Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποιεί για τον κίνδυνο ενός πολέμου με τη Β. Κορέα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποιεί για τον κίνδυνο ενός πολέμου με τη Β. Κορέα Facebook Twitter
0

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε σήμερα έκκληση για έναν «κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο μιας σύρραξης με τη Βόρεια Κορέα.


Στην πρώτη ομιλία που εκφώνησε ενώπιον περίπου 130 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ο επικεφαλής του οργανισμού υπογράμμισε ότι η λύση στην κρίση με την Πιονγιάνγκ «πρέπει να είναι πολιτική» και ότι ο κόσμος δεν πρέπει να βυθιστεί στη δίνη «του πολέμου».


«Απευθύνω έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας να διατηρήσει την ενότητά του» στην κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη με αυτήν τη χώρα, τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ανοίγοντας τις επίσημες εργασίες στη Νέα Υόρκη της ετήσιας γενικής Συνέλευσης των ΗΕ με τη συμμετοχή 193 κρατών.


«Μονάχα η ενότητα θα επιτρέψει την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και (...) θα οδηγήσει στην πιθανότητα μιας διπλωματικής δέσμευσης για την επίλυση της κρίσης». «Έχει φθάσει η στιγμή για να επιδείξουμε πολιτική ικανότητα», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας. «Δεν πρέπει να υπνοβατήσουμε έως τον πόλεμο».


Την ώρα που η Βόρεια Κορέα έχει διπλασιάσει τις πυρηνικές δοκιμές και τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, το Συμβούλιο Ασφαλείας εντείνει τα ψηφίσματα που επιβάλλουν στην Πιονγιάνγκ ολοένα κι αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, δεν έχει προς το παρόν δείξει ότι πιστεύει πραγματικά στη διαδικασία της επιβολής κυρώσεων με στόχο να καθίσει η Βόρεια Κορέα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επανειλημμένως έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο της προσφυγής στη βία εναντίον της Πιονγιάνγκ.


«Με έναν ευρύτερο τρόπο, όλες οι χώρες πρέπει να επιδείξουν βούληση για μεγαλύτερη δέσμευση προκειμένου να επιτευχθεί ο παγκόσμιος σκοπός ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα», τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.


«Τα κράτη που έχουν στην κατοχή τους πυρηνικά όπλα έχουν μια ιδιαίτερη ευθύνη να κατευθύνουν αυτήν την προσπάθεια» επισήμανε ο αξιωματούχος καταγγέλλοντας ότι η διάδοση των όπλων δημιουργεί έναν «απίστευτο κίνδυνο» και ότι η διαδικασία αφοπλισμού θα οδηγηθεί σε «παράλυση».


Την Τετάρτη, τα πρώτα κράτη αναμένεται να ξεκινήσουν να υπογράφουν στον ΟΗΕ μια συνθήκη που θα απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα. Περισσότερες από 120 χώρες ενέκριναν στις αρχές του καλοκαιριού αυτήν τη συνθήκη που στοχεύει στην ενίσχυση των προσπαθειών μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.


Η πρωτοβουλία αυτή απορρίφθηκε από τις χώρες που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους πυρηνικά όπλα, κυρίως από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Δεξιά δεν μισεί κάθε queer σώμα. Μισεί αυτό που τη ξεσκεπάζει

Διεθνή / Ο «κανονικός γκέι» της αμερικανικής Δεξιάς και η βία απέναντι σε όλους τους άλλους

Η ιστορία γύρω από τον σύζυγο της Κρίστι Νόεμ δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο άλλη μία υπόθεση πολιτικής υποκρισίας. Ξανάνοιξε κάτι παλιό και πολύ βρόμικο: η Δεξιά μπορεί να ανεχθεί τον «κανονικό» γκέι, τον διακριτικό, τον αρκετά ανδρικό, τον σωστά ντυμένο. Αυτό που δεν αντέχει είναι το queer σώμα που εκθέτει ότι η αρρενωπότητά της δεν είναι φύση αλλά σκηνοθεσία.
THE LIFO TEAM
Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Διεθνή / Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Η Ρις Γουίδερσπουν κάλεσε δημόσια τις γυναίκες να αρχίσουν να μαθαίνουν τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι είναι ώρα να εξοικειωθούν με τα εργαλεία της και να μη μείνουν πίσω. Η τοποθέτησή της έρχεται ενώ και άλλες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Σάντρα Μπούλοκ, μιλούν πιο ανοιχτά για μια πιο πρακτική σχέση με το AI.
THE LIFO TEAM