Ντόναλντ Τραμπ: «Δύσκολη» μια εμπορική συμφωνία με τον Καναδά μετά την πρόθεση αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης

Ντόναλντ Τραμπ: «Πολύ δύσκολη» μια εμπορική συμφωνία με τον Καναδά μετά την ανακοίνωση αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης Facebook Twitter
0

Η σύναψη διμερούς εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά έχει πλέον καταστεί «πολύ δύσκολη», σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Εχθές ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ ανακοίνωσε ότι η χώρα του προτίθεται να αναγνωρίσει επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Ο Καναδάς μόλις δήλωσε την υποστήριξή του για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Αυτό θα κάνει πολύ πιο δύσκολη την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μαζί τους», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στην πλατφόρμα Truth Social, στέλνοντας σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας.

Ο πρωθυπουργός Κάρνεϊ ανέφερε ότι ο Καναδάς σκοπεύει να προχωρήσει στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στη 80ή σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, τον Σεπτέμβριο του 2025, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «αναγκαία» για τη διατήρηση της προοπτικής λύσης δύο κρατών, στον απόηχο της κρίσης στη Γάζα, την οποία περιέγραψε ως «αφόρητη».

Ωστόσο, η καναδική αναγνώριση δεν είναι χωρίς προϋποθέσεις. Ο Κάρνεϊ τόνισε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή, υπό την ηγεσία του Μαχμούντ Αμπάς, θα πρέπει να προχωρήσει σε ελεύθερες εκλογές το 2026 και να υλοποιήσει σημαντικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Η δήλωση του Καναδού πρωθυπουργού ήρθε αμέσως μετά τη συνομιλία του με τον Μαχμούντ Αμπάς και ακολούθησε παρόμοιες κινήσεις από τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, την Τρίτη, και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, την προηγούμενη εβδομάδα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΟΑΤΚΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ

Διεθνή / Ακτιβιστές ΛΟΑΤΚΙ+ στην Καραϊβική χαιρετίζουν την ιστορική απόφαση δικαστηρίου που καταργεί νόμους της αποικιακής εποχής

«Προχωράμε προς τη σωστή κατεύθυνση» καθώς το ανώτατο δικαστήριο της Ανατολικής Καραϊβικής κρίνει αντισυνταγματικούς τους νόμους στην Αγία Λουκία για την ομοφυλοφιλική ερωτική επαφή
LIFO NEWSROOM
Νταβίντ Γκρόσμαν: Ο ισραηλινός συγγραφέας κατηγορεί με «ραγισμένη καρδιά» την χώρα του για γενοκτονία στην Γάζα

Διεθνή / Νταβίντ Γκρόσμαν: Ο ισραηλινός συγγραφέας κατηγορεί με «ραγισμένη καρδιά» την χώρα του για γενοκτονία στην Γάζα

«Αρνήθηκα επί χρόνια να χρησιμοποιήσω τον όρο "γενοκτονία". Αλλά τώρα δεν μπορώ να μην τον χρησιμοποιήσω, έπειτα από όσα διάβασα στις εφημερίδες, έπειτα από τις εικόνες που είδα και αφού μίλησα με ανθρώπους που ήταν εκεί» δήλωσε σε συνέντευξή του
LIFO NEWSROOM