ΝΥΤ: Σαφές προβάδισμα Μπάιντεν έναντι Τραμπ - Μέσω τηλεδιάσκεψης το χρίσμα

ΝΥΤ: Σαφές προβάδισμα Μπάιντεν έναντι Τραμπ - Μέσω τηλεδιάσκεψης το χρίσμα Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Φαβορί στην πρόθεση ψήφου μεταξύ των μειονοτήτων και των γυναικών, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν καταγράφει προβάδισμα 14 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ

Η δημοσκόπηση δημοσιεύτηκε χθες, λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Με ποσοστό 50%, ο Τζο Μπάιντεν εξασφαλίζει άνετο προβάδισμα έναντι του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του (36%), βάσει της δημοσκόπησης που διεξήχθη από τους New York Times και το Siena College.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα επικρατεί στην πρόθεση ψήφου μεταξύ των γυναικών, των νέων ηλικίας 18-34 ετών και των μειονοτήτων, ιδίως των μαύρων και των ισπανόφωνων Αμερικανών. Η δημοσκόπηση καταδεικνύει, επίσης, ότι ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει έδαφος έναντι του Ντόναλντ Τραμπ μεταξύ των ανδρών ψηφοφόρων, των λευκών και των ηλικιωμένων, οι οποίοι βοήθησαν τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο να κερδίσει τις εκλογές του 2016.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έχει χάσει μεγάλο μέρος της στήριξης που είχε από το εκλογικό σώμα του, το οποίο του καταλογίζει ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας Covid-19, την οικονομική κρίση και την απάντησή του μπροστά στις διαδηλώσεις ενάντια στον ρατσισμό και την αστυνομική βία, που συγκλονίζουν τη χώρα μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Εντούτοις, ο Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί το προβάδισμα μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων χωρίς πανεπιστημιακή μόρφωση, που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των εκλογών, οι οποίες προβλέπονται για την 3η Νοεμβρίου.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ωστόσο, πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή, με τους New York Times να υπενθυμίζουν ότι το 2016, η Χίλαρι Κλίντον προηγείτο του Ντόναλντ Τραμπ στις πανεθνικές δημοσκοπήσεις, γεγονός που δεν τον εμπόδισε να νικήσει τις εκλογές.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη το διάστημα 17-22 Ιουνίου σε δείγμα 1.337 ψηφοφόρων, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Το περιθώριο λάθους είναι +/- 3%.

Τον Αύγουστο το χρίσμα, μέσω τηλεδιάσκεψης το συνέδριο των Δημοκρατικών

Ο Τζο Μπάιντεν θα παρευρεθεί για να αποδεχθεί το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος τον Αύγουστο, το οποίο ωστόσο θα διεξαχθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσαν σήμερα οι διοργανωτές.

Ο Μπάιντεν «προτίθεται να αποδεχθεί με υπερηφάνεια το χρίσμα από το κόμμα στο Μιλγουόκι» στο Ουισκόνσιν, δήλωσε η Τζεν Ο'Μάλεϊ Ντίλον.

Το συνέδριο προβλέπεται να διεξαχθεί από τις 17 ως τις 20 Αυγούστου στην Πολιτεία αυτή, την οποία είχε κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016 και οι Δημοκρατικοί θέλουν να ανακτήσουν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Έπειτα από διαβουλεύσεις με υγειονομικούς υπευθύνους, οι διοργανωτές συμπέραναν ότι «οι αντιπροσωπείες των Πολιτειών δεν θα πρέπει να κάνουν σχέδια για να μεταβούν στο Μιλγουόκι και θα πρέπει να οργανωθούν για τη διεξαγωγή επίσημων δραστηριοτήτων για το συνέδριο εξ αποστάσεως».

Τα συνέδρια των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων αποτελούν συνήθως μια σημαντική στιγμή της πολιτικής ζωής στις ΗΠΑ. «Η δύναμη της ηγεσίας έγκειται στην προσαρμογή της σε κάθε κατάσταση», δήλωσε ο Τομ Περέζ, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, ασκώντας κριτική στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. «Σε αντίθεση με αυτόν τον πρόεδρο, ο Τζο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν την υγεία και την ασφάλεια του αμερικανικού λαού», πρόσθεσε.

Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του νέου κορωνοϊού, πολλές συναντήσεις του συνεδρίου ακυρώθηκαν και οι Δημοκρατικοί προβλέπουν νέους τρόπους διαδραστικής επικοινωνίας με τους εκλέκτορές τους στο διαδίκτυο. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αναμένεται να λάβει το χρίσμα στην Φλόριντα και όχι στην Βόρεια Καρολίνα, όπως είχε αρχικά αναφερθεί.

Την ώρα που ο Μπάιντεν κάνει μια αθόρυβη προεκλογική εκστρατεία λόγω κορωνοϊού και παρέμεινε κλεισμένος στο σπίτι του για εβδομάδες σεβόμενος την καραντίνα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της Covid-19, ο Τραμπ πρόσφατα επέστρεψε στο βήμα των προεκλογικών συγκεντρώσεων, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις για τον SARS- CoV-2.

Η στάση αυτή δεν εμπόδισε ωστόσο τον πρώην αντιπρόεδρο του Μπαράκ Ομπάμα να πάρει το προβάδισμα έναντι του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ