Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποιεί για τον κίνδυνο ενός πολέμου με τη Β. Κορέα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποιεί για τον κίνδυνο ενός πολέμου με τη Β. Κορέα Facebook Twitter
0

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε σήμερα έκκληση για έναν «κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο μιας σύρραξης με τη Βόρεια Κορέα.


Στην πρώτη ομιλία που εκφώνησε ενώπιον περίπου 130 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ο επικεφαλής του οργανισμού υπογράμμισε ότι η λύση στην κρίση με την Πιονγιάνγκ «πρέπει να είναι πολιτική» και ότι ο κόσμος δεν πρέπει να βυθιστεί στη δίνη «του πολέμου».


«Απευθύνω έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας να διατηρήσει την ενότητά του» στην κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη με αυτήν τη χώρα, τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ανοίγοντας τις επίσημες εργασίες στη Νέα Υόρκη της ετήσιας γενικής Συνέλευσης των ΗΕ με τη συμμετοχή 193 κρατών.


«Μονάχα η ενότητα θα επιτρέψει την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και (...) θα οδηγήσει στην πιθανότητα μιας διπλωματικής δέσμευσης για την επίλυση της κρίσης». «Έχει φθάσει η στιγμή για να επιδείξουμε πολιτική ικανότητα», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας. «Δεν πρέπει να υπνοβατήσουμε έως τον πόλεμο».


Την ώρα που η Βόρεια Κορέα έχει διπλασιάσει τις πυρηνικές δοκιμές και τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, το Συμβούλιο Ασφαλείας εντείνει τα ψηφίσματα που επιβάλλουν στην Πιονγιάνγκ ολοένα κι αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, δεν έχει προς το παρόν δείξει ότι πιστεύει πραγματικά στη διαδικασία της επιβολής κυρώσεων με στόχο να καθίσει η Βόρεια Κορέα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επανειλημμένως έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο της προσφυγής στη βία εναντίον της Πιονγιάνγκ.


«Με έναν ευρύτερο τρόπο, όλες οι χώρες πρέπει να επιδείξουν βούληση για μεγαλύτερη δέσμευση προκειμένου να επιτευχθεί ο παγκόσμιος σκοπός ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα», τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.


«Τα κράτη που έχουν στην κατοχή τους πυρηνικά όπλα έχουν μια ιδιαίτερη ευθύνη να κατευθύνουν αυτήν την προσπάθεια» επισήμανε ο αξιωματούχος καταγγέλλοντας ότι η διάδοση των όπλων δημιουργεί έναν «απίστευτο κίνδυνο» και ότι η διαδικασία αφοπλισμού θα οδηγηθεί σε «παράλυση».


Την Τετάρτη, τα πρώτα κράτη αναμένεται να ξεκινήσουν να υπογράφουν στον ΟΗΕ μια συνθήκη που θα απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα. Περισσότερες από 120 χώρες ενέκριναν στις αρχές του καλοκαιριού αυτήν τη συνθήκη που στοχεύει στην ενίσχυση των προσπαθειών μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.


Η πρωτοβουλία αυτή απορρίφθηκε από τις χώρες που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους πυρηνικά όπλα, κυρίως από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Διεθνή / Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Η σύγκρουση στο Κονγκό αφήνει τα θύματα σεξουαλικής βίας χωρίς ιατρική και νομική στήριξη. Οι κλινικές έχουν κλείσει, η βοήθεια έχει κοπεί και η ατιμωρησία διαιωνίζει την τραγωδία.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Η συμφωνία εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών και θεωρείται η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2008
ΦΩΤ.: UNSPLASH
Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Διεθνή / Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Η αποδοχή της παράνομης κατάληψης εδαφών από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ θα έστελνε το μήνυμα σε όλους τους δικτάτορες ότι η βία αποδίδει καρπούς.
LIFO NEWSROOM
Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Διεθνή / Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Η Γκισλέιν Μάξγουελ, συνεργάτιδα του καταδικασμένου Τζέφρι Έπσταϊν, δηλώνει σε νέα συνέντευξη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ποτέ ανάρμοστη συμπεριφορά και διαψεύδει την ύπαρξη «λίστας πελατών»
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και ΜάοΗ Σκοτεινή Πολιτική Σκηνή

Διεθνή / Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και Μάο

Η Κίνα παραμένει μυστήριο για τον κόσμο: οι καθαρισμοί της ηγεσίας υπό τον Σι Τζινπίνγκ θυμίζουν Στάλιν και Μάο, ενώ οι φήμες και οι πολιτικές αναταράξεις προκαλούν ανησυχία διεθνώς
LIFO NEWSROOM
Ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στις ΗΠΑ: Πέντε τουρίστες νεκροί - Επέστρεφαν από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα

Διεθνή / Ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στις ΗΠΑ: Πέντε τουρίστες νεκροί - Επέστρεφαν από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα τουριστικού λεωφορείου στη Νέα Υόρκη. Οι επιβάτες, κυρίως τουρίστες από Ινδία, Κίνα και Φιλιππίνες, επέστρεφαν από το Νιαγάρα στη Νέα Υόρκη
LIFO NEWSROOM
Ο ΟΗΕ κηρύσσει λιμό στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να το αρνείται

Διεθνή / Ο ΟΗΕ κηρύσσει λιμό στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να το αρνείται

Ο «λιμός της Γάζας» θα «μπορούσε να είχε αποφευχθεί» αν δεν υπήρχε «η συστηματική παρεμπόδιση του Ισραήλ», τόνισε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών, ο Τομ Φλέτσερ
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Μενέντεζ: Ο Λάιλ ενώπιον της επιτροπής λίγο μετά την απόρριψη αποφυλάκισης στον Έρικ

Διεθνή / Υπόθεση Μενέντεζ: Ο Λάιλ ενώπιον της επιτροπής λίγο μετά την απόρριψη αποφυλάκισης στον Έρικ

Μετά από 30 χρόνια στη φυλακή, ο Έρικ Μενέντεζ είδε την αίτηση αποφυλάκισής του να απορρίπτεται. Ο αδελφός του, Λάιλ, ετοιμάζεται τώρα να αντιμετωπίσει το συμβούλιο αποφυλάκισης
LIFO NEWSROOM