Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποιεί για τον κίνδυνο ενός πολέμου με τη Β. Κορέα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποιεί για τον κίνδυνο ενός πολέμου με τη Β. Κορέα Facebook Twitter
0

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε σήμερα έκκληση για έναν «κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο μιας σύρραξης με τη Βόρεια Κορέα.


Στην πρώτη ομιλία που εκφώνησε ενώπιον περίπου 130 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ο επικεφαλής του οργανισμού υπογράμμισε ότι η λύση στην κρίση με την Πιονγιάνγκ «πρέπει να είναι πολιτική» και ότι ο κόσμος δεν πρέπει να βυθιστεί στη δίνη «του πολέμου».


«Απευθύνω έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας να διατηρήσει την ενότητά του» στην κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη με αυτήν τη χώρα, τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ανοίγοντας τις επίσημες εργασίες στη Νέα Υόρκη της ετήσιας γενικής Συνέλευσης των ΗΕ με τη συμμετοχή 193 κρατών.


«Μονάχα η ενότητα θα επιτρέψει την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και (...) θα οδηγήσει στην πιθανότητα μιας διπλωματικής δέσμευσης για την επίλυση της κρίσης». «Έχει φθάσει η στιγμή για να επιδείξουμε πολιτική ικανότητα», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας. «Δεν πρέπει να υπνοβατήσουμε έως τον πόλεμο».


Την ώρα που η Βόρεια Κορέα έχει διπλασιάσει τις πυρηνικές δοκιμές και τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, το Συμβούλιο Ασφαλείας εντείνει τα ψηφίσματα που επιβάλλουν στην Πιονγιάνγκ ολοένα κι αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, δεν έχει προς το παρόν δείξει ότι πιστεύει πραγματικά στη διαδικασία της επιβολής κυρώσεων με στόχο να καθίσει η Βόρεια Κορέα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επανειλημμένως έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο της προσφυγής στη βία εναντίον της Πιονγιάνγκ.


«Με έναν ευρύτερο τρόπο, όλες οι χώρες πρέπει να επιδείξουν βούληση για μεγαλύτερη δέσμευση προκειμένου να επιτευχθεί ο παγκόσμιος σκοπός ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα», τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.


«Τα κράτη που έχουν στην κατοχή τους πυρηνικά όπλα έχουν μια ιδιαίτερη ευθύνη να κατευθύνουν αυτήν την προσπάθεια» επισήμανε ο αξιωματούχος καταγγέλλοντας ότι η διάδοση των όπλων δημιουργεί έναν «απίστευτο κίνδυνο» και ότι η διαδικασία αφοπλισμού θα οδηγηθεί σε «παράλυση».


Την Τετάρτη, τα πρώτα κράτη αναμένεται να ξεκινήσουν να υπογράφουν στον ΟΗΕ μια συνθήκη που θα απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα. Περισσότερες από 120 χώρες ενέκριναν στις αρχές του καλοκαιριού αυτήν τη συνθήκη που στοχεύει στην ενίσχυση των προσπαθειών μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.


Η πρωτοβουλία αυτή απορρίφθηκε από τις χώρες που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους πυρηνικά όπλα, κυρίως από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πούτιν έκανε δώρο στον Τραμπ πορτρέτο του Αμερικανού προέδρου - Προσευχήθηκε όταν έμαθε για την απόπειρα δολοφονίας του

Διεθνή / Ένα πορτρέτο του Τραμπ «δια χειρός» Πούτιν, πριν τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία

«Αυτό είναι το είδος της σύνδεσης που καταφέραμε να αποκαταστήσουμε μέσω μιας απλής λέξης που ονομάζεται επικοινωνία», δήλωσε ο απεσταλμένος του Τραμπ που παρέλαβε το πορτρέτο
LIFO NEWSROOM
Λονδίνο: 87χρονος επιζών του Ολοκαυτώματος ανακρίθηκε από τις αρχές αφού συμμετείχε σε διαμαρτυρία για τη Γάζα

Διεθνή / Λονδίνο: 87χρονος επιζών του Ολοκαυτώματος ανακρίθηκε από τις αρχές επειδή συμμετείχε σε διαμαρτυρία για τη Γάζα

Έξω από το αστυνομικό τμήμα, διαδηλωτές είχαν μαζί τους ένα πανό που έγραφε «Απόγονοι επιζώντων του Ολοκαυτώματος κατά της γενοκτονίας στη Γάζα!», ενώ φώναξαν συνθήματα όπως «Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι»
LIFO NEWSROOM
Μασκ, Μπέζος, Ζούκερμπεργκ: Η επιστροφή της «τοξικής αρρενωπότητας» στις επιχειρήσεις - Το τέλος της «girlboss»

Διεθνή / Μασκ, Μπέζος, Ζούκερμπεργκ: Η επιστροφή της «τοξικής αρρενωπότητας» στις επιχειρήσεις - Το τέλος της «girlboss»

Σύμφωνα με κοινωνιολόγους και ειδικούς στην εργασιακή ψυχολογία, αυτή η έξαρση «ανδρισμού» δεν είναι τυχαία. Συνδέεται με μια ανάγκη κυριαρχίας σε ένα νέο πολιτικό και πολιτισμικό πλαίσιο όπου η παλιά τάξη πραγμάτων επανέρχεται δριμύτερη
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: «Έκανα εμετό» - Η στιγμή που ο μεγαλύτερος γιος έμαθε για τους βιασμούς της Ζιζέλ

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: «Έκανα εμετό» - Η στιγμή που ο μεγαλύτερος γιος έμαθε για τους βιασμούς της Ζιζέλ

«Είναι μια στιγμή που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μου» εξηγεί ο Ντέιβιντ για την ημέρα που έμαθε ότι η μητέρα του είχε βιαστεί επανειλημμένα από τον πατέρα του και δεκάδες άλλους άνδρες
LIFO NEWSROOM
Νιγηρία:

Διεθνή / Νιγηρία: Σχεδόν 8 στις 10 γυναίκες χρησιμοποιούν δηλητηριώδεις κρέμες λεύκανσης δέρματος

Οι κρέμες λεύκανσης ή όπως αποκαλείται στη Νιγηρία ο «φωτισμός» του δέρματος, χρησιμοποιούνται σε διάφορα μέρη του κόσμου για αισθητικούς λόγους, ωστόσο συχνά οι πρακτικές αυτές έχουν βαθιές πολιτιστικές ρίζες
LIFO NEWSROOM