Η CIA προειδοποιεί ότι ο Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία

Η CIA προειδοποιεί ότι ο Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία Facebook Twitter
0

Ο διευθυντής της CIA προειδοποίησε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό ή μικρής ισχύος πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία, λόγω της «πιθανής απόγνωσης», δεδομένων των προβλημάτων που έχει αντιμετωπίσει στον πόλεμο. 

Ο Γουίλιαμ Μπερνς, που έχει διατελέσει πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία είπε ότι η πιθανή πυροδότηση τέτοιου όπλου, ακόμη και ως προειδοποίηση, είναι μια πιθανότητα για την οποία η Ουάσινγκτον παραμένει «πολύ ανήσυχη». Όμως, σημείωσε, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δει αποδείξεις ότι επίκειται μια τέτοια κίνηση, παρά τη ρητορική απειλών του Κρεμλίνου. 

«Δεδομένης της πιθανής απόγνωσης του Πούτιν και της ρωσικής ηγεσίας, λόγω των εμποδίων που έχουν αντιμετωπίσει έως τώρα, στρατιωτικά, κανένας από εμάς δεν μπορεί να πάρει ελαφριά την απειλή για μια πιθανή καταφυγή σε τακτικά πυρηνικά όπλα ή πυρηνικά όπλα μικρής ισχύος», δήλωσε ο Μπερνς απαντώντας σε ερωτήσεις έπειτα από ομιλία του στο Georgia Institute of Technology.

Τα τακτικά όπλα, που κάποιες φορές αποκαλούνται «πυρηνικά του πεδίου μάχης» είναι μικρότερα όπλα που μπορούν να εκτοξευθούν από ολμοβόλο ή ακόμη και να εκραγούν όπως μία νάρκη, σε αντίθεση με τα «στρατηγικά» όπλα που τοποθετούνται σε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Τα μικρής ισχύος πυρηνικά όπλα έχουν σχεδιαστεί για να προκαλούν μια σχετικά μικρή έκρηξη, που κάποιες φορές «θολώνει» τις διαφορές ανάμεσα σε συμβατικά και πυρηνικά όπλα, σημειώνουν οι New York Times. 

Ειδικοί εκτιμούν ότι η Ρωσία διαθέτει περίπου 2.000 τακτικά και μικρής ισχύος πυρηνικά όπλα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις εναέριες, ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις, σύμφωνα με το Reuters. 

Ο Γουίλιαμ Μπερνς είπε ακόμη ότι ο Τζο Μπάιντεν τον έστειλε στη Μόσχα τον Νοέμβριο, προκειμένου «να εκφράσω απευθείας στον Πούτιν και σε αρκετούς από τους στενότερους συμβούλους του τη βαθιά ανησυχία μας για τον σχέδιά του για πόλεμο και τις συνέπειες για τη Ρωσία, αν προχωρούσε». 

«Προβληματίστηκα με αυτά που άκουσα», συνέχισε ο Μπερνς, επισημαίνοντας ότι αν και ο Πούτιν δεν είχε πάρει την τελική απόφαση, φαινόταν πεπεισμένος ότι οι δυνάμεις του «θα πετύχαιναν μια γρήγορη, αποφασιστική νίκη, με το ελάχιστο κόστος». 

Ο Πούτιν πίστευε ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον ήταν απασχολημένοι με την εγχώρια πολιτική τους και ότι είχε ένα «προστατευμένο από τις κυρώσεις» πολεμικό «ταμείο», με αποθέματα ξένου συναλλάγματος. «Αποδείχθηκε ότι έκανε λάθος σε όλα αυτά», συμπλήρωσε. 

Επίσης, εκτίμησε ότι η αποκάλυψη των προθέσεων του Πούτιν, από Αμερικανούς αξιωματούχους πληροφοριών, πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, έκανε δυσκολότερο για τον Ρώσο πρόεδρο να κρύψει την «ωμή βαρβαρότητα» των δυνάμεών του στην Ουκρανία, που θυμίζει τη ζημιά που προκάλεσαν τα ρωσικά στρατεύματα στην Τσετσενία τη δεκαετία του ‘90. 

Χαρακτήρισε φριχτά τα εγκλήματα των Ρώσων στην Μπούσα, ενώ περιέγραψε τον Πούτιν ως έναν «ρεβανσιστή», «ξεροκέφαλο», «απόστολο της αντεκδίκησης», που για χρόνια ήταν βυθισμένος σε ένα «εκρηκτικό μείγμα παραπόνων, φιλοδοξίας και ανασφάλειας» και «καθημερινά δείχνει πως μια δύναμη σε πτώση μπορεί να είναι εξίσου αποσταθεροποιητική με μια δύναμη σε άνοδο».

Αμερικανός αξιωματούχος στο Κίεβο

Στο μεταξύ τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο και ο σύμβουλός του για την Εθνική Ασφάλεια, Τζέικ Σάλιβαν, παραδέχθηκαν χθες ότι ο Λευκός Οίκος συζητά την αποστολή ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου στο Κίεβο, σε ένδειξη συμπαράστασης στην κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Ο Λευκός Οίκος, είπε ο Σάλιβαν, για λίγο σκέφτηκε να ταξιδέψει ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος στην Ουκρανία, αλλά σύντομα έγινε σαφές «τι είδους παρουσία θα απαιτούσε αυτό» για να προστατευθεί η ασφάλειά του και η ιδέα απορρίφθηκε. 

Ο Σάλιβαν αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι μπορεί να ταξιδέψει στο Κίεβο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν ή ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν. «Αν και όταν συμβεί αυτό, θέλουμε να σιγουρευτούμε ότι θα γίνει με πολύ ασφαλή τρόπο», είπε μόνο. 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM
«Τραμπική» τρέλα στα σύνορα των ΗΠΑ: Γιατί «έκοψαν» την επιστροφή μόνιμου κατοίκου από τον Καναδά

Διεθνή / «Τραμπική» τρέλα στα σύνορα των ΗΠΑ: Γιατί «έκοψαν» την επιστροφή μόνιμου κατοίκου από τον Καναδά

Μην επιστρέψεις γιατί θα συλληφθείς, είπαν στον Κρις Λάντρι οι αρχές - Επικαλούνται καταδίκες του 2007 για κατοχή μαριχουάνας και δεν επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα σε μόνιμο κάτοικο, πατέρα πέντε παιδιών από τον Καναδά, που μάλιστα, υποστήριξε τον Τραμπ στις εκλογές
LIFO NEWSROOM
Θανατηφόρο κρούσμα πανώλης στις ΗΠΑ: Άγνωστο το πώς μολύνθηκε το θύμα

Διεθνή / Θανατηφόρο κρούσμα πανώλης στις ΗΠΑ: Άγνωστο το πώς μολύνθηκε το θύμα

Η βουβωνική πανώλη - γνωστή για τη θανάτωση εκατομμυρίων στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα - είναι πλέον σπάνια, αλλά εξακολουθούν να αναφέρονται ορισμένα περιστατικά σε αγροτικές περιοχές των δυτικών ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα – Παλαιστίνιοι προειδοποιούν για κατάρρευση

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα - Παλαιστίνιοι προειδοποιούν για κατάρρευση

Το Ισραήλ φέρεται να χρησιμοποίησε τους πρόσφατους γύρους συνομιλιών ως «μέσο καθυστέρησης» για να διευκολύνει την επίσκεψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον, καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι
LIFO NEWSROOM
«Ήξερα ότι θα νικούσα»: Ο Μαχμούντ Χαλίλ μιλά για τις άθλιες συνθήκες κράτησης από την ICE

Διεθνή / «Ήξερα ότι θα νικούσα»: Ο Μαχμούντ Χαλίλ μιλά για τις άθλιες συνθήκες κράτησης από την ICE

«Ήταν μια πολύ, πολύ απάνθρωπη εμπειρία, για κάποιον που δεν κατηγορήθηκε για κανένα έγκλημα» - Άθλιο φαγητό, συνθήκες ψύχους και ψυχολογική πίεση - Δεν θα τους συγχωρήσω που δεν μου επέτρεψαν να παραστώ στη γέννηση του γιου μου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Διεθνή / ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχε ακυρώσει τις συμφωνίες που επέτρεπαν στον Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ και δύο συγκατηγορούμενούς του να ομολογήσουν την ενοχή τους προκειμένου να αποφύγουν τη θανατική ποινή
LIFO NEWSROOM