Ο Ερντογάν θέλει μία «win-win» σχέση με τις ΗΠΑ

Ο Ερντογάν θέλει μία «win-win» σχέση με τις ΗΠΑ Facebook Twitter
0

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την επιθυμία του να αναπτύξει τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, βάσει μιας αμοιβαία επωφελούς προσέγγισης, μετά τις πολλές διαφωνίες των τελευταίων ετών.

«Επιθυμούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση στη βάση του win-win», δήλωσε ο Ερντογάν. Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τη πεποίθηση ότι τα κοινά συμφέροντα μεταξύ των δύο χωρών «είναι πιο πολλά από τις διαφορές τους».

Η Άγκυρα είχε υποδεχθεί με κάποια επιφύλαξη την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν, φοβούμενη σκληρότερη στάση της Ουάσινγκτον απέναντί της σε πολλά θέματα. Μετά την αλλαγή στον Λευκό Οίκο, η πρώτη ένταση προέκυψε με αφορμή τον θάνατο 13 Τούρκων που είχαν απαχθεί από αντάρτες του PKK.

Η Τουρκία θεώρησε «χλιαρή» την πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ, με συνέπεια ο Ερντογάν να κατηγορήσει την Ουάσινγκτον ότι υποστηρίζει τρομοκράτες. Η οργή της Άγκυρας κατευνάστηκε έπειτα από δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος απέδωσε ανοιχτά στο PKK την ευθύνη για τους θανάτους.

«Περιμένουμε μια καθαρή στάση από όλους τους συμμάχους μας μετά τη δειλή τρομοκρατική επίθεση που στοίχισε τη ζωή 13 πολιτών μας», δήλωσε απόψε ο Ερντογάν, αντανακλώντας τη δυσπιστία της Άγκυρας σε ό,τι αφορά την πολιτική της Ουάσινγκτον απέναντι στους Κούρδους αντάρτες.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση, αλλά υποστηρίζει τις κουρδικές πολιτοφυλακές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους. Μια στάση που βρίσκεται εδώ και χρόνια στο επίκεντρο της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters

 


Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ