Ο Αμπάς δήλωσε έτοιμος για συνάντηση με Νετανιάχου, υπό την αιγίδα Τραμπ

Ο Αμπάς δήλωσε έτοιμος για συνάντηση με Νετανιάχου, υπό την αιγίδα Τραμπ Facebook Twitter
Ο Αμπάς συναντήθηκε με τον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, στην Ουάσινγκτον.
0

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε πως αναμένει «σύντομα» να υποδεχθεί τον Ντόναλντ Τραμπ στα Παλαιστινιακά Εδάφη και είπε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπό την αιγίδα του αμερικανού προέδρου.


Ο Τραμπ αποδέχθηκε την πρόσκληση για επίσκεψη των Παλαιστινίων «και αναμένουμε τώρα την επίσκεψή του σύντομα στη Βηθλεέμ», είπε σήμερα ο Αμπάς.


Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει την Πέμπτη ότι θα μεταβεί στα τέλη Μαΐου στο Ισραήλ, στο πλαίσιο μιας περιοδείας η οποία θα περιλαμβάνει επίσης τη Σαουδική Αραβία, το Βατικανό, τις Βρυξέλλες και την Ιταλία, αλλά δεν είχε αναφερθεί σαφώς σε μια επίσκεψη στα Παλαιστινιακά Εδάφη.


Ο Αμπάς πρόσθεσε πως κατά τη συνάντηση που είχε με τον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον,  «του είπαμε πως είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί του και να συναντηθούμε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό υπό την αιγίδα του για να οικοδομήσουμε την ειρήνη»,

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, από κοινού με τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. 

Από την πλευρά του ο γερμανός πρόεδρος, ο οποίος επισκέπτεται τα Παλαιστινιακά Εδάφη μετά το Ισραήλ, επανέλαβε την προσήλωσή του σε μία λύση δύο κρατών. «Κατά την άποψή μας δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μέσω διαπραγματεύσεων», επέμεινε, υποστηρίζοντας πως «καθίσταται επείγον να τεθούν σε εφαρμογή οι προτάσεις προκειμένου» να σχηματοποιηθεί αυτή η λύση. «Το επείγον της κατάστασης, ο καιρός που περνά και οι αλλαγές που παρατηρούνται επί του πεδίου καθιστούν επιτακτικό αυτή η προσεχής προσπάθεια να είναι επιτυχής».


Οι Αμπάς και Νετανιάχου δεν έχουν συναντηθεί απευθείας από το 2010, ενώ η προσπάθεια για την επίλυση μιας από τις πιο μακρόχρονες συγκρούσεις διεθνώς βρίσκεται σε τέλμα μετά την αποτυχία, τον Απρίλιο του 2014, μιας διπλωματικής πρωτοβουλίας των ΗΠΑ.


Ο Τραμπ, που περηφανεύεται για το παρελθόν του ως επιχειρηματία, έχει εκφράσει πολλές φορές τη βούλησή του να προεδρεύσει σε μια συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και στους Παλαιστινίους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Xinhua

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιδιότυπη συμμαχία Τραμπ-Ερντογάν δοκιμάζεται: Συρία, Ισραήλ και τα F-35 στο επίκεντρο

Διεθνή / Η ιδιότυπη συμμαχία Τραμπ-Ερντογάν δοκιμάζεται: Συρία, Ισραήλ και τα F-35 στο επίκεντρο

Η «εξαιρετική» σχέση Τραμπ-Ερντογάν περνά δύο κρίσιμες δοκιμασίες: τις εντάσεις στη Συρία με το Ισραήλ και το μπλοκαρισμένο deal για τα F-35 - Ο ρόλος των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του Κογκρέσου
LIFO NEWSROOM
Στροφή του Πούτιν σε διώξεις για διαφθορά: Aπόπειρα απόκρυψης στρατιωτικών αποτυχιών;

Διεθνή / Στροφή του Πούτιν σε διώξεις για διαφθορά: Aπόπειρα απόκρυψης στρατιωτικών αποτυχιών;

Αυξάνονται οι υποθέσεις διαφθοράς κατά Ρώσων αξιωματούχων, την ώρα που ο Πούτιν επιχειρεί να κατευνάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις αποτυχίες στον πόλεμο με την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Τι άφησε πίσω του ο Χαλκ Χόγκαν

Διεθνή / Τι άφησε πίσω του ο Χαλκ Χόγκαν

Ο Χαλκ Χόγκαν, ο άνθρωπος που ανέδειξε την επαγγελματική πάλη, πέθανε σε ηλικία 71 ετών. Η κληρονομιά του ωστόσο παραμένει αμφιλεγόμενη, με ρατσιστικά σχόλια, κατάχρηση εξουσίας και μια δικαστική υπόθεση που συγκλόνισε τη δημοσιογραφία
LIFO NEWSROOM