Ο Ερντογάν καλεί τα δικαστήρια να εκδώσουν άμεσα απόφαση για τον προφυλακισμένο Ντεμιρτάς

Ο Ερντογάν καλεί τα δικαστήρια να εκδώσουν άμεσα απόφαση για τον προφυλακισμένο Ντεμιρτάς Facebook Twitter
1

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τα δικαστήρια να δικάσουν «το ταχύτερο δυνατό» τον Κούρδο αντίπαλό του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος είναι φυλακισμένος με κατηγορίες για «τρομοκρατία» και είναι υποψήφιος στις πρόωρες εκλογές της 24ης Ιουνίου.

«Αυτός ο άνδρας είναι τώρα προφυλακισμένος, έτσι δεν είναι; Μάλιστα, είναι φυλακισμένος. Για να πούμε την αλήθεια, πρέπει η δικαιοσύνη να εκδώσει την απόφασή της το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε ο Ερντογάν σε συγκέντρωση στο Κοτζαέλι (βορειοδυτικά).

Δύο εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες πρόωρες εκλογές που αναμένονται αμφίρροπες, ο Τούρκος πρόεδρος πολλαπλασιάζει τις επιθέσεις εναντίον του Ντεμιρτάς, ηγέτη του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Φυλακισμένος από τον Νοέμβριο του 2016 και αντικείμενο πολλών δικαστικών διαδικασιών, που αφορούν κυρίως κατηγορίες για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες τις οποίες ο ίδιος αρνείται, ο Ντεμιρτάς κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης 142 και πλέον ετών.

Ο Ερντογάν κατηγορεί κυρίως τον Ντεμιρτάς ότι είναι υπεύθυνος για τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων σε διαδηλώσεις που κατέληξαν σε λουτρό αίματος τον Οκτώβριο του 2014.

Οι κυριότεροι αντίπαλοι του Ερντογάν έχουν ζητήσει την απελευθέρωση του Ντεμιρτάς προκειμένου να μπορέσει να διεξαγάγει προεκλογική εκστρατεία για τις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου μάταια. «Το κόμμα του κάνει εκστρατεία γι΄ αυτόν. Είναι παραπάνω απ΄ό,τι του αξίζει», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Την ώρα που ο Ερντογάν καταφερόταν εναντίον του Ντεμιρτάς, ένα μέρος του πλήθους των υποστηρικτών του που είχαν έρθει να τον ακούσουν άρχισε να φωνάζει: «θανατική ποινή!»

«Όπως έχω ήδη πει για το θέμα αυτό, αν το Κοινοβούλιο μού είχε παρουσιάσει μια τέτοια πρόταση, θα την είχα εγκρίνει προ πολλού», απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος ανακινεί κατά καιρούς το θέμα της επαναφοράς της θανατικής ποινής που καταργήθηκε το 2014.

Από το κελί του σε φυλακή της Αδριανούπολης (βορειοδυτικά), ο Ντεμιρτάς, ένας 45χρονος χαρισματικός δικηγόρος, προσπαθεί όσο μπορεί να διεξαγάγει προεκλογική εκστρατεία, υπολογίζοντας στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και στον ακτιβισμό των μελών του HDP.

Αντέδρασε σήμερα μέσω του Twitter στις αυξανόμενες επιθέσεις του Ερντογάν κάνοντας λόγο για «επονείδιστες συκοφαντίες». «Απέναντι στη μικροπρέπειά σας, ο λαός θα δώσει στο όνομά μου την πιο περιφανή απάντηση στις κάλπες στις 24 Ιουνίου», είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη θα δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων

Διεθνή / Ιράν: Ο όρος για να δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του

Απευθυνόμενος στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, την αποκαλούμενη ομάδα Ε3, ο Ιρανός ΥΠΕΞ τονίζει: «Αν δεν αδράξουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές»
LIFO NEWSROOM
Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

Διεθνή / Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

«Προειδοποίησα τη Χαμάς για τις συνέπειες που θα έχει η άρνησή της, αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση, δεν θα υπάρξει άλλη» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη συμφωνία περί ανταλλαγής ομήρων
LIFO NEWSROOM
Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

Διεθνή / Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

​​​​​​​Microsoft και NetBlocks επιβεβαιώνουν βλάβες σε καλωδιακά συστήματα στην Ερυθρά Θάλασσα – Χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και τα ΗΑΕ επηρεάστηκαν με χαμηλές ταχύτητες και διακοπές.
LIFO NEWSROOM
Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Διεθνή / Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Ο 15χρονος Κάρολο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία το 2006, αγιοκατατάχθηκε από τον Πάπα Λέοντα. Ακολουθώντας όλα τα στάδια της Καθολικής Εκκλησίας, έγινε ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials
LIFO NEWSROOM
Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Διεθνή / Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Η αστυνομία καταγγέλλει βία και οι διαδηλωτές μιλούν για καταστολή - Το πρώτο κύμα συλλήψεων σημειώθηκε μόλις 12 λεπτά μετά την επίσημη έναρξη της πορείας
LIFO NEWSROOM
Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Διεθνή / Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Πέρα από την πρωτεύουσα, εκρήξεις συγκλόνισαν την κεντρική πόλη Κρεμεντσούκ, όπου σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, καθώς και την Κριβίι Ριχ, στόχος χτυπημάτων σε υποδομές μεταφορών και πόλης
LIFO NEWSROOM
Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Διεθνή / Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Ο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία μόλις 15 ετών, είχε γίνει γνωστός για την αγάπη του στην τεχνολογία και ιδιαίτερα για τη δημιουργία ιστοσελίδων που κατέγραφαν «θαύματα» με σκοπό τη διάδοση της καθολικής διδασκαλία
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια