Η Ουάσινγκτον έβαλε στη μαύρη λίστα την NSO Group, καθώς έκρινε ότι ισραηλινή εταιρεία spyware έχει ενεργήσει ενάντια στην εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της χώρας στην εξωτερική πολιτική. 

 

Η απόφαση αυτή του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου έρχεται λίγους μήνες μετά τις αποκαλύψεις από κοινοπραξία δημοσιογράφων ότι κυβερνήσεις παρακολουθούσαν δημοσιογράφους και ακτιβιστές μεταξύ άλλων, με το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus που έχει αναπτύξει η ισραηλινή εταιρεία. 

 

Τα κινητά τηλέφωνα του Εμανουέλ Μακρόν και σχεδόν όλο του υπουργικού συμβουλίου του ήταν στη λίστα των ατόμων που είχαν επιλεγεί ως πιθανοί στόχοι παρακολούθησης με το Pegasus. 

 

«Η σημερινή κίνηση είναι στο πλαίσιο των προσπαθειών της διοίκησης να τεθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, μεταξύ άλλων με τη δουλειά για τον περιορισμό της διάδοσης των ψηφιακών εργαλείων που χρησιμοποιούνται για την καταστολή», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου στην ανακοίνωση που εξέδωσε. 

 

Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η βελτίωση της ψηφιακής ασφάλειας των πολιτών, η καταπολέμηση των κυβερνο-απειλών και ο περιορισμός της παράνομης παρακολούθησης, επεσήμανε ακόμη. 

 

Το αμερικανικό υπουργείο συμπεριέλαβε την NSO και άλλες τρεις εταιρείες στη λίστα επειδή έχει «λόγους να πιστεύει, με βάση συγκεκριμένα και ξεκάθαρα δεδομένα, ότι η εταιρεία έχει εμπλακεί ή εμπλέκεται ή υπάρχει σημαντική απειλή να εμπλέκεται ή να εμπλακεί σε δραστηριότητες που είναι ενάντια στην εθνική ασφάλεια ή τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην εξωτερική πολιτική». 

 

Πρακτικά, η απόφαση σημαίνει ότι η NSO Group δεν θα μπορεί να αγοράζει εξαρτήματα από αμερικανικές εταιρείες χωρίς ειδική άδεια. 

 

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι «ερευνητικές πληροφορίες» έδειξαν ότι η NSO και η επίσης ισραηλινή εταιρεία παρακολούθησης Candiru είχαν αναπτύξει λογισμικό κατασκοπείας που το παρείχαν σε ξένες κυβερνήσεις, οι οποίες χρησιμοποίησαν αυτό το εργαλείο για να «στοχεύσουν με δόλο κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, ακτιβιστές, ακαδημαϊκούς και εργαζόμενους σε πρεσβείες». 

 

Εκπρόσωπος της NSO εξέφρασε απογοήτευση για την απόφαση «δεδομένου ότι οι τεχνολογίες μας υποστηρίζουν τα αμερικανικά συμφέροντα για την εσωτερική ασφάλεια και τις πολιτικές, αποτρέποντας την τρομοκρατία και το έγκλημα και για αυτό θα υποστηρίξουμε την αναίρεση αυτής της απόφασης». 

 

Με πληροφορίες από Guardian