Ο Βρετανός ΥΠΕΞ προειδοποίει για ένα «θυελλώδες Brexit»

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ προειδοποίει για ένα «θυελλώδες Brexit» Facebook Twitter
EPA
1

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τον κίνδυνο ενός «θυελλώδους διαζυγίου» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον Χαντ, δεν σημειώνεται πρόοδος τρεις μήνες πριν από το προβλεπόμενο τέλος των διαπραγματεύσεων που υποτίθεται ότι θα καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Μια αποτυχία, η οποία θα οδηγούσε στη βίαιη διακοπή των εμπορικών γεφυρών με την ΕΕ στα τέλη Μαρτίου 2019, θα είχε «βαθιές επιπτώσεις στις σχέσεις ανάμεσα στη Βρετανία και τις χώρες της ΕΕ για μια γενιά», δήλωσε ο Χαντ στη διάρκεια επίσκεψής του στη Βιέννη.

«Ο κίνδυνος ενός θυελλώδους διαζυγίου είναι πραγματικός και θα αποτελούσε ένα τεράστιο γεωστρατηγικό λάθος», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών αφού συναντήθηκε με την αυστριακή ομόλογό του Κάριν Κνάισλ, η χώρα της οποίας ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

Η έκβαση των συνομιλιών για το Brexit, που υποτίθεται ότι θα καταλήξουν σε μια συμφωνία διαζυγίου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου πριν από την αποχώρηση που είναι προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου 2019, εξακολουθεί να παραμένει αβέβαιη, καθώς οι Βρυξέλλες παραμένουν αμετακίνητες στις κόκκινες γραμμές τους.

Ο Χαντ, ο οποίος βρίσκεται στον τελευταίο σταθμό μιας μίνι περιοδείας που τον οδήγησε επίσης στο Πεκίνο και το Παρίσι, παραδέχθηκε πως η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ο «ορθός και νόμιμος» τρόπος.

Όμως «στο τέλος το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων θα αφορά τις ευρωπαϊκές χώρες, από τις οποίες η Επιτροπή έλαβε την εντολή της», υπογράμμισε, την ώρα που το Λονδίνο έχει κατηγορηθεί ότι επιχειρεί να προκαλέσει ρωγμές στη συναίνεση των 27.

Η Κνάισλ υπογράμμισε πάντως ότι παρά τις διαφορές σε ζητήματα όπως αυτό της μετανάστευσης, η ΕΕ επιδεικνύει «υψηλό βαθμό συνοχής» αναφορικά με το θέμα του Brexit.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχομένως η δυνατότητα να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις, ο Χαντ δήλωσε ότι το σενάριο αυτό είναι «πολύ απίθανο».

«Ο κόσμος θα ανησυχούσε αν υπήρχε καθυστέρηση στην ημερομηνία του Brexit» η οποία θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως «ένα είδος σχεδίου για να αποφευχθεί η αποχώρηση από την ΕΕ», διευκρίνισε.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πρόκειται να συναντήσει την Παρασκευή τον Εμανουέλ Μακρόν στο φρούριο της Μπρεγκανσόν, στη νοτιοανατολική Γαλλία, όπου ο Γάλλος πρόεδρος περνά τις διακοπές του.

Θα έχουν μια συνάντηση εργασίας και θα ακολουθήσει ιδιωτικό δείπνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει προστασία από την απέλαση και άδειες εργασίας για συζύγους Αμερικανών πολιτών

Διεθνή / Ο Μπάιντεν νομιμοποιεί τους μετανάστες συζύγους Αμερικανών πολιτών

Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι περισσότεροι από 500.000 σύζυγοι Αμερικανών πολιτών θα επωφεληθούν, αλλά και επιπλέον 50.000 νέοι κάτω των 21 ετών των οποίων ο γονέας είναι παντρεμένος με Αμερικανό πολίτη
NEWSROOM