικανικών κομμάτων, προέκυψαν δύο αντισυστημικοί λαϊκιστές υποψήφιοι, ο Ντόναλντ Τραμπ στα δεξιά και ο Μπέρνι Σάντερς στα αριστερά. Η νίκη του Τραμπ το 2016 ενίσχυσε δεξιά λαϊκιστικά ρεύματα στην Ευρώπη, όπως και το Brexit. Φέτος, οι κεντρώοι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα των δημοκρατικών στις ΗΠΑ συσπειρώθηκαν γύρω από τον Τζο Μπάιντεν, για να μην πάρει το χρίσμα ο αντισυστημικός αριστερός λαϊκιστής Μπέρνι Σάντερς. Η διαφαινόμενη νίκη του Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020 σηματοδοτεί επιστροφή στην κεντρώα ομαλότητα, απόρριψη των αντισυστημικών λαϊκιστικών άκρων και αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.


— Πόσο μπορεί να επηρεάσει η πανδημία το εκλογικό αποτέλεσμα;

Η πανδημία υπονόμευσε το κεντρικό αφήγημα του Τραμπ περί επιτυχημένης προεδρίας του με βάση τις πολύ καλές, πριν από την πανδημία, επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας.

 

Ο Τραμπ θα επικαλεστεί δήθεν νοθεία για να δικαιολογήσει την ήττα του στους οπαδούς του. Αν, πάντως, προσφύγει στη Δικαιοσύνη, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δεν πρόκειται να αμφισβητήσει μια ξεκάθαρη νίκη του Μπάιντεν.


— Στην περίπτωση που ο Τραμπ χάσει τις εκλογές, θεωρείτε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα και να οδηγηθούν οι ΗΠΑ σε εμφύλια διαμάχη;

Όχι. Ο Τραμπ θα επικαλεστεί δήθεν νοθεία για να δικαιολογήσει την ήττα του στους οπαδούς του. Αν, πάντως, προσφύγει στη Δικαιοσύνη, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δεν πρόκειται να αμφισβητήσει μια ξεκάθαρη νίκη του Μπάιντεν.


— Ποιο ήταν, κατά τη γνώμη σας, το αποτύπωμα της διακυβέρνησης Τραμπ;

Στα θετικά συγκαταλέγεται η πολιτική του όσον αφορά την Κίνα, που στο παρελθόν είχε καταστρατηγήσει τους κανόνες του ανοιχτού διεθνούς οικονομικού συστήματος. Στο θέμα της Κίνας συμφωνούν οι Ευρωπαίοι με την πολιτική του. Επίσης, η οικονομική του πολιτική οδήγησε σε μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 50 χρόνια. Στα αρνητικά, ας μην ξεχνάμε ότι προκάλεσε έξαρση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στην αμερικανική κοινωνία, που επηρέασε και την Ευρώπη, συμβάλλοντας στην άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού. Επιπλέον, κλόνισε τη Δύση ως κυρίαρχη διεθνή συμμαχία, η συνοχή της οποίας αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα διεθνούς σταθερότητας στον 21ο αιώνα.


— Τι θα σημάνει μια ενδεχόμενη νίκη του Μπάιντεν;

Θα σηματοδοτήσει την επιστροφή σε πιο κεντρώες πολιτικές αντιλήψεις και την απόρριψη των αντισυστημικών άκρων. Επίσης, την απόρριψη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Τέλος, θα σημάνει την επιβεβαίωση της Δύσης ως κυρίαρχης συμμαχίας στην παγκόσμια σκηνή.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.