Ο «Χάνιμπαλ Λέκτερ» της θάλασσας - Για πρώτη φορά καταγράφεται κανιβαλισμός από θαλάσσιο λέοντα

Ο «Χάνιμπαλ Λέκτερ» της θάλασσας - Για πρώτη φορά καταγράφεται κανιβαλισμός από θαλάσσιο λέοντα Facebook Twitter
0

Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια περίπτωση κανιβαλισμού καταγράφεται στη φύση καθώς ένα; αρσενικός θαλάσσιος λέοντας σκότωσε βίαια και καταβρόχθισε ένα μωρό του είδους του ενώ οι ερευνητές υποψιάζονται πως επανέλαβε την πράξη του και με άλλα μικρά.

Το μωρό δεν έκανε τίποτα για να προκαλέσει την επίθεση και ο αρσενικός δεν φέρεται να απέκτησε κανένα προφανές πλεονέκτημα από το θάνατο, σύμφωνα με επιστήμονες που συνέταξαν την έκθεση στο περιοδικό Marine Mammal Science.

Ένας έκπληκτος ερευνητής στο νησί Medny της Ρωσίας παρατήρησε το λιοντάρι να επιτίθεται στο μικρό ζώο, να το χτυπά με μανία και στη συνέχεια να σκίζει τις σάρκες του και να τρώει το στομάχι και άλλα όργανα προτού αφήσει το ακρωτηριασμένο σώμα στην άκρη. Κανένας δεν έχει αναφέρει ποτέ κανιβαλισμό στα θαλάσσια λιοντάρια Stellar, τo μεγαλύτερο είδος θαλάσσιου λιονταριού. Ακόμη και η παιδοκτονία, η οποία είναι σχετικά κοινή μεταξύ των θηλαστικών, είναι εξαιρετικά σπάνια στο είδος αυτό.

Αν και ο φακός κατέγραψε μόνο τη μία δολοφονία, δύο ακόμη μικρά βρέθηκαν νεκρά με παρόμοιο τρόπο και οι ερευνητές υποψιάζονται πως δράστης είναι ο ίδιος αρσενικός καθώς και στις δύο περιπτώσεις ήταν κοντά στο σημείο, καλυμμένος με αίμα. Το κίνητρο παραμένει μυστήριο. Έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο αρσενικός να σκότωσε τα μικρά εξαιτίας της πείνας καθώς και στις τρεις περιπτώσεις δεν έφαγε αρκετό κρέας από τα θύματα. Επίσης στην καταγεγραμμένη περίπτωση δεν φαίνεται να έπαιξε κάποιο ρόλο το θηλυκό -η μητέρα του μικρού - η οποία εκείνη τη στιγμή δεν ήταν εκεί και δεν υπήρχε προφανής λόγος διεκδίκισής της.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν μόνο δύο ακόμη περιπτώσεις παιδοκτονίας από αρσενικούς και σε καμία δεν είχε διαπραχθεί  κανιβαλισμός. Στο νησί Medny το 1991, ένας αρσενικός  άρπαξε ένα κουτάβι με τα δόντια του και το χτύπησε σε ένα βράχο. Σε αυτή την περίπτωση, ο αρσενικός απειλούσε έναν γλάρο, και όταν το πουλί πέταξε μακριά, ο αρσενικός πιθανότατα μεταβίβασε την επιθετικότητά του στο μωρό. Ο κανίβαλος στην πρόσφατη περίπτωση δεν είχε τέτοια δικαιολογία.

Καθώς οι ειδικοί προσπαθούν να βεβαιωθούν για τα κίνητρα καταλήγουν για την ώρα σε μια θεωρία που μπορεί να ακούγεται ακραία, αλλά δεν μπορεί να απορριφθεί. Ο Vladimir Burkanov, ειδικός παρατηρητής βιολογίας κάνει λόγο για δολοφονική προσωπικότητα: «Μερικοί αρσενικοί είναι ήρεμοι, άλλοι πιο δραστήριοι και αυτή η συμπεριφορά είναι απλώς αφύσικη», λέει. Ο Andrew Trites, επιστήμονας από το πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας  συμφωνεί, παρομοιάζοντας τον αρσενικό  με τον Χάνιμπαλ Λέκτερ των θαλάσσιων λεόντων και λέει πως είναι ένα ζώο με «ψυχωτική προσωπικότητα».

Με πληροφορίες από National Geographic

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς οι Ιρανοί παρακάμπτουν τους περιορισμούς στο διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με το εξωτερικό

Καθώς οι περιορισμοί στο διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες εντείνονται στο Ιράν λόγω του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, πολλοί Ιρανοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να συνομιλήσουμε με τους Αμερικανούς»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο CBS News ξεκαθάρισε πως - παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ - το Ιράν δεν έχει ζητήσει ούτε κατάπαυση πυρός ούτε κάποια διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την πιο ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ αποκάλυψε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχει Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΜΠΛΕ ΠΟΛΗ

Διεθνή / Γιατί «η πιο μπλε πόλη του κόσμου» είναι μπλε; - Το μυστήριο με το Chefchaouen στο Μαρόκο

Τα πιθανά σενάρια για το μπλε χρώμα που κυριαρχεί στους τοίχους, στις σκάλες, στις πόρτες, στις καμάρες και στα πλακόστρωτα μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές του Μαρόκου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Συνολικά 178 πλοία ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, εκδίδουμε οδηγίες προς τα πλοία και τις εταιρείες και παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα», λέει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας
THE LIFO TEAM