Ο Αναστασιάδης δίνει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της διάσκεψης για το Κυπριακό

Ο Αναστασιάδης δίνει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της διάσκεψης για το Κυπριακό Facebook Twitter
0

Αποσπάσματα του κρίσιμου δείπνου της 6ης Ιουλίου, στο ελβετικό θέρετρο Κραν Μοντανά, θα δώσει, όπως ανακοινώθηκε, σήμερα στην δημοσιότητα ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Τη δημοσιοποίηση των πρακτικών προανήγγειλε προχθές ο ίδιος ο Κύπριος πρόεδρος, δηλώνοντας ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα «τόσο τα δικά μας όσο και τα δικά τους (Ηνωμένων Εθνών) πρακτικά, με πάσα λεπτομέρεια, για να αποκαλυφθεί επιτέλους ποιος λέει την αλήθεια».


Ωστόσο, ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, αποσαφήνισε στο ΡΙΚ ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα αποσπάσματα των πρακτικών, τα οποία ο ίδιος κράτησε. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προχωρεί "ελαφρά την καρδία" στη δημοσιοποίηση πρακτικών από το δείπνο της 6ης Ιουλίου, αλλά γιατί είναι υποχρεωμένος να το πράξει» δήλωσε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής.


Έίπε ότι μόνο αυτός συνόδευσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο δείπνο και πρόσθεσε ότι κρατούσε πρακτικά, σχεδόν κατά λέξη, όπως συνηθίζει κάθε φορά, «χωρίς ποτέ να τον αμφισβητήσει κάποιος». Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς κατατέθηκε από το προηγούμενο βράδυ και ο πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν «ανοικτό χαρτί». Εκείνο που έμενε να διευκρινιστεί, είπε, ήταν οι θέσεις της τουρκικής πλευράς.
Επίσης, σημείωσε ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διέδιδε συνεχώς ότι υπέβαλε προτάσεις και ότι η τουρκική πλευρά είναι ένα βήμα μπροστά. Ωστόσο, πρόσθεσε, «η κάθαρση ήρθε στο δεύτερο μέρος του δείπνου, όταν τόνισε (σ.σ. ο Τσαβούσογλου) πως οι θέσεις του δεν αλλάζουν και ότι παραμένουν η Συνθήκη Εγγυήσεως και το επεμβατικό δικαίωμα».


Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, ο οποίος μίλησε, μετά τον κ. Μαυρογιάννη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το μόνο που θα επιτευχθεί με την αποσπασματική δημοσιοποίηση των πρακτικών της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να προκληθεί η έντονη οργή των Ηνωμένων Εθνών». Πρόκειται, είπε, για κάτι πρωτόγνωρο και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά ήταν εμπιστευτικές και «έπρεπε να ληφθεί η συγκατάθεση όλων των πλευρών για δημοσιοποίηση των πρακτικών». Ο κ. Κυπριανού υποστήριξε ότι σημασία δεν έχει τι λέει η ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά τι θα καταγραφεί από τα Ηνωμένα Έθνη για τα διαδραματισθέντα.


Εξάλλου, διερωτήθηκε, εφόσον τα πράγματα ήταν τόσο καθαρά, όπως υποστηρίζει το «κυβερνητικό στρατόπεδο», γιατί δεν απάντησε η Φεντερίκα Μογκερίνι, όταν προκλήθηκε χθες από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο κ. Κυπριανού απέδωσε «φλυαρία» στον κ. Μαυρογιάννη και είπε ότι θα είχε ενδιαφέρον να αναφέρει ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής ποιο ήταν το αποτέλεσμα της πρόσφατης μετάβασής του στη Νέα Υόρκη και τι κλίμα επικρατούσε στις συναντήσεις του με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΣΧΕΔΙΟ 10 ΣΗΜΕΙΩΝ

Διεθνή / Ιράν: Το σχέδιο 10 σημείων για την εκεχειρία και οι βασικές διαφωνίες με τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα, το σχέδιο θέτει ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου την αποδοχή συγκεκριμένων όρων, αρκετοί από τους οποίους έχουν απορριφθεί στο παρελθόν από τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΑ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ

Διεθνή / «Θέλω να κάνω τον εαυτό μου περιττό»: Ένας βουλευτής μάχεται για την αυτοκυβέρνηση της Γροιλανδίας

Ο νεοεκλεγμένος βουλευτής Qarsoq Høegh-Dam, φιλοδοξεί να κάνει τον ρόλο του «περιττό», μεταφέροντας σταδιακά την εξουσία από την Κοπεγχάγη στη Γροιλανδία και προωθώντας την πλήρη αυτοκυβέρνηση του νησιού
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Έρευνα: Σε ποια χώρα της Ευρώπης βρίσκονται οι πιο αγχωμένοι εργαζόμενοι - Τι ισχύει για την Ελλάδα

Μια νέα μελέτη που καλύπτει 160 χώρες συγκρίνει τα επίπεδα άγχους στην Ευρώπη με αυτά του υπόλοιπου κόσμου, καταλήγοντας σε ένα μείγμα καλών και κακών ειδήσεων για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες της γηραιάς ηπείρου
THE LIFO TEAM
Η δημοπρασία που φέρνει το design στο πιο ακριβό του σημείο

Διεθνή / Όλα όσα κρύβει η πώληση της συλλογής Γκούντσμπουργκ, η δημοπρασία design που μπορεί να γράψει ιστορία

Καθρέφτες της Κλοντ Λαλάν, έπιπλα του Ρουλμάν και του Ζαν Ρουαγιέρ, αλλά και έργα των Ρόθκο, Πικάσο και Πωλ Κλέε, συνθέτουν μια συλλογή που φέρνει ξανά στο προσκήνιο το κύρος και τη δύναμη του design.
THE LIFO TEAM