Ο Γκουαϊδό παραδέχθηκε πως συναντήθηκε με στελέχη του κόμματος του Μαδούρο

Ο Γκουαϊδό παραδέχθηκε πως συναντήθηκε με στελέχη του κόμματος του Μαδούρο Facebook Twitter
EPA
0

Ο Χουάν Γκουαϊδό παραδέχθηκε χθες πως συναντήθηκε με στελέχη του κόμματος του Νικολάς Μαδούρο, προκειμένου να πείσει για την ανάγκη διεξαγωγής νέων εκλογών. 

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο οποίος την Τετάρτη αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζούελας, ερωτήθηκε για το θέμα σε συνέντευξη του μέσα στην εβδομάδα και φάνηκε να αποφεύγει να απαντήσει. Συγκεκριμένα, η ερώτηση αφορούσε το αν συναντήθηκε με τον Διοσδάδο Καμπέγιο, πρόεδρο της Συντακτικής Συνέλευσης και ένα από τα επιφανέστερα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος

Ένα βίντεο που κατά την κυβέρνηση αποτελεί απόδειξη της συνάντησης εικονίζει τον Καμπέγιο και άλλο ένα γνωστό στέλεχο του κόμματος του Μαδούρο, τον Φρέντι Μπερνάλ, σε χώρο ξενοδοχείου, ακολουθούμενους από βουλευτές της αντιπολίτευσης κι ένα πρόσωπο με καπέλο μπέιζμπολ, που σύμφωνα με έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο ήταν ο Χουάν Γκουαϊδό.

Το βίντεο προκάλεσε την αντίδραση υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, που ξεκίνησαν ένα νήμα αναρτήσεων στο Twitter με την ετικέτα #guaidochallenge, ανεβάζοντας  φωτογραφίες των ιδίων, φίλων τους, ακόμη και κατοικίδιων με καπέλα, σε μια προσπάθεια να δείξουν πως στο βίντεο θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε.

Ο Καμπέγιο διαβεβαίωσε πως διαθέτει ηχητική καταγραφή της συζήτησης, στην οποία, όπως εξήγησε, ο Γκουαϊδό απαίτησε από αυτόν να ταχθεί υπέρ της προκήρυξης εκλογών. Ο Καμπέγιο αντέτεινε ότι οι μόνες εκλογές που θα ενέκρινε να γίνουν είναι αυτές για να ανανεωθεί η Εθνοσυνέλευση, της οποίας ηγείται ο Γκουαϊδό.

Στο Καράκας, ο Γκουαϊδό, εμφανιζόμενος ενώπιον ενός μικρού πλήθους υποστηρικτών του, παραδέχθηκε πως πράγματι συναντήθηκε με στελέχη της συμπολίτευσης, ωστόσο απέφυγε να ξεκαθαρίσει ποια, ή πότε. Είπε πως τον ενδιαφέρει να συζητήσει με οποιονδήποτε, πολιτικό ή στρατιωτικό, που μπορεί να ταχθεί υπέρ του τερματισμού αυτής που αποκάλεσε εκ νέου «αρπαγή» της εξουσίας από τον Μαδούρο, του σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης και της διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης πρόσθεσε ότι δεν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο να δημοσιοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνάντηση. «Είμαι έτοιμος. Ένα μήνυμα για τον Φρέντι και τον Διοσδάδο. Το είπα χθες και θα το επαναλάβω σήμερα: όποιος θέλει να τερματιστεί η αρπαγή της εξουσίας, (υποστηρίζει μια) μεταβατική κυβέρνηση και ελεύθερες εκλογές, είναι ευπρόσδεκτος να το συζητήσουμε.»

 Ο σκοπός του Γκουαϊδό, καθώς προσπαθεί να εδραιώσει την παράλληλη κυβέρνησή του, που έχει μεν διεθνή υποστήριξη αλλά δεν ελέγχει κανέναν κρατικό θεσμό, μοιάζει να είναι να προσεταιριστεί τυχόν διαφωνούντες που θα μπορούσαν να αποσκιρτήσουν, υποσχόμενος αμνηστία σε στρατιωτικούς, αστυνομικούς και πολίτες που θα αναλάβουν δράση για να υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης.

Η προσπάθεια φάνηκε να καταγράφει μια επιτυχία το Σάββατο, όταν ο στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ, ο συνταγματάρχης Χοσέ Λουίς Σίλβα, αναγνώρισε ως πρόεδρο τον Γκουαϊδό επιλέγοντας να αποκηρύξει τον Νικολάς Μαδούρο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ληστεία στο Λούβρο: Έγινε από μικροεγκληματίες και όχι από επαγγελματίες, λέει η εισαγγελέας

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Έγινε από μικροεγκληματίες και όχι από επαγγελματίες» λέει η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας του Παρισιού εκτιμά πως η συγκεκριμένη ληστεία δεν συνδέεται με τα ανώτερα κλιμάκια του οργανωμένου εγκλήματος και δηλώνει αισιόδοξη ότι τα κοσμήματα μπορούν να ανακτηθούν άθικτα
LIFO NEWSROOM
JK ROWLING GLAMOUR

Διεθνή / JK Rowling: Το εξώφυλλο με τις τρανς γυναίκες που την εξόργισε και η απάντηση του περιοδικού

Στο εξώφυλλο ποζάρει μια ομάδα τρανς γυναικών φορώντας μπλουζάκια «Protect the Dolls» που δημιουργήθηκαν από τον σχεδιαστή Connor Ives για να συγκεντρώσουν χρήματα για το φιλανθρωπικό ίδρυμα Trans Lifeline
LIFO NEWSROOM
«Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

LiFO politics / «Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

Ποιες πολιτικές, ποιοι σχεδιασμοί και ποια πρόσωπα βρίσκονται πίσω από την έκρηξη των αμυντικών δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιοι είναι οι μεγάλοι λομπίστες της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας και πώς επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική; Η Βασιλική Σιούτη συζητά για τα θέματα αυτά με τον Φέρρυ Μπατζόγλου, δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανικών ΜΜΕ στην Αθήνα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ