Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, ο Γενς Σπαν, δήλωσε πως θα επιδιώξει την απαγόρευση των λεγόμενων «θεραπειών αναμόρφωσης» ομοφυλοφίλων που ισχυρίζονται πως αλλάζουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

 

«Η ομοφυλοφιλία δεν είναι ασθένεια, οπότε δεν βλέπω γιατί πρέπει να θεραπευτεί», λέει ο Σπαν, στην εφημερίδα Die Tageszeitung.

 

Ο Σπαν είναι και ο ίδιος ομοφυλόφιλος και ανήκει στην δεξιά πτέρυγα του συντηρητικού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, του CDU. 

 

Oι λεγόμενες «θεραπείες αναμόρφωσης», άλλες φορές αποκαλούνται «προσπάθειες αλλαγής σεξουαλικού προσανατολισμού» είναι αρκετά διαδεδομένες στις ΗΠΑ.

 

Τις χρησιμοποιούν γονείς με ομοφυλόφιλα ή transgender παιδιά, συνήθως ενάντια στη θέληση τους. 

 

Οι περισσότερες «θεραπείες» περιλαμβάνουν κυρίως συζητήσεις, όμως σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν ενέσεις με μεγάλες δόσεις τεστοστερόνη, ηλεκτροσόκ κλπ.  

 

«Δεν πιστεύω σε αυτές τις θεραπείες, κυρίως εξαιτίας της δικής μου ομοφυλοφιλίας», λέει ο Σπαν. 

 

Ο υπουργός Υγείας υπολογίζει στην υποστήριξη των συναδέλφων του βουλευτών του CDU όταν το θέμα τεθεί σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. «Δεν μπορώ να φανταστώ πως υπάρχων οπαδοί αυτών των θεραπειών στη δική μου κοινοβουλευτική ομάδα», δηλώνει. 

 

Εντός της Ε.Ε. μόνο η Μάλτα και ορισμένες περιφέρειες της Ισπανίας έχουν απαγορεύσει αυτές τις πρακτικές ολοκληρωτικά.

 

Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2018 μία μεγάλη πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου υιοθέτησε ένα μη δεσμευτικό κείμενο που καλούσε τις χώρες μέλη της Ε.Ε. να τις απαγορεύσουν.