Μέτρα για να αποτρέψει τον Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει ακόμα και σε έναν πυρηνικό πόλεμο ή να πραγματοποιήσει επίθεση στην Κίνα, φέρεται να έλαβε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, τόσο πριν όσο και μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο στις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με αποσπάσματα βιβλίου που κυκλοφορεί ο δημοσιογράφος της Washington Post, Μπομπ Γούντγουορντ.

 

Μετά τα δύο πρώτα βιβλία για τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο, τα «Fear» και «Rage», το «Peril» καλύπτει το τέλος της προεδρίας του Τραμπ και την έναρξη της θητείας του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

 

Ο Γούντγουορντ και ο Κόστα παρουσιάζουν τον στρατηγό Μαρκ Μίλι να είναι «βέβαιος ότι ο Τραμπ είχε υποστεί σοβαρή ψυχική διαταραχή μετά τις εκλογές», για την οποία επέμενε, χωρίς να παρουσιαζει συγκεκριμένα στοιχεία. Ο Μίλι φέρεται να πίστευε ότι ο πρόεδρος είχε γίνει «μανιακός», υιοθετώντας «ατελείωτες εκλογικές συνωμοσίες».

 

Σύμφωνα με αποσπάσματα του βιβλίου, ο στρατηγός έβαλε τους υφισταμένους του να υποσχεθούν ότι δεν θα υπάκουαν αμέσως σε μια πιθανή, ακραία εντολή του Τραμπ, κυρίως όσον αφορά τη χρήση πυρηνικών όπλων, μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

 

«Είναι τρελός. Το ξέρετε ότι είναι τρελός» φέρεται να είπε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι αναφερόμενη στον φόβο του αξιωματικού για έναν πυρηνικό πόλεμο με τον στρατηγό να απαντά «Συμφωνώ μαζί σας στα πάντα».