«Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» φώναζε ο δράστης της επίθεσης στο Παρίσι - Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη

«Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» φώναζε ο δράστης της επίθεσης στο Παρίσι - Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη Facebook Twitter
EPA
1

Δύο νεκροί ανάμεσά τους ο δράστης και τέσσερις τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης με μαχαίρι από έναν άνδρα το Σάββατο το βράδυ στο Παρίσι, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ.

Η ταυτότητα του δράστη

O ένοπλος με το μαχαίρι που σκότωσε έναν περαστικό το βράδυ του Σαββάτου στο Παρίσι και τραυμάτισε άλλους τέσσερις, είναι Ρώσος ο οποίος γεννήθηκε το 1997 στη Τσετσενία, ανέφερε γαλλική δικαστική πηγή. Ο  δράστης φώναξε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος», επιτέθηκε εναντίον περαστικών και στη συνέχεια έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών.

Η μητέρα και ο πατέρας του έχουν προσαχθεί για ανάκριση από τη γαλλική αστυνομία, ανέφερε η ίδια πηγή.

Ο υπουργός, ο οποίος επισκέφτηκε τους τραυματίες της επίθεσης στο νοσοκομείο Ζωρζ Πομπιντού της γαλλικής πρωτεύουσας δήλωσε ότι: «ένας νεαρός άνδρας, 29 ετών, έχασε τη ζωή» του, συμπληρώνοντας ότι: «για ακόμη μια φορά τα νιάτα της Γαλλίας πέφτουν θύματα».

«Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» φώναζε ο δράστης της επίθεσης στο Παρίσι - Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη Facebook Twitter
EPA

Το χρονικό

Κραυγές και πανικός επικράτησαν κοντά στην Όπερα, στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας, στο 2ο διαμέρισμα, σε μια πολυσύχναστη συνοικία με μπαρ, εστιατόρια και θέατρα, λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ του Σαββάτου.

Στην οδό Μονσινί ένας άνδρας, φωνάζοντας «Ο Θεός είναι μεγάλος» σκότωσε με μαχαίρι έναν περαστικό και τραυμάτισε τέσσερις ακόμη, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας, ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές.

Δηλώσεις Μακρόν

«Η Γαλλία δεν θα υποχωρήσει ούτε σπιθαμή ενάντια στους εχθρούς της ελευθερίας», δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά την επίθεση, επαινώντας τους αστυνομικούς που «εξουδετέρωσαν τον τρομοκράτη».

Η πρώτη κλήση στην αστυνομία έγινε στις 20:47, τοπική ώρα (21:47, ώρα Ελλάδας) και οι αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν στο σημείο εντός 5 λεπτών και ο δράστης «εξουδετερώθηκε», εντός 9 λεπτών μετά την πρώτη κλήση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Ο εκπρόσωπος του συνδικάτου αστυνομικών, Ροκό Κοντεντό δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ο δράστης αφού επιτέθηκε στους περαστικούς με ένα μαχαίρι, επιχείρησε να επιτεθεί στην αστυνομία φωνάζοντας: «Θα σας σκοτώσω, θα σας σκοτώσω!».

Οι αστυνομικοί τότε τον πυροβόλησαν.

Ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολίν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αντιτρομοκρατική μονάδα της αστυνομίας ξεκίνησε μια έρευνα, λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο που λειτούργησε ο δράστης.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης σύμφωνα με το προπαγανδιστικό όργανο της τζιχαντιστικής οργάνωσης, πρακτορείο Amaq. Δεν παρέθεσε κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό αυτόν.

«Μας είπαν να μπούμε γρήγορα σε ένα μπαρ. Είχα περιέργεια και βγήκα ξανά έξω και είδα ένα άτομο στο έδαφος, σε απόσταση περίπου 200 μέτρα από μένα. Η αστυνομία, η πυροσβεστική και το ασθενοφόρο έφτασε», δήλωσε μια γυναίκα αυτόπτης μάρτυρας στον τηλεοπτικό σταθμό LCI.

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΡΜΠΑΝ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Κρίσιμες εκλογές στην Ουγγαρία: Όρμπαν vs Μαγιάρ - Τέλος εποχής ή 5η θητεία για τον σύμμαχο του Τραμπ;

Οι Ούγγροι άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες μπορεί να τερματίσουν την επί 16 χρόνια διακυβέρνηση της Ουγγαρίας από τον Βίκτορ Ορμπάν ή να τον διατηρήσουν για μια πέμπτη θητεία στην εξουσία
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΡΜΠΑΝ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Ουγγαρία: 100.000 νέοι σε συναυλία-κάλεσμα για την απομάκρυνση του Όρμπαν

Το πλήθος φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως το«Ρώσοι, φύγετε!», ένα σύνθημα από την εξέγερση του 1956 που επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς ο Όρμπαν έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.
THE LIFO TEAM
ΝΗΣΙΑ ΤΣΑΓΚΟΣ ΗΠΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ βάζουν «φρένο» στη συμφωνία για την παραχώρηση των νήσων Τσάγκος

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ αρχικά είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως «την καλύτερη δυνατή επιλογή», στη συνέχεια προειδοποίησε ότι το Λονδίνο κάνει «μεγάλο λάθος» παραχωρώντας τα νησιά
THE LIFO TEAM
ΤΖΟΓΟΣ ΖΑΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΥΧΗΣ

Διεθνή / Μελέτη: Οι ιθαγενείς της Αμερικής έπαιζαν παιχνίδια τύχης πριν από 12.000 χρόνια

Τα πρώτα ζάρια εμφανίστηκαν πριν από περίπου 12.000 χρόνια στις Μεγάλες Πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής, δηλαδή περισσότερα από 6.000 χρόνια πριν από τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα, σύμφωνα με τη μελέτη
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια