Ο Δανός εφευρέτης Πίτερ Μάντσεν αρνήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι σκότωσε τη δημοσιογράφο Κιμ Βαλ

Ο Δανός εφευρέτης Πίτερ Μάντσεν αρνήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι σκότωσε τη δημοσιογράφο Κιμ Βαλ Facebook Twitter
EPA
0

Ο Δανός εφευρέτης Πίτερ Μάντσεν, ο οποίος δικάζεται για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Κιμ Βαλ μέσα στο υποβρύχιό του, το 2017, υποστήριξε σήμερα ότι η νεαρή γυναίκα πέθανε επειδή εισέπνευσε τοξικά αέρια κατά τη διάρκεια μιας αιφνίδιας αποσυμπίεσης του σκάφους.


Ο Μάντσεν ισχυρίστηκε ότι λόγω τεχνικής βλάβης η Βαλ εγκλωβίστηκε μέσα στο υποβρύχιο το οποίο γέμιζε με μονοξείδιο του άνθρακα ενώ ο ίδιος βρισκόταν στο κατάστρωμα και αδυνατούσε να επέμβει για να την σώσει.

Μετά την εξαφάνιση της γυναίκας και πριν την ανεύρεση της σορού της, ο εφευρέτης είχε αλλάξει δύο φορές την κατάθεσή του, σχετικά με τις συνθήκες θανάτου της Βαλ - αφού πρώτα είχε υποστηρίξει πως την είχε αφήσει σώα και αβλαβή σε κάποια προβλήτα. 

Ο Δανός εφευρέτης Πίτερ Μάντσεν αρνήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι σκότωσε τη δημοσιογράφο Κιμ Βαλ Facebook Twitter
Η Κιμ Βαλ (EPA)


«Προσπάθησα να εξηγήσω στην Κιμ πίσω από την μπουκαπόρτα πώς να σταματήσει τις μηχανές, επί 5-15 λεπτά προσπαθούσα να μπω μέσα για να την βοηθήσω. Όταν τελικά κατάφερα να ανοίξω την μπουκαπόρτα, με χτύπησε στο πρόσωπο ένα κύμα καυτού αέρα. Την βρήκα αναίσθητη σστο πάτωμα, έμεινα κοντά της και προσπάθησα να την συνεφέρω», λέει τώρα στην κατάθεσή του.


Αφού κατάλαβε ότι η δημοσιογράφος ήταν νεκρή, ισχυρίστηκε ότι αποφάσισε να αυτοκτονήσει αλλά στο τέλος, «κοιμήθηκε δίπλα της επί δύο ώρες».


Από τη νεκροψία δεν έχει εξακριβωθεί η αιτία θανάτου της Βαλ. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές η γυναίκα πιθανότατα στραγγαλίστηκε ενώ βρέθηκαν αρκετά τραύματα και στη βουβωνική της περιοχή. 


Ο Μάντσεν συνελήφθη στις 11 Αυγούστου 2017 αφού προσπάθησε να βυθίσει το υποβρύχιό του. Ομολόγησε ότι αποκεφάλισε το πτώμα της Βαλ και το πέταξε στη θάλασσα αλλά αρνείται ότι την κακοποίησε σεξουαλικά και ότι στη συνέχεια την σκότωσε. Επιμένει ότι ο θάνατός της οφείλεται σε ατύχημα.


Στο δικαστήριο διαβάστηκαν σήμερα και τα τελευταία μηνύματα που είχε ανταλλάξει η Βαλ με τον αρραβωνιαστικό της, το βράδυ της 10ης Αυγούστου, αφού μπήκε στο υποβρύχιο ενώ εκείνος είχε μείνει στην ξηρά. 

«Είμαι ακόμη ζωντανή», αστειευόταν η δημοσιογράφος στις 20.15 το βράδυ. «Αλλά τώρα θα βουτήξουμε. Σ' αγαπώ». Κατόπιν, ένα τελευταίο μήνυμα, για τον Μάντσεν: «Έφερε ακόμη και καφέ και γλυκά».


Το πρωί της ίδιας ημέρας, λίγες ώρες πριν από την τραγωδία, ο Μάντσεν είχε αναζητήσει στο διαδίκτυο πληροφορίες για «αποκεφαλισμούς γυναικών». Στις 26 Ιουλίου είχε παρακολουθήσει και κάποια βίντεο.

Όταν ο εισαγγελέας τον ρώτησε γιατί, απάντησε ότι οι λόγοι δεν ήταν σεξουαλικοί. «Βλέπω αυτά τα βίντεο για να κλαίω και να δείχνω συναίσθημα», είπε.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Reuters: Θα καθυστερήσουν οι αποστολές αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στο Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν μέρος της πίεσης στα αποθέματα στο γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες δεν συνέβαλαν στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη επιταχύνει τα σχέδιά της για ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ - Όσα δήλωσαν οι ηγέτες των χωρών

Στη συνάντησή τους στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι ενδέχεται να εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μια αμυντική αποστολή, παρά το γεγονός ότι το Ιράν δήλωσε πως ανοίγει πλήρως τη θαλάσσια δίοδο
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ BREXIT ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM