«Ο αναγκαστικός τοκετός είναι σκλαβιά»: Η Μάργκαρετ Άτγουντ μιλά για το δικαίωμα στην άμβλωση

«Ο αναγκαστικός τοκετός είναι σκλαβιά»: Η Μάργκαρετ Άτγουντ μιλά για το δικαίωμα στην άμβλωση Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/MICHAEL REYNOLDS
0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κινείται προς ακύρωση ιστορικής απόφασης για τις αμβλώσεις, προκαλώντας κύμα διαμαρτυριών και ανησυχίας για τις επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία όλων εκείνων των γυναικών που θα καταφεύγουν σε ακραίες λύσεις για να διακόψουν την κύησή τους.

Ο βρετανικός Guardian φιλοξενεί άρθρο της Καναδής ποιήτριας, μυθιστοριογράφου, κριτικού λογοτεχνίας, δοκιμιογράφου, δασκάλας, περιβαλλοντικής ακτιβίστριας και εφευρέτη Μάργκαρετ Άτγουντ, η οποία διερωτάται: «Σε τι είδους χώρα θέλουμε να ζούμε; Μία στην οποία ο κάθε πολίτης είναι ελεύθερος να αποφασίζει για το δικό του ή το δικό της σώμα ή μία στην οποία ο μισός πληθυσμός είναι ελεύθερος και ο άλλος μισός σκλαβωμένος;».

Οι γυναίκες που δεν έχουν δικαίωμα να αποφασίσουν εάν θέλουν ή όχι να αποκτήσουν ένα παιδί, είναι, πράγματι, σκλαβωμένες, παρατηρεί. Το κράτος, όπως συνεχίζει, αποκτά κυριότητα στο σώμα τους και καταλαμβάνει τα δικαιώματά τους. 

Η μόνη, ανάλογη, συνθήκη για τους άνδρες είναι η κατάταξη στον στρατό, παρατηρεί. Και παρότι και στις δύο περιπτώσεις η ζωή του ατόμου τίθεται σε κίνδυνο η θητεία συνοδεύεται από παροχές όπως τροφή και ρουχισμό. 

Μία γυναίκα που αναγκάζεται να φέρει στον κόσμο ένα παιδί θα πρέπει να λαμβάνει και την ανάλογη στήριξη. Για τη γέννα και την ύστερη ανατροφή του μωρού. 

Άλλο ένα ερώτημα που θέτει η Άτγουντ είναι γιατί, αφού το κράτος είναι υπέρμαχο της οικογένειας και των δικαιωμάτων των παιδιών, δεν βοηθάει τις πολύτεκνες οικογένειες που ζουν μέσα στη φτώχεια; 

Όταν μία γυναίκα παρέχει μία υπηρεσία στο κράτος, και δη χωρίς τη θέλησή της, τότε θα πρέπει να πληρώνεται για αυτή. Εάν ο στόχος είναι να παταχθεί η υπογεννητικότητα, τότε οι γυναίκες θα ανταποκριθούν, σίγουρα, αλλά με τους κατάλληλους όρους, υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με την ίδια, το κράτος δεν είναι διατεθειμένο να ανταποκριθεί στην ανάγκη αυτή και άρα χρησιμοποιεί το «φτηνό κόλπο» του εξαναγκασμού των γυναικών να αποκτήσουν μωρά και στη συνέχεια να πληρώνουν οι ίδιες το κόστος. «Όπως είπα, σκλαβιά». 

«Κανείς δεν αναγκάζει τις γυναίκες να κάνουν αμβλώσεις. Κανείς, επίσης, δεν πρέπει να τις υποχρεώνει να γεννήσουν».

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει δραματικά την αγορά εργασίας: Απολύσεις, ανακατατάξεις και νέες προκλήσεις

Διεθνή / Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει δραματικά την αγορά εργασίας: Απολύσεις, ανακατατάξεις και νέες προκλήσεις

Περίπου οι μισοί εργαζόμενοι στις ΗΠΑ φοβούνται ότι η AI θα αυτοματοποιήσει τις θέσεις τους, ενώ λίγοι πιστεύουν ότι μακροπρόθεσμα η AI θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: Έκθεση για τις Βίβιαν Γουέστγουντ και Ρέι Καβακούμπο στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας

Διεθνή / Αυστραλία: Έκθεση για τις Βίβιαν Γουέστγουντ και Ρέι Καβακούμπο στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας

την έκθεση Westwood | Kawakubo, παρουσιάζονται 140 σχέδια από τη μεγάλη συλλογή μόδας του Μουσείου, συμπληρωμένα με δάνεια από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, το V&A του Λονδίνου και το Palais Galliera στο Παρίσι
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ με το νέο κόμμα θέλει να σπάσει το «μονοπώλιο» εξουσίας Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών

Διεθνή / Ο Μασκ με στρατηγική Επαμεινώνδα θέλει να σπάσει το «μονοπώλιο» εξουσίας Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών

«Όταν πρόκειται για την χρεοκοπία της χώρας μας μέσω σπατάλης και διαφθοράς, ζούμε σε ένα μονοκομματικό σύστημα, όχι σε μια δημοκρατία» ανέφερε ο Μασκ
LIFO NEWSROOM
Γουόλτερ Ματάου: Ο «Υπέροχος Απατεώνας» με την μπρουτάλ φάτσα και το τεράστιο ατσούμπαλο σώμα

Διεθνή / Γουόλτερ Ματάου: Ο «Υπέροχος Απατεώνας» με την μπρουτάλ φάτσα και το τεράστιο ατσούμπαλο σώμα

Ο Γουόλτερ Ματάου που υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους καρατερίστες του Χόλιγουντ έφτασε στην κορυφή δημιουργώντας ένα επιτυχημένο κινηματογραφικό ντουέτο με τον Τζακ Λέμον
LIFO NEWSROOM