Ο Αναστασιάδης δίνει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της διάσκεψης για το Κυπριακό

Ο Αναστασιάδης δίνει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της διάσκεψης για το Κυπριακό Facebook Twitter
0

Αποσπάσματα του κρίσιμου δείπνου της 6ης Ιουλίου, στο ελβετικό θέρετρο Κραν Μοντανά, θα δώσει, όπως ανακοινώθηκε, σήμερα στην δημοσιότητα ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Τη δημοσιοποίηση των πρακτικών προανήγγειλε προχθές ο ίδιος ο Κύπριος πρόεδρος, δηλώνοντας ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα «τόσο τα δικά μας όσο και τα δικά τους (Ηνωμένων Εθνών) πρακτικά, με πάσα λεπτομέρεια, για να αποκαλυφθεί επιτέλους ποιος λέει την αλήθεια».


Ωστόσο, ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, αποσαφήνισε στο ΡΙΚ ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα αποσπάσματα των πρακτικών, τα οποία ο ίδιος κράτησε. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προχωρεί "ελαφρά την καρδία" στη δημοσιοποίηση πρακτικών από το δείπνο της 6ης Ιουλίου, αλλά γιατί είναι υποχρεωμένος να το πράξει» δήλωσε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής.


Έίπε ότι μόνο αυτός συνόδευσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο δείπνο και πρόσθεσε ότι κρατούσε πρακτικά, σχεδόν κατά λέξη, όπως συνηθίζει κάθε φορά, «χωρίς ποτέ να τον αμφισβητήσει κάποιος». Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς κατατέθηκε από το προηγούμενο βράδυ και ο πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν «ανοικτό χαρτί». Εκείνο που έμενε να διευκρινιστεί, είπε, ήταν οι θέσεις της τουρκικής πλευράς.
Επίσης, σημείωσε ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διέδιδε συνεχώς ότι υπέβαλε προτάσεις και ότι η τουρκική πλευρά είναι ένα βήμα μπροστά. Ωστόσο, πρόσθεσε, «η κάθαρση ήρθε στο δεύτερο μέρος του δείπνου, όταν τόνισε (σ.σ. ο Τσαβούσογλου) πως οι θέσεις του δεν αλλάζουν και ότι παραμένουν η Συνθήκη Εγγυήσεως και το επεμβατικό δικαίωμα».


Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, ο οποίος μίλησε, μετά τον κ. Μαυρογιάννη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το μόνο που θα επιτευχθεί με την αποσπασματική δημοσιοποίηση των πρακτικών της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να προκληθεί η έντονη οργή των Ηνωμένων Εθνών». Πρόκειται, είπε, για κάτι πρωτόγνωρο και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά ήταν εμπιστευτικές και «έπρεπε να ληφθεί η συγκατάθεση όλων των πλευρών για δημοσιοποίηση των πρακτικών». Ο κ. Κυπριανού υποστήριξε ότι σημασία δεν έχει τι λέει η ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά τι θα καταγραφεί από τα Ηνωμένα Έθνη για τα διαδραματισθέντα.


Εξάλλου, διερωτήθηκε, εφόσον τα πράγματα ήταν τόσο καθαρά, όπως υποστηρίζει το «κυβερνητικό στρατόπεδο», γιατί δεν απάντησε η Φεντερίκα Μογκερίνι, όταν προκλήθηκε χθες από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο κ. Κυπριανού απέδωσε «φλυαρία» στον κ. Μαυρογιάννη και είπε ότι θα είχε ενδιαφέρον να αναφέρει ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής ποιο ήταν το αποτέλεσμα της πρόσφατης μετάβασής του στη Νέα Υόρκη και τι κλίμα επικρατούσε στις συναντήσεις του με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ απειλεί την Κύπρο

Διεθνή / Λίβανος: Η Χεζμπολάχ απειλεί την Κύπρο

«Η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να θεωρήσει την Κύπρο ως εμπλεκόμενη στον πόλεμο εάν εξακολουθήσει να επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για στρατιωτικούς σκοπούς», ανέφερε ο Χασάν Νασράλα
NEWSROOM
Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν την ισχυρότερη συμφωνία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Διεθνή / Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν συμφωνία αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποσχέθηκε στον Πούτιν πλήρη υποστήριξη στον πόλεμο με την Ουκρανία - Η συμφωνία Ρωσίας-Βόρειας Κορέας χαρακτηρίζεται ως η ισχυρότερη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου
NEWSROOM
Με αγκαλιές και πλήθη που πανηγύριζαν υποδέχτηκε ο Κιμ Γιονγκ Ουν τον Πούτιν

Διεθνή / Με αγκαλιές και πλήθη που πανηγύριζαν υποδέχτηκε ο Κιμ Γιονγκ Ουν τον Πούτιν

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεπή και ακλόνητη υποστήριξή σας για τη ρωσική πολιτική, μεταξύ άλλων και προς την ουκρανική κατεύθυνση» δήλωσε ο Πούτιν, κατά την έναρξη των συνομιλιών με τον Κιμ
NEWSROOM